Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rozdělená společnost díky nesmyslným nálepkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co s všudypřítomným nálepkováním okolo nás, a v čem si vzít příklad od Karla Kryla.

Článek

V mnoha příspěvcích, článcích a především na sociálních sítích se už nějaký čas začíná nálepkovat mnoho skupin dle jejich názorů. Chcimíři, Sluníčkáři, Havloidi, Koblížkáři a tak dál. Vlastně úplně nechápu proč. Pokud jde například o označení Chcimír, patřím také mezi ně protože nechci válku ale mír. Jen na rozdíl od takto označované skupiny chápu, že ústupky nezískáme opravdový mír ale dosáhneme pouze na „bratrskou pomoc“ z východu přivezenou na tancích. Bez skutečné obrany míru, a ano nyní včetně podpory Ukrajiny proti agresorovi nebo přímo se zbraní v ruce, jej prostě nemůžeme dlouhodobě udržet. Historie zná podobných případů víc než dost. O tom ale psát tak úplně nechci

Je to pouze jeden z příkladů. Osobně jsem spíš překvapen tím, že namísto nálepek nedokážeme už nazývat věci tak nějak pravými jmény. Začal jsem vnímat nárůst tohoto nepříjemného fenoménu po nástupu některých populistických politiků k moci. Nějak není populární říkat o někom, že je lhář a mnohem efektivnější je dát mu nálepku. Kdybychom někoho nazvali zbabělcem nebo přímo zrádcem, protože podporuje Russký způsob získávání území a především jimi vytvořený pohled na agresi na Ukrajině (ano, píšu o speciální operaci - aby tomu soudruzi rozuměli), bylo by většinové veřejné mínění asi úplně jasné. Ne zrádcům, ne válce. Když se ale tento postoj „převleče“ za Chcimírství, je jedno kdo to říká a koho tím podporuje, protože chtít mír je prostě normální. Co na tom, že nás to v jejich podání může opět stát svobodu.

Asi by si mnozí měli položit otázku, komu podobná nálepkování slouží a proč se to stalo fenoménem s nástupem Prezidenta Zemana a politickou mocí Andreje Babiše. Ano, nejen těmto politikům (všem populistickým) vyhovuje mlžení a skrývání přímého a jasného označení věci za podobné nálepky, aby se v nich ukryla pravá podstata věci i to, komu tato cesta prospívá. Jasně, označení populista je také takovou nálepkou, která hází konkrétní lidi do této krabičky. Nicméně tito lidé se vyznačují opravdu specifickým chováním, kdy manipulují masy ve svůj prospěch právě tím, že se snaží zjednodušit pohled svým příznivcům tím, že onálepkují vše okolo sebe a naslibují vše, aniž by často mohli tyto sliby vůbec někdy splnit. Případně si vaše hlasy kupují na úkor nás všech, čímž často zadlužují celou společnost dluhem, který budou splácet ještě naše děti.

Když jsem u těch nálepek, jak označit člověka kterému je jedno, že státu (tedy každému z nás) roste dluh jen kvůli tomu, aby nějaký politik mohl dávat na sociální sítě svá selfíčka, nebo aby si zavázal, a tedy koupil voličský hlas třeba tím, že naslibuje levnější cokoliv, co by lidi mohlo zajímat. Schválně máte nějaký nápad?

Ne, nechám toho. Pojďme společně říci nálepkám DOST a začněme opět nazývat věci pravým jménem. Zloděj je prostě zloděj, protože něco ukradl. Podporovatel Putina by měl být nazýván zrádcem, protože Russko nestojí o Českou Republiku jako samostatný, demokratický a svobodný stát, ale o takový satelit Velké Rusi v jejich područí, kdy nám budou diktovat co máme dělat a co si myslet. Stejným zrádcem by měl být nazýván ten, kdo brání podpoře Ukrajiny, kde se ve skutečnosti vede boj i za naši svobodu, což nám představitelé Russka neustále dokazují svým nárokováním návratu vlivu do doby, kdy mohli o naší vlasti (a nejen o ní) rozhodovat i dalším vyhrožováním. Stejným zrádcem je pro mne ten, kdo otevřeně vyhrožuje lidem s odlišným názorem tím, že až Russko vyhraje válku, dojde i na nás a potom něco zažijeme. Přestaňte sami nálepkovat, uvědomte si, co se pod jakou nálepkou skrývá, a odhalte skutečnou podstatu věci tím, že namísto nálepek budete používat přesná pojmenování, i když to nemusí být vždycky příjemné.

Za mne je to malá vzpomínka na Karla Kryla, který uměl vždy a velmi přesně vyjádřit pravou podstatu věcí okolo sebe, se kterými se setkal. Mnoha lidem to bylo nepříjemné tehdy, později a mnohým je to nepříjemné i dnes. Jeho písně jsou bohužel stejně aktuální právě i dnes. To právě proto, že nenálepkoval, ale naplno vyjadřoval, jak se věci mají. Mnozí si ho neustále berou do úst, přestože podporují a fandí tomu, co Karel Kryl tak nenáviděl. Především pak lež, nenávist, lidskou malost, nebo totalitu a její zneužívání moci. Jak krásným národem bychom se mohli stát, kdyby se nám podařilo změnit takto svoje myšlení a začali bychom se na své okolí koukat kritickýma očima. Jen pro jistotu dodávám, že tím není myšleno neustálé stěžování si na kde co a kde koho. Myslím tím snímání nálepek a jejich nahrazování pravdivým pojmenováním s tím, že by měl každý začít nejprve u sebe. Osobně se snažím jít také touto cestou i když ne vždy jsem úspěšný. Mám v sobě stále vypěstovanou jistou míru slušnosti (nebo strachu?) přecházet určité věci přehlížením, čili ignorováním určitého chování. Tedy ne vždy v sobě najdu dost odvahy říci lidem do očí jak o nich nebo o jejich konkrétním chování smýšlím. Stálo mě to už pár přátel, ale jsem rozhodnut se v tomto zlepšovat a přestat zavírat oči nad některými věcmi. Tu úspěšněji, občas marně bojuji s nálepkami. Zvedněme prapor a staňme se alespoň na chvilku Karlem Krylem. Věřím, že se nám pomalu ale jistě začne lépe žít, protože hned bude jasné s kým a čím máme tu čest. Za úspěchem leží často právě prvotní správné pojmenování problému, což bývá to nejtěžší. Náprava už patří do té snadnější části, alespoň ve většině případů.

Hezký den všem, kdo o to stojí, a nechtějí se jen „samonasírat“ nad lživými a zavádějícími nálepkami, nebo podobně kvalitními (myšleno ironicky) příspěvky na sociálních sítích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz