Hlavní obsah

Evropa zatím v energetické válce s Ruskem nezvítězila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Financial Times

Šéf Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol varuje, že Evropa navzdory velkému poklesu cen plynu zatím nevyhrála energetickou válku s Ruskem, a vyzývá vlády, aby se i nadále soustředily na šetření a zvyšování dodávek.

Článek

Birol v rozhovoru pro deník Financial Times uvedl, že ačkoli se EU do značné míry vyhnula plnohodnotné energetické krizi poté, co se Rusko zaměřilo na dodávky plynu, které vyvolalo obavy z rozsáhlého nedostatku a výpadků proudu, příští zima by mohla být ještě větší výzvou, pokud by kontinent postihlo chladnější počasí.

Rusko hrálo energetickou kartu a nevyhrálo… ale bylo by příliš silné tvrdit, že Evropa už energetickou bitvu vyhrála. Myslím, že Evropa odvedla dobrou práci, [její strategie] byla velmi úspěšná. Ale být před příští zimou příliš sebevědomý je riskantní, je čas pokračovat a zintenzivnit úsilí pro rok 2023,“ řekl Birol.

Dále uvedl, že Evropa sice „pohnula horou“, aby dokázala nahradit ruskou energii a snížila příjmy Moskvy odvetnými ropnými sankcemi, ale nemůže si dovolit přestat se soustředit na úspory nebo rozvoj obnovitelných zdrojů energie.

Některé úspěchy dosažené v oblasti čisté energie a snižování příjmů Ruska jsou dobré, ale není to trvalé řešení. Pomohlo nám mírné počasí. Získali jsme nějaký čas, což je životně důležité, ale je toho ještě hodně, co je třeba udělat.

Birol varoval, že Rusko by mohlo snížit zbývajících 20 % předválečných dodávek plynu, které stále posílá do Evropy plynovody přes Ukrajinu a Turecko, zatímco konkurence v oblasti dodávek zkapalněného zemního plynu po moři se pravděpodobně zvýší, protože čínská ekonomika pokračuje v oživení. To by ztížilo doplňování evropských zásobníků v letních měsících a prověřilo schopnost kontinentu vyhnout se nedostatku plynu, pokud by příští zima byla obzvláště chladná.

Birol prosazuje dlouhodobější transformaci, která by nejen přidala OZE, ale také zajistila, aby se větší podíl větrných turbín nebo baterií vyráběl v Evropě. V uplynulém týdnu se dvakrát sešel s předsedkyní Evropské komise U. von der Leyen a tvrdil, že EU musí zajistit, aby se její dodávky energie - nebo dodavatelské řetězce - nikdy nestaly příliš závislými na jedné zemi. „Vstupujeme do nového průmyslového věku výroby čistých energetických technologií,“ řekl. „Dvěma mocnostmi [ve výrobě čisté energie] jsou Čína a USA - spoléhat se na jednu jedinou zemi je vždy špatný nápad. Pokud tedy chceme diverzifikaci, je Evropa dobrým kandidátem.

Evropské ceny plynu jsou stále dvakrát až třikrát vyšší než před omezením dodávek ze strany Ruska, což znevýhodňuje evropský průmysl. „Evropská ekonomika je stále na nohou - nezaznamenala velkou hospodářskou recesi, i když rozhodně dostala velký zásah,“ řekl Birol. „Ale ceny jsou stále sedmkrát vyšší než v USA; ceny elektřiny jsou třikrát vyšší než v Číně,“ dodal. „Trvalé řešení energetické bezpečnosti by mělo být založeno na čisté energii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz