Hlavní obsah
Finance

Ověřte si v online kalkulačce, kdy si vyžehlit a uklidit sám a kdy už se vyplatí někoho si zaplatit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock / Jakub Vacek / license paid

Obrázek je ilustrační

I lidé s průměrnou mzdou mohou finančně profitovat na pomoci druhých v oblastech, jako je úklid domácnosti nebo třeba víkendový nákup. Stačí si vše dobře spočítat. Ne vše je vždy ale jen o penězích.

Článek

Každý z nás to jistě moc dobře zná. Hromada nevyžehleného prádla, trávník čekající na posekání, nutnost nakoupit na víkend nebo pravidelný úklid domácnosti. Často jen hledáme výmluvy, proč se do těchto aktivit pustit zítra, ne dnes.

Nechat si tyto aktivity udělat někým jiným a za jeho službu mu zaplatit je jen pro bohaté, myslí si možná většina z nás. Ale nemusí to být zdaleka vůbec pravda. A existuje jednoduchý způsob, jak to zjistit.

První krok: Spočítejte si svou hodinovou mzdu

Začněte tím, že si ohodnotíte svou hodinovku. Jako zaměstnanec stačí vzít výplatní pásku a hrubou měsíční mzdu vydělit počtem hodin, které jste odpracovali. Jste-li OSVČ, pak jde standardně o částku, kterou svým klientům jako hodinovou sazbu sdělujete.

Pokud máte možnost přivýdělků, takzvaných fušek, nebo třeba možnost přivydělat si nějakou přesčasovou hodinou, určitě to do svých výpočtů zahrňte. Výsledkem pak bude jedna zásadní informace, která bude u každého jiná a může vypadat například takto: „Hodina mého času má hodnotu 300 korun.“

Druhý krok: Zjistěte ceny úklidových a dalších služeb

Nyní se podívejte na ceny úklidových a dalších služeb ve vašem okolí. Hledejte přesně to, co vás nejvíc trápí – úklid domácnosti, zahradní práce atp. Možností, kde dodavatele služeb najít, je celá řada. Zkusit můžete například web sbazar.cz a do vyhledávače zadat hledané slovo, například „úklid“. Zjistíte pak, že některé úklidové služby jsou nabízeny s cenovkou i pod 200 korun za hodinu.

Třetí krok: Porovnání hodnoty

Poslední krok je nejzábavnější. Jde už o samotné porovnání hodnot. Vyhodnocení, zda se danou službu vyplatí koupit, nebo si ji udělat sám. Navíc tento způsob uvažování můžete převést i do běžných situací v životě. Osobně jsem toho využil tento měsíc u kadeřníka, kdy jsem paní ve frontě nabídnul 300 korun výměnou za její místo. V důsledku jsem tím ale ušetřil dost peněz. Můj příběh i s odkazem na online kalkulačku, kterou zmiňuji v nadpisu tohoto textu, můžete najít v článku níže.

Samotný výpočet

Se třemi kroky, které jsem popsal v tomto textu, vám navíc může orientačně pomoci i online kalkulačka, kterou vytvořil například web peníze.cz. Odkaz na ní můžete najít ZDE. Stačí vyplnit vaší hrubou měsíční mzdu, počet nezaopatřených dětí a místo, kde bydlíte (malé nebo velké město, popřípadě venkov). Pak už si jen vyberete, co chcete porovnat.

Nezapomeňte samozřejmě i na perspektivu psychického zdraví. Tady se totiž dostáváme na pole, kde už peníze a čas nejsou jedinými faktory. Někdy se sice může z finančního i časového pohledu vyplatit, aby vám třeba trávník na zahradě posekal někdo jiný. Na druhou stranu je důležité zvážit i psychické dopady. Tedy práce, u kterých naopak náš mozek vypíná a tělo může paradoxně odpočívat i při fyzické námaze. Tady se pak může vyplatit, abychom si práci udělali raději sami. A právě chození po zahradě se sekačkou v ruce může být jeden ze vzorových příkladů. Ve finále je to ale na nás všech, jak si jednotlivé situace vyhodnotíme.

Zdroje:

  • Peníze.cz. Čas jsou peníze, aneb kolik stojí váš čas – Kalkulačka (odkaz ZDE).
  • Sbazar.cz. Hledané slovo: úklid (dostupné ZDE).
  • Seznam Médium.cz. Nabídnul jsem 300 korun paní ve frontě přede mnou, aby mi u kadeřníka přenechala své místo (publikováno 5. května 2024, dostupné ZDE).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz