Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak fotografka Zuzana Mináčová změnila osud Kamenice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením Tomáše Hroníka

Zuzana Mináčová s profesorem Antonínem Pařízkem.

Příběh, který se odehrál v Kamenici u Prahy, zní skoro jako pohádka. Jeho aktérem je průmyslový podnik s dvousetletou historií, proti němuž se postavila světově uznávaná fotografka - a zvítězila.

Článek

Zuzana Mináčová, před jejímž fotoaparátem v rámci karlovarského filmového festivalu stály hvězdy světového kinematografie, jako John Travolta, Richard Burton, Robert de Niro, Michael Douglas, Marcello Mastroanni, Federico Fellini, Claudia Cardinale, Sharon Stone a mnoho dalších, po rozdělení Československa přesídlila do Kamenice. Zamilovala se do zdejší přírody a klidu, ale když se firma Strojmetal, která v Kamenici vyrábí hliníkové součástky pro automobily, rozhodla rozšířit svůj provoz o slévárnu hliníku, hrozilo, že přírodně unikátní oblast bude znečištěná, ovzduší a kvalita života vezou za své.

Firma Strojmetal má v Kamenici dlouhou historii. V 19. století zde byl založen Ringhofferův závod na měděné strojní díly, a právě díky měděnému hamru se obec rozšířila a stala se významným průmyslovým centrem s dostatkem pracovních míst. Po roce 1948 přišlo zestátnění a transformace firmy na výrobu hliníkových součástek do vojenské techniky, po roce 1989 byl Strojmetal zprivatizován, nový spolumajitel chtěl rozšířit provoz o slévárnu hliníku a hrozilo, že inhalace znečistí ovzduší nejen v Kamenici, ale v celém kraji.

A to se legendární fotografce nelíbilo. Nechtěla dopustit, aby kvůli stavbě byla nádherná příroda kraje poškozená, a tak ve svých 80 letech vzala osud obce do vlastních rukou a začala burcovat do té doby lhostejné obyvatele Kamenice. Spojila své síly s Ing. Čechem a několika dalšími spoluobčany, včetně známého lékaře a porodníka profesora Antonína Pařízka. Vytvořili spolek Klidná Kamenice a začali bojovat. Psali stížnosti, organizovali petice a dosáhli zázraku – stavba byla zastavena.

Brzy poté původní majitelé firmu Strojmetal prodali a začal se psát jiný příběh. Noví majitelé, ryze český průmyslově-obchodní holding MTX Group a.s., přehodnotili přístup k životnímu prostředí původních majitelů, změnili výrobní procesy, investovali do technologií na odhlučnění a začali podporovat místní občanské iniciativy.

Díky tomu se Strojmetal Aluminium Forging a.s. stal vzorem pro ostatní firmy. Vyrábí šetrně, v souladu s nejvyššími ekologickými standardy, a okolní krajina zůstala nedotčena. Na důkaz úcty k Zuzaně Mináčové, která byla iniciátorkou těchto změn, byl v Kamenici otevřen park nesoucí její jméno, a to dokonce na pozemku Strojmetalu. Otevření bylo velkolepé, zúčastnili se místní obyvatelé i výkonný ředitel Strojmetalu a místopředseda představenstva MTX Group Ing. Miroslav Záhorec. A dvaadevadesátiletá Zuzana Mináčová měla prostě radost.

Park je symbolem vítězství malé, ale odhodlané komunity nad zdánlivě nepřemožitelným protivníkem, ale také toho, že i průmyslový gigant se může stát ochráncem životního prostředí, když se najdou lidé, kteří se nebojí bojovat za správnou věc.

Lidé bývají často malověrní a myslí si, že proti síle nic nezmohou, ale Zuzana Mináčová je důkazem, že jeden člověk může změnit „svět“. Ona se totiž o vítězství dobra ve svém životě několikrát přesvědčila. Jako mladá dívka prošla koncentračním táborem Osvětim a možná tenkrát začala věřit na zázraky. Mimochodem hodně o jejím životě pochopíte, když se podíváte na film jejího syna režiséra Mateje Mináče Očima fotografky.

Znám ji léta, i mně mnohokrát pomohla, a hlavně mi vždycky dodala víru, že člověk musí všechno zkusit a před ničím neutéct. Před lety jsem díky ní udělala krok, na který bych bez její podpory neměla odvahu. Každý den si na ni s láskou vzpomenu, a tak mám i osobní důvod, proč jsem šťastná, že má dnes svůj park a doufám, že se v něm bude ještě dlouho procházet. Patři totiž k lidem, kteří dělají náš život snesitelnějším a svět krásnějším.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz