Hlavní obsah
Umění a zábava

Horor pro děcka: Vlčí bouda funguje i dnes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bontonfilm (oficiální plakát distributora), volně k užití

Oficiální plakát distributora

Parta teenagerů vyráží pod dohledem tří instruktorů (hlavního zvárňuje Miroslav Macháček) na lyžařský kurz na odlehlou horskou chatu, která je kvůli kalamitě odříznutá od světa.

Článek

Dostat se tam dá jen lanovkou, od jejíhož ovládání dostanou jeden klíč. Nedlouho po příjezdu začnou na povrch vyplouvat drobné potíže a instruktoři se občas chovají podivně. 

Zní to jako obyčejná zápletka hororu pro mládež. Což je přiléhavé označení – pro zápletku i žánr. Traduje se, že tehdy v sovětském bloku platilo pro filmaře doporučení, aby i filmy pro mladší diváky byly trochu drsnější (jako život dělnické třídy). 

Akorát že tenhle, možná přesněji psychologicko-mysteriózní thriller, vznikl v roce 1986 v Československu a natočila ho (omlouvám se za zjednodušení) artová a rebelská režisérka Věra Chytilová. O té jsem ovšem při prvních pár zhlédnutích neměl vůbec ponětí. 

Když jsem poprvé viděl Vlčí boudu jako náctiletý z videokazety, působilo to jako zjevení. Už jsem měl nakoukané nějaké (převážně americké současné) horory a nutno přiznat, že v té době jsem si pochopitelně držel lehký odstup od starších českých filmů a naopak jsem netušil, že kromě kultovních komedií za totality vznikaly i kvalitní vážné filmy. 

Tehdy jsem byl mile překvapený, protože film měl hutnou atmosféru, byl zajímavě natočený a napětí slušně budoval bez typických hororových prvků. Jenže dokáže obstát tenhle kousek i po skoro 40 letech? 

Jak se to vezme. Tenhle nízkorozpočtový film má svoje neduhy, což ale byly neduhy už v době vzniku. Nicméně spousta věcí funguje výtečně i v současnosti. Dovolím si tedy tvrdit, že odpověď na otázku výše je ano. 

Neduhy s odstupem času identifikuje sama scénáristka Daniela Fischerová. Toto byl totiž teprve její třetí scénáristický počin, navíc se většinu života věnovala převážně psaní knih. A mimo jiné se musela potýkat třeba s tím, že komunističtí cenzoři zakázali její divadelní hru hned zkraje kariéry. Některé dějové výkruty a jednání postav působí skutečně afektovaně či naivně. 

Svou roli, ať už k lepšímu či horšímu, sehrál i fakt, že režisérka nejenže zasahovala do scénáře (respektive na něm spolupracovali), ale při natáčení často vedla herce k tomu, aby si repliky upravovali a improvizovali (což prý dělala často). A paní Fischerová ani u samotného natáčení v Krkonoších nebyla přítomná. 

Jako odvážný tah mi přijde, že ve filmu se vyskytuje hned 14 postav, přičemž většina je divákovi aspoň trochu přiblížena a nepůsobí jako anonymní figurky v běžném hororu. Ačkoliv si nelze ke všem postavám vytvořit nějakou hlubokou vazbu, jistě si (mladší) divák najde v pestré směsici své (ne)oblíbence. A především dohromady tvoří docela uvěřitelný a notně dynamický kolektiv, v němž je zajímavé pozorovat vývoj vzájemných vztahů a konfliktů. 

Zároveň s tím graduje mysteriózno, jak je celá, čím dál víc vzájemně nedůvěřivá skupina čím dál víc konfrontovaná s podezřelým chováním dospělých autorit. Jeden za všechny a všichni za jednoho, zní zpočátku spíš vysmívané motto účastníků tohohle kurzu. 

Právě témata outsiderů, rivality, podezíravosti a semknutí se navzdory vzájemným antipatiím se dají i přes občasnou umělost charakterů považovat za nadčasová. Stejně jako podle mě zpracování, které spolehlivě vytváří znepokojivou atmosféru i při opětovném zhlédnutí čtyři dekády od premiéry a při větším filmovém rozhledu, než tehdy při koukání na video. 

Film uvedl Národní filmový archiv 7. 10. 2024 v kině Ponrepo, po projekci proběhla beseda se scénáristkou Danielou Fischerovou.

Hodnocení: 8/10

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz