Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Tak jaké byly letos přijímačky? V Nizozemsku to jde bez nich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nizozemští školáci jsou momentálně bez stresu. Přijímačky se zde nevedou.

Článek

Na školách v Nizozemsku jsou teď v pohodě. Neexistuje tu oněch 60 + 70 minut, které ovlivní jejich profesní směřování v následujících letech. Nebo v celém následujícím životě. Jak to dělají? A je jejich systém lepší?

Pár zmínek o přijímačkách na českém internetu u mne vyvolalo vzpomínky na ten stres před zhruba třiceti lety. Dostanu se na gympl? Nebo budu muset na jinou střední školu? Případně dojíždět na gymnázium do sousedního města? Systém přijímaček se samozřejmě změnil, zdigitalizoval, zcentralizoval, zcermatizoval. Žiju teď několik let v Nizozemsku a začínám srovnávat a přemýšlet, jestli jsou ty přijímačky opravdu potřeba. Může skutečnost, že správně určíte druh vedlejší věty v souvětí podřadném, v místnosti plné vystresovaných uchazečů o studium, ve škole, kterou třeba vůbec neznáte, něco naznačit o vaší způsobilosti vykonávat určité povolání? Co když se zrovna špatně vyspíte? Umřel vám křeček? Máte trable v lásce?

V Nizozemsku je základní škola od první do šesté třídy. V lednu nebo v únoru pořádají střední školy dny otevřených dveří. Šesťáci se jdou podívat, vyberou si, kam chtějí chodit, podají si přihlášku a je to. Pokud to udělají včas a vejdou se do počtu přijímaných dětí, nastoupí v září na zvolenou školu. Střední školy jsou zpočátku všeobecného zaměření. V průběhu studia, které trvá 4 až 6 let, se specializují. Jednak díky volitelným předmětům, jednak diferenciací ve výuce. Ze základní školy si přinesou doporučení, jestli jsou spíš vědecky zaměření, nebo manuálně, nebo - zjednodušeně řečeno - něco mezi tím (to znamená, že v Česku by šli na střední odbornou školu, případně následovanou bakalářským studiem). V sedmé a osmé třídě jsou všechny děti spolu (studijní typy i prakticky zaměření žáci), učivo je stejné, jen rychlejší děti dostávají víc úkolů a výzev, kdo je manuálně zaměřený, má míň úkolů a tím pádem víc času se jim věnovat. Testování probíhá ve třech úrovních, zhruba od pololetí v 7. třídě. Několikrát za rok se učitelé sejdou a zhodnotí, jestli je vybraná úroveň pro každého jednotlivce odpovídající, hodnotí se i aktivita v hodinách, příprava na výuku a domácí úkoly. A od 9. třídy jsou žáci seskupeni podle úrovně. A vybírají si volitelné předměty.

No a po střední škole můžou jít pracovat nebo zvolit vyšší odbornou školu, vysokou školu nebo univerzitu.

Nizozemský systém je k dětem přátelštější, řekla bych. Respektuje jejich individualitu a pozoruje jejich vývoj. Není elitářský. Je tu prostupnost mezi úrovněmi. Odpadá biflování matematických úloh k přijímačkám. Možná má i nějaké nevýhody, ale ty jsem zatím neobjevila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám