Hlavní obsah
Finance

Zjistěte snadno, kolik přibližně berou vaši noví kolegové na stejné pracovní pozici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: istockphoto / ajcabeza / 501743084 / zaplacená licence

Obrázek je ilustrační.

Někoho více, jiného méně – ale všechny nás alespoň zčásti zajímá, kolik že to berou měsíčně naši kolegové? Ještě tedy o to víc, pokud pracují na stejné pozici jako my a jsou to mladí nováčci, kteří nastoupili teprve nedávno.

Článek

Možná bychom očekávali, že pokud na nějaké pozici pracujeme třeba 10 nebo 15 let, musí být naše mzda řádově vyšší než ta nově nastoupivších. Na druhou stranu trh za poslední roky prošel také obrovským mzdovým vývojem, takže pokud byla v roce 2006 průměrná mzda nižší než 20 000 Kč, o patnáct let později už atakuje hranici 40 000 Kč (přehled z ČSÚ nabízí web kurzy.cz). Lze tak očekávat, že podobným vývojem prošly i mzdy nástupní.

A tak mzdově porovnat zkušeného „veterána“ a čerstvého „nováčka“ ve stejné firmě a na stejné pozici se může zdát mnohem těžší, než se na první pohled zdá.

Celé to trochu ještě zamotává § 110, zákona č. 262/2006 Sb., ZP, ve kterém se dočteme, že „za stejnou práci nebo za práci stejné hodnoty přísluší všem zaměstnancům u zaměstnavatele stejná mzda, plat nebo odměna z dohody.“ To by pak měli/mohli být ohodnoceni oba stejně.

Jak tedy zjistit, kolik berou vaši kolegové? Níže nabízím několik možností, jak se odpovědi na položenou otázku dobrat.

Upřímnost mezi kolegy a vedoucím

Nejsnadnější možnost se ve výsledku může zdát jako ta nejhůře proveditelná. Zkrátka se o mzdách s kolegy nebo i šéfem otevřeně pobavte. Kdo se neptá, ten se nic nedozví. Navíc mít jasno v tom, kdo kolik bere, může uvolnit atmosféru, uklidnit zvědavce a zaměřit vaši mysl na to podstatné, a to je práce samotná. Případně si můžete uvědomit, že jste podhodnoceni a něco s tím dělat. Z vlastní zkušenosti každý ale patrně vnímáme, že otevřené sdílení výše mzdy je povětšinou mezi lidmi tabu. Pokud tedy otevřeným rozhovorem neuspějete, podívejte se na webové stránky vašeho zaměstnavatele.

Sekce „kariéra“

Pokud firma hledá nového zaměstnance, často je k vidění inzerát vyvěšený na webových stránkách zaměstnavatele. Ten toho sám o sobě prozrazuje docela dost. K mému překvapení někdy i samotné rozpětí mzdy, kterou uchazečům o zaměstnání nabízí. A to je to, co vás zajímá. Pokud jsou ovšem na webu firmy strohé nebo neúplné informace, doporučuji navštívit ještě inzertní portály, kde firmy nejčastěji své inzeráty sdílejí. Z nich už se dá zjistit mnohem více.

Mzda se dá vyčíst z inzerátu

Na inzertních portálech totiž velmi často zaměstnavatel mzdu dobrovolně sdílí. A pokud ne, s trochou trpělivosti se dá na rozpětí mzdy v inzerátu snadno přijít, i když není veřejná. Jak na to, jsem popsal v článku Poradím, jak zjistit v pracovním inzerátu maximální mzdu, co firma nabízí (článek si můžete přečíst ZDE).

Ve zkratce jde o správné využití filtru. V inzerovaných pracovních nabídkách si totiž můžete standardně zadat ve filtru minimální měsíční mzdu. Pokud tedy definujete, že hledáte pracovní pozice s minimální mzdou 45 000 Kč a přidáte jméno konkrétního zaměstnavatele, mohou nastat dvě varianty. Buď se vám ona pozice ve výsledcích vyhledávání objeví (pak víte, že je pozice ohodnocena alespoň 45 000 Kč měsíčně), nebo ji ve výsledcích nenajdete a pak je odpověď také jasná - mzda je v tomto případě nižší.

Takto můžete mzdu ve filtru různě upravovat – tedy zadávat minimální a maximální. Ve výsledku pak dojdete k závěru, v jakém rozpětí je ta či ona pracovní pozice ohodnocena. Jinými slovy zjistíte, na jaké peníze si mohou přijít ti, kteří k vám do firmy nově nastupují.

Na stole je každopádně plán ze strany vlády, která si přeje, aby zaměstnavatelé zveřejňovali mzdy povinně. V budoucnu se tedy může stát, že veškeré inzeráty budou tak transparentní, že se o mzdě dané pozice dozvíte hned na první pohled. To by nám pak celou otázku ohledně srovnání vlastní mzdy s nováčky ještě o dost usnadnilo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz