Hlavní obsah
Aktuální dění

Rusko zaminovalo evropské podmořské potrubí a kabely, obává se NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blog Olivera Alexandra

Bezpečnostní složky členských států NATO se domnívají, že Kreml umístil nálože na podmořské plynovody a ropovody, elektrické vedení a komunikační kabely v Severním a Baltském moři.

Článek

Podle odborníků tomuto kroku předcházela letitá ruská špionáž podmořské kritické infrastruktury, ať už se jedná o britské, dánské či nizozemské větrné parky či mořská plynová pole a podmořské plynovody či datové kabely. Ruské bezpečnostní složky si během nich monitorovaly úzká hrdla a Achillovy paty evropské kritické infrastruktury, stejně jako reakci členských států NATO na masivní špionážní aktivity.

Na těchto aktivitách, jež trvají už přibližně deset let, se podle některých odborníků podílely stovky ruských lodí, včetně zapojení civilních a vědeckých plavidel pravděpodobně pro distrakční a diverzní účely. Loni se terčem ruské sabotáže dost možná staly podmořské komunikační kabely spojující britské Shetlandské ostrovynorské Špicberky (Svalberg) s pevninou. Důkladně tyto ruské špionážní aktivity mapovaly a monitorovaly štáby norských, švédských, finských a dánských veřejnoprávních televizí v minulých týdnech a zveřejnily o nich reportáže se souhrnným označením „stínová válka“ (švédsky Skuggkriget).

Hlavní důvodem těchto ruských námořních aktivit odehrávajících se na hladině bude příprava na větší podvodní diverzní a subverzní operace. Jinými slovy snaha odvrátit pozornost a zakrýt to, co realizují pod vodou pomocí ponorek a podmořských dronů. Ruský útok na evropskou kritickou infrastrukturu bude totiž jen složitě dokazatelný, mohlo by se tak z ruské strany jednat o velmi citelné oslabení evropské bezpečnosti pomocí vojenských prostředků ovšem pod hranicí aktivování článku 5 Severoatlantické smlouvy.

Pokud Rusko zaútočí na jednu z našich elektráren na souši, bude to znamenat válku. Pokud Rusové mohou sabotovat jedno z našich podmořských potrubí nebo kabelů, pak - podívejte se na Nord Stream, stále nevíme, kdo to udělal - mohou zaútočit popíratelně,“ uvedl představitel NATO zapojený do práce koordinační buňky pro kritickou podmořskou infrastrukturu NATO pod vedením generálporučíka Hans-Werner Wiermann, německého vojenský důstojník ve výslužbě.

Že za útokem na tři ze čtyř podmořských trubek, jež byly páteří plynovodu Nord Stream II, stálo ruské námořnictvo, nedávno přinesli němečtí novináři z deník T-online a poté ji potvrdili dánští novináři na základě informace dánského námořnictva a následně na základě této informace dodal detaily dánský investigativec se specializací na otevřené zdroje (OSINT) Oliver Alexander, který důkladně zmapoval aktivitu šesti ruských lodítří ponorek v předvečer výbuchu Nord Stream II. Konkrétně Alexander dochází k závěru, že ve výbuších Nord Stream II byl velmi pravděpodobně přímo zapojen ruský záchranný remorkér SS-750 a možná také ponorka Ufa (B-588).

Foto: Blog Alexander Oliver

Ruský remorkér SS-750.

Sečteno a podtrženo. Rusové se nebojí použít vojenských prostředků, aby ještě více oslabili Evropu a zopakovali bezprecedentní situaci na energetických trzích v EU. Sabotáž norských plynovodů může mít masivní dopad na evropské energetické trhy a přinést další kolo ruské obchodní agrese vůči EU, další skokový nárůst krátkodobých cen a šíření paniky na trzích a následně kvůli vysokým cenám energií nepokojů obyvatelstva a ekonomických potíží v EU.

Když programový ředitel Mezinárodní energetické agentury Fatih Birol nedávno v rozhovoru pro deník Financial Times varoval předtím, že Evropa navzdory velkému poklesu cen plynu zatím nevyhrála energetickou válku s Ruskem, a vyzval vlády, aby se i nadále soustředily na šetření a zvyšování dodávek, věděl velmi dobře, proč tak činí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz