Hlavní obsah
Finance

Zdravotní pojišťovny nám nabízí tisíce, stačí si je jen vzít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: istockphoto / ajcabeza / 501743084 / zaplacená licence

Obrázek je ilustrační.

Chodím na terapie, občas do posilovny, mám bezlepkovou dietu a plánuji vyšetření znamének na kůži. Pokud na vás tento popis sedí, víte, že na vše z tohoto výčtu vám může přispět pojišťovna? Jak to celé funguje a na co byste neměli zapomenout?

Článek

Musím přiznat, že jsem nikdy nepatřil mezi ty, kteří měli do detailu zmáknutou benefitní politiku zdravotních pojišťoven. Podvědomě jsem tak nějak odhadoval, že občas finančně přispějí na dětský tábor, nebo na vitamíny, ale tady moje znalosti končily. Jenže pak mi moje známá začala vykládat, kolik že to peněz měsíčně od pojišťovny získává, až mi to začalo vrtat hlavou. Podrobněji jsem se proto zaměřil, co mohu získat já. Pokud jste tedy na tom se znalostmi podobně jako kdysi já, možná budete nemile překvapeni, že přicházíte až o tisíce ročně.

Všechny pojišťovny pro nás něco mají

Od roku 1993 na území ČR působilo celkem 29 zdravotních pojišťoven. Postupně se jejich počet zredukoval na současných 7. Budeme-li se na ně dívat optikou velikosti, můžeme je jednoduše rozdělit na VZP a ten zbytek. Počet pojištěnců se meziročně nijak dramaticky nemění. Dle dostupných dat MZČR za rok 2021 víme, že na VZP připadá něco kolem 5 900 000 pojištěnců, zatímco na všechny ostatní přibližně 4 600 000 pojištěnců. To zásadní ale je, že neexistuje zdravotní pojišťovna, která by nenabízela svým klientům alespoň nějaké benefity.

Dostat bonus je jednoduché, ale má to háček

Ano, každá pojišťovna něco nabízí, je třeba však upozornit, že to má celé jeden háček. Musíte si o to říct. To, že vám vznikne nárok na bonus, je věc jedna. Důležité je ale také doložit, že jste zaplatili například za zdravotní prohlídku, sportovní aktivitu nebo nějakou pomůcku. Pojišťovna vám poté částku nebo její zlomek ochotně uhradí. Navíc vše často probíhá elektronicky, takže to nezabere ani moc času.

Jak zjistím, na co mám nárok?

Varianty máte vesměs dvě. Ta první, kterou nedoporučuji, je zahltit dotazy pracovníky na zákaznických linkách daných pojišťoven. Určitě praktičtější je ale podívat se na webové stránky své pojišťovny a přehled benefitů si důkladně pročíst. To samé můžete udělat i u jiných ZP pro srovnání. I přechod k jiné ZP, která nabízí zajímavější příspěvky, může být řešení, jak přijít k lepším bonusům. Odkazy na sekci bonusů jednotlivých pojišťoven najdete na konci článku.

Proces změny zdravotní pojišťovny není složitý

Jen připomenu, že každý má právo přejít od své ZP k jiné. Dle zákona č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění lze změnu provést jednou za 12 měsíců, jen opatrně na termíny. Samotný převod může proběhnout k 1. lednu nebo 1. červenci. Je třeba však podat přihlášku nejpozději 3 měsíce před požadovaným datem změny. Pokud tedy plánujete opustit svou aktuální pojišťovnu co nejdříve, podejte přihlášku nejpozději do 30. září tohoto roku a k 1. 1. 2024 bude proces dokončený.

Bonus si vybere opravdu každý

Pro inspiraci napříč zdravotními pojišťovnami zmíním některé aktivity, které dle mého pohledu často provozujeme. Možná ani netušíme, že na něco takového pojišťovny přispívají.

  • Začněme pohybem. Pojišťovny podporují pohyb jako prevenci proti nemocem. Jedná se o finanční příspěvky na plavání pro kojence, různé pohybové kroužky pro děti, jako je fotbal nebo gymnastika, školy v přírodě nebo zaplatí třeba i helmu na kolo. Příspěvek se navíc týká i dospělých, kteří chodí na spinning nebo navštěvují třeba jógu.
  • Další sekce se týká zubů. Pojišťovny nabízí příspěvky na dětská rovnátka, dentální hygienu pro dospělé, ale třeba také kurz pro rodiče, jak pečovat o dětské zuby.
  • Obzvlášť pozorné by měly být maminky dětí, protože spousta benefitů se týká těhotenství, porodu a nákupu potřeb pro miminka, jako jsou třeba monitor dechu nebo pomůcky ke kojení.
  • Do další kapitoly příspěvků můžeme zařadit pojištěnce, kterým byla diagnostikována cukrovka, celiakie nebo jiné metabolické onemocnění. Příspěvky se tu často pohybují v řádu tisíců korun.
  • Pojišťovny také finančně podpoří vaši snahu přestat kouřit, ochotu nechat se očkovat a samozřejmě také odmění dárce krve, plazmy nebo kostní dřeně.
  • Pozornost bychom mohli také věnovat různých preventivním vyšetřením. Může jít o prevenci obezity, rakoviny kůže, trombózy nebo třeba karcinomu prostaty nebo prsu.
  • Neopomíjí se ani psychické zdraví. Příspěvky se proto často týkají návštěvy psychoterapeuta nebo klinického psychologa. Často pokryjí i 10 sezení.

Využijeme-li modelový příklad čtyřčlenné rodiny, která je pojištěna u ZPMV ČR, může taková skupina ročně čerpat bonusy v hodnotě 21 500 Kč. Vždy samozřejmě záleží na dané situaci a podmínkách. Pro kompletní přehled proto raději navštivte přímo webové stránky své vlastní pojišťovny. Pro usnadnění přístupu ke konkrétní nabídce benefitů můžete využít odkazy pojišťoven níže.

Zdroje: oficiální webové stránky daných zdravotních pojišťoven

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz