Hlavní obsah

Záhady temné energie a temné hmoty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NASA

Vesmír, přehlídka kosmické slávy, má záhady, které stále posouvají hranice lidského chápání. Temná hmota a temná energie, dva záhadné a záhadné prvky, které tvoří většinu složení vesmíru, patří mezi tyto záhady.

Článek

Vesmír, přehlídka kosmické slávy, má záhady, které stále posouvají hranice lidského chápání. Temná hmota a temná energie, dva záhadné a záhadné prvky, které tvoří většinu složení vesmíru, patří mezi tyto záhady. Vědce a astronomy tyto neviditelné síly uchvátily a podnítily pátrání s cílem dozvědět se o nich více a zjistit, jak ovlivňují vesmír, jak ho známe.

Skryté síly

Látka a energie, které známe, nejsou totéž co temná hmota a temná energie. Neinteragují s elektromagnetickými silami ani nevytvářejí světlo, takže je prakticky obtížné je najít běžnými metodami. Navzdory jejich nepolapitelnosti jejich gravitační dopady na pozorovatelné věci a rozpínání vesmíru poukazují na jejich existenci.

Temná hmota: Neviditelná hmota

Teoreticky temná hmota na rozdíl od viditelné hmoty nevyzařuje elektromagnetické záření ani s ním neinteraguje. Odhaduje se, že tvoří přibližně 27 % celkové hmotnosti a energie vesmíru. Galaxie a kupy galaxií, což jsou pozorovatelné objekty, které vykazují větší gravitační vliv, než by naznačovala zdánlivá hmotnost, kterou obsahují, se pohybují nesouvisle. Jako vysvětlení těchto rozdílů byla vyslovena hypotéza o možnosti existence temné hmoty.

Podle vědců gravitační přitažlivost temné hmoty ovlivňuje rozložení galaxií a působí tak, že galaxie a kupy spojuje dohromady. Jako možní kandidáti na temnou hmotu bylo navrženo mnoho částic, včetně slabě interagujících hmotných částic (WIMP), přestože její povaha je zatím neznámá.

Záhadné odpuzování temné energie

Je ještě záhadnější než temná energie. Temná energie má na rozdíl od gravitačního přitahovače temné hmoty přitažlivou sílu. Předpokládá se, že má na starosti rychlé rozpínání vesmíru, které bylo pozorováno prostřednictvím měření vzdálených supernov. Předpokládalo se, že tempo rozpínání vesmíru se zpomaluje v důsledku gravitační přitažlivosti hmoty, avšak jeho rozpínání se této teorii vzpírá.

Předpokládá se, že temná energie tvoří přibližně 68 % vesmíru, což z ní činí hlavní faktor určující běh vesmíru. Podstata temné energie je stále málo známá a nadále zůstává velkou kosmologickou záhadou.

Odhalte záhady

Rozluštění tajemství temné hmoty a temné energie je pro fyziky velkým problémem. Tyto zajímavé jevy byly předmětem několika výzkumů a pozorování, přesto stále není jasné, z čeho přesně se skládají.

Za účelem přímého pozorování interakcí částic temné hmoty se nasazují urychlovače částic a podzemní detektory. Zatímco se tak děje, kosmologické průzkumy, jako je Dark Energy Survey a Large Synoptic Survey Telescope, pracují na mapování rozložení galaxií a kup galaxií s cílem prozkoumat, jak temná energie ovlivňuje strukturu vesmíru.

Vesmírná odysea pokračuje

Zkoumání temné hmoty a temné energie přesahuje konvenční sféry fyziky a astronomie. Kromě toho, že tyto záhady zpochybňují naše základní chápání fyzikálních zákonitostí, nastolují důležité otázky týkající se podstaty vesmíru.

Vědci jsou při výzkumu těchto vesmírných záhad motivováni touhou dozvědět se více o minulosti, současnosti a budoucnosti vesmíru. Tím, že se díváme do temnoty a potýkáme se s neznámem, se dostáváme o něco blíže k pochopení komplikovaného vesmíru a rozvíjíme větší porozumění pro záhadné síly, které řídí naši existenci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám