Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co všechno snesou voliči politického hnutí ANO?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá z voleb je okamžikem, kdy konkrétním politikům propůjčujeme svůj hlas, který je opravňuje našim jménem plnit program strany, které jsem hlas propůjčil, nebo naplnit sliby, které jsem od politika v průběhu předvolebních kampaní veřejně dostal.

Článek

Kdysi jsem se osobně setkal s jedním kolínským politikem za ODS a v následných volbách mu dal svůj hlas. Uvěřil jsem jeho povídání a ztotožnil se s jeho postoji. Nicméně do roka byl zatčen a odsouzen za nějaké podvody. Pro mne je to dodnes zklamáním a příkladem, že nemohu dát jen na krásné řeči, ale musím bedlivě sledovat i chování v dlouhém čase, co se týká konkrétních politiků, kterým hodlám propůjčit svůj hlas v dalších volbách.

Ano, propůjčit. Každá z voleb je totiž okamžikem, kdy politickým stranám i konkrétním politikům, propůjčujeme svůj hlas, který je opravňuje našim jménem plnit program strany, které jsem hlas propůjčil, nebo naplnit sliby, které jsem od politika v průběhu předvolebních kampaní veřejně dostal. Je tedy velmi důležité zvážit komu svůj hlas propůjčím, protože za jeho případná pochybení mohu jistou měrou i já sám a rozhodně nemám chuť zažít to hrozné zklamání opakovaně.

Nemyslím si, že se to nemůže už nikdy opakovat, nicméně odpovědně a plně využívám svého volebního práva a vybírám mnohem pečlivěji svého zástupce v politice.

Co ale nechápu, je neskutečně široká podpora politického hnutí ANO včetně lídra strany Andreje Babiše. Co slibů z jeho úst jsme už slyšeli a kolik toho bylo opravdu splněno? Jasně, pár slibů kterými si kupoval masy v době kdy disponoval našimi společnými, tedy státními penězi. Aby nedošlo k omylu, za naše peníze platil (kupoval si) populistické sliby, kterými si kupoval voliče a to takovou měrou, že zadlužil nejen nás, ale tyto dluhy budou platit ještě naše děti. Jo, mnoho jeho voličů také žije na dluh a tedy jim to nepřijde úplně nevhodné, nicméně jeho dluhy budou ve finále platit právě jeho voliči a to tím, že nebude na léky, školy, nemocnice a podobně.

Dalším problémem jsou jeho kauzy na finančním poli. Co se objevil v politice, není snad rok, kdy by nevyplavala nějaká kauza, od Čapího hnízda až po luxusní vily ve Francii. Bez zajímavosti není nárůst jeho bohatství vstupem do politiky, nebo během covidových opatření, která položila mnoho podnikatelských subjektů. Ve vyspělé společnosti, kde má nějakou váhu lidská důstojnost a hrdost, by politik odstoupil už během první kauzy. Andrej Babiš jich „ustál“ už tolik, že lidé otupěli a berou jeho „podvody“ snad jako normální způsob získávání majetku. Vrcholem toho všeho pak jsou jeho STBácké praktiky, které vnáší do politiky a celou společnost tak vrací o více jak 30let zpátky.

Co si myslet o lidech, kterým nevadí ani jedna z těchto věcí na politice Hnutí ANO a Andreji Babišovi? Co za lidi propůjčuje svůj voličský hlas podvodníkovi, soudem uznanému lháři (několikrát se musel omlouvat) a člověku s veřejně prokázanými STBáckými praktikami? Děsím se toho, že jim nevadí jejich podíl na jeho hnusném chování k druhým lidem, nekonečná řada nesplněných slibů, nebo únavné kauzy okolo finančních machinací a daňových úniků. Zřejmě mají stejnou povahu, neustále mění názory a jejich slib je méně než ranní pšouk. Stále se drží hesla, kdo nekrade okrádá rodinu a klidně ublíží vlastním dětem, když to povede k zisku nějakých peněz.

Milí voliči Andreje Babiše a Hnutí Ano, jste opravdu stejní jako Babiš? Opravdu vám jeho chování i účelové změny názorů, dle toho co se zrovna hodí, nevadí? Vždyť i programové prohlášení Hnutí ANO, má trvanlivost denní nabídky jídel v restauraci a je stejně aktuální jako včerejší noviny. Opravdu jste hrdí na to, že propůjčujete svůj mandát někomu, kdo bez uzardění považuje přípravu složek na své politické soupeře za normální praktiku, a to včetně jeho dětí? To už nemáte žádné zábrany jako Andej Babiš? Opravdu chcete, aby na sebe opět donášel soused na souseda? Opravdu se vám takto stýská po době, kdy se Andrej dostal k moci na úkor těch, které prokazatelně udával?

Nemohu uvěřit tomu, že alespoň v části jeho voličů nenajdu řadu slušných lidí a ti si jen prostě neuvědomují, jak důležitý je jejich hlas v každé z voleb. Snad pochopí, že odevzdáním svého hlasu se stávají spolutvůrci naší budoucnosti a že mají nezanedbatelný podíl i na celospolečenské náladě, které právě nekončící kauzy a rozeštvávání ve prospěch ANO, nedělá moc dobře. Zkuste se každý alespoň na chvilku zamyslet nad tím, komu svůj hlas propůjčujete a jestli je to opravdu to, v co věříte a s čím se ztotožňujete.

Osobně patřím ke kritikům současné koaliční vlády, ale z trochu jiných důvodů. Jsem moc rád, že mají odvahu řešit nepopulární, ale velmi důležité záležitosti. Jsem na ně hrdý za pomoc Ukrajině a zvládnutí (dobrá i méně úspěšná) dalších nepříjemných událostí. Nicméně komunikace s občany v této zemi a vysvětlování jednotlivých nepopulárních kroků této vládě vůbec nejdou. Digitalizace státní správy konečně začíná, ale nepokračuje a nefunguje, jak by se slušelo. No, našel bych toho hodně, co bych si představoval jinak, nicméně v porovnání s populistickými postoji ANO, to vnímám jako dostatečné a budu věřit, že přijde doba, kdy opozice nebude jen tančit na vlně populismu, ale bude navrhovat skutečná zlepšení v zákonech, bez ohledu na to co se hodí do krámu (podnikání) jejich lídrovi. Sice bude vládě šlapat na paty, ale nebude brzdit práci vlády a mrhat tak penězi daňových poplatníků. Že slušnost nebude jen prázdné slovo a společnost nebude takto striktně rozpolcená. Pomoci tomu můžete i vy, když řeknete v dalších volbách hlasité NE populistickým stranám a politikům, které byste za sousedy nechtěli. Co kdyby na vás také začali donášet a jejich sliby by byly jen prázdnými slovy bez jakékoliv váhy.

Přeji hezký den a šťastnou ruku při výběru svého zástupce v politice. To přeji nám všem. Třeba nám bez ANO opravdu bude líp. Co myslíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz