Hlavní obsah
Názory a úvahy

Manželka se vrátila od kadeřnice, dle mých výpočtů berou od 110 000 měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik / Cookie_Studio

Obrázek je ilustrační

Jít na vysokou byla možná chyba. Alespoň z pohledu peněz. Někteří lidé s výučním listem si totiž sáhnou na mnohem větší peníze. Šikovní kadeřníci a kadeřnice s klidem i přes sto tisíc měsíčně.

Článek

Moje žena byla tento týden u své kadeřnice. Takový ten průměr v Praze. Žádný předražený salon, nic ve stylu těch nóbl zážitkových kadeřnictví. Ale také nic úplně obyčejného někde ve starém sklepě v paneláku s malinkým oknem ve výšce chodníku.

Celý proces stříhání trval přibližně 40 minut. Umytí vlasů, masáž hlavy, vyfoukání. Pak už jen klasické zkrácení vlasů. Sice tedy dlouhých (podobně jako žena na úvodní fotografii), ale žádná barva, melír, nový účes. Nic takového. Pamatuji si, že tradičně platila něco kolem pětistovky. Ale tentokrát? Stříhání stálo 785 korun.

Výdělky kadeřníků

Rád všechno přepočítávám na čísla, tak jsem i v tomto případě použil jednoduchou matematiku. Běžný člověk pracuje 8 hodin denně. Pracovních dní v měsíci je přibližně 20. Pokud bychom vzali v potaz, že naše kadeřnice obslouží denně 7 zákazníků s průměrnou částkou 785 korun, její měsíční výplata by pak byla 109 900 Kč (785 * 7 * 20). To ale beru jako spodní hranici. Hned vysvětlím.

Sedm zákazníků denně je totiž jistě zvládnutelné, umím si ale představit, že zvládne i osm nebo devět. Čas by na to byl. Zároveň fakturace 785 korun se týkala té nejzákladnější položky v ceníku - tedy ostříhání s umytím vlasů. Dá se tedy předpokládat, že průměrně u ní klienti platí něco k tisícovce. To by pak měsíční výdělek mohl být i kolem 150 000 korun.

Na druhou stranu je fér říct, že si naše kadeřnice patrně platí za měsíční nájem prostor, který se může pohybovat v rámci desítek tisíc. A také veškerá ta drahá kosmetika jistě něco ukrojí z finálního zisku. Ten pak ale po odečtení těchto nákladů může být podle šikovnosti kadeřnice/kadeřníka odhadem klidně mezi 70 a 100 tisíci každý měsíc.

Kadeřníci vs. ostatní profese

Z čísel už je tak zřejmé, že šikovní kadeřníci, co se týče mzdy, lehce porazí kdejakého vysokoškoláka. Navíc po krátké rešerši jsem si potvrdil, že obor „Kadeřník“ je tříletý na většině středních škol a učilištích, takže se do pracovní kariéry můžete pustit klidně už od 18 let. Tedy na téměř pětadvacetileté absolventy vysokých škol hned získáváte sedmiletý náskok.

V online kalkulačce srovnávající konkrétní mzdu jednotlivce s populací ČR jsem po zadání mzdy kadeřnice 110 000 Kč měsíčně dostal informaci, že by takto patřila mezi 3,3 % nejbohatších Čechů. Pokud byste mimochodem rádi jednoduše zjistili, kolik procent Čechů bere méně než vy osobně, návod k tomu jsem nachystal v tomto článku.

Zdražování nepřekvapí

Skoro by se zdálo, že tak vysoké výdělky kadeřníků nejsou spravedlivé. Ono je třeba ale také dodat, že jistě budou tací, kteří tak vysokých výdělků dosahovat nebudou. Především na malých městech a vesnicích. Alespoň dle mé vlastní zkušenosti. Jenže kadeřnice a kadeřníci mají na zvedání cen i alibi. Důvodů pro zdražení mají hned několik. Ať už všem dobře známá zvýšená sazba DPH o 11 %, tak i neustálé zdražování služeb a také materiálů, které jsou k práci s vlasy nezbytné. Třeba také zmínit inflaci za minulý rok, která se už podruhé přehoupla přes hranici 10 % a její negativní dopad je tak třeba někde promítnout. A tím „někde“ myslím v ceníku kadeřníků.

Pokud jste tedy tento rok služeb kadeřnictví ještě nevyužili, raději se předem připravte na to, že si možná připlatíte. A to možná o dost víc, než jste byli zvyklí v dřívějších letech. Éra levného stříhání už totiž definitivně skončila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz