Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Vyhněte se cestou na dovolenou autonehodě, tady je několik tipů, jak na to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik.com / lifeforstock / free license

Obrázek je ilustrační.

Dopravní nehody jsou opravdovým strašákem velkého počtu řidičů. Ještě hůře je někteří snáší cestou na dovolenou nebo při zpáteční cestě. Tady je několik rad, jak riziko nehody snížit na minimum.

Článek

S nehodami se bohužel setkáváme na denní bázi. Některá období jsou navíc pověstná jejich vyšším výskytem. V zimě je podle HZS Libereckého kraje riziko nehody dokonce patnáctkrát vyšší. Poměrně vysoký výskyt nehod při zdolávání delších vzdáleností ale zaznamenáváme i v letním období. Nejčastěji při cestě na dovolenou, kdy jsou s námi v autech mnohdy bohužel i děti. Co si tedy pohlídat, abychom udrželi sebe i své okolí v bezpečí?

Vzdálenost

Dodržujte dostatečnou vzdálenost mezi vozidly. To je jedna z prvních rad, kterou začínající řidiči slýchávají již v autoškole. Řídit se pravidlem dvou sekund by měl bez výjimky každý řidič. Zjednodušeně řečeno jde o udržování takové vzdálenosti mezi vozidly, kterou ujede vozidlo za dobu 2 sekund, což je považováno za dostatečný čas, kdy je schopen uvést vůz do klidového režimu, pokud se plně věnuje řízení. Pro představu, pokud jede automobil po dálnici rychlostí 130 km/h, ujede za dvě vteřiny přibližně 72 metrů.

Provoz před sebou

Se vzdáleností souvisí i sledování provozu před sebou. Kdykoliv se například automobilu před vámi rozsvítí zadní brzdová světla, zbystřete. Může se jednat o poslední auto stojící v koloně. V tom případě je vždy důležité mít připravenou nohu na brzdě, a včas také zareagovat spuštěním výstražných světel pro upozornění řidičů za vámi.

Rychlost

Překročení povolené rychlost je další z prohřešků řidičů, který může vést k hromadným nehodám. Například v minulém roce na silnici I/50 u Slavkova u Brna evidovala policie za měsíc a půl od spuštění radaru více než 15 tisíc přestupků, což jen potvrzuje, jak rádi jezdíme rychle. Další motivací, proč se vyhnout rychlé jízdě, může být také výše pokuty. Komu už někdy přišla pokuta z Rakouska, Francie nebo třeba Itálie, určitě potvrdí, že se tu pohybujeme ve vyšších částkách, než jsme zvyklí u nás.

Soustředěnost

Pro celou posádku je nebezpečné, pokud je řidič čímkoliv rozptylován. Může jít o telefonování, držení mobilu v ruce, obědvání během jízdy nebo třeba jen napomínání dětí v autě. To vše si z pár procent bere řidičovu pozornost, která mu pak v kritických dopravních situacích může chybět. Stoprocentní soustředěnost také padá ruku v ruce se zvyšující se únavou. Proto se v každém případě doporučuje zastavit alespoň na nezbytně nutnou chvíli a vyřešit, co je třeba. Ať už napomenout děti, nasvačit se nebo se jen chvíli prospat.

Neznalost nového prostředí

Neznalost vozovky a prostředí může být dalším důvodem zbytečných autonehod, zejména při cestování do zahraničí. Obzvláště také, pokud po dané trase jedeme poprvé. Neznalost místních dopravních pravidel, značení, charakteristik silnic, běžného počasí nebo třeba chování místních řidičů. To vše je velkým rizikem. Právě předešlé čtyři zmíněné body mohou napomoci k bezpečné jízdě i přes neznalost místních komunikací.

Závěrem přidávám tip, kterým si můžete dovolenou jen zpříjemnit – parkujte tak, abyste předešli riziku odření nebo promáčknutí vašeho auta. Velmi často právě tyto maličkosti dokáží nepříjemně ovlivnit třeba začínající dovolenou, na kterou jste se celý rok těšili. Jak předejít těmto drobným nehodám na parkovišti se věnuji v článku: Odřel vám na parkovišti někdo auto a zmizel? Tady jsou tři rady, jak tomu předejít

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz