Článek
Jelikož už jsou Vánoce za rohem, mnoha lidem v Česku došlo, že ještě nemá napečeno. Naštěstí ale existují recepty na cukroví, které lze upéct poměrně rychle. Navíc jde o druhy, které zná téměř každý. Na začátek bychom si ale měli říct, že ideální variantou je, když si v jeden den připravíte těsta, přes noc je necháte uležet v lednici a až druhý den se pustíte do vykrajování, tvarování a pečení.
Vanilkové rohlíčky
K přípravě vanilkových rohlíčků nepotřebujete žádné vychytávky nebo doplňky.Jde o ten druh cukroví, jehož těsto i tvar vytvoříte jednoduše rukama. Co k jejich přípravě budete potřebovat?
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 200 g másla
- 2 žloutky
Na obalení rohlíčků:
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 80 g moučkového cukru
Jak připravit vanilkové rohlíčky?
- Nasypte si mouku do větší misky a přidejte k ní cukr, namleté ořechy, nakrájené máslo a žloutky.
- Následně uhněťte rukama nebo s pomocí robota hladké těsto.
- Až budete mít hotovo, dejte těsto do čistého igelitového sáčku a přes noc jej uložte do ledničky.
- Druhý den si těsto rozdělte na 4 stejně velké dílky.
- Každý dílek vyválejte do dlouhé ruličky a poté z něj nožíkem ukrajujte menší válečky. Konce každého válečku zahněte do tvaru rohlíčku. Vytvarované cukroví pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Plechy s připravenými rohlíčky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 10 minut.
- Během pečení si dejte do hlubšího talíře nebo do misky moučkový a vanilkový cukr.
- Po dopečení nechte rohlíčky 3 minuty odpočinout a následně je obalte v talíři s moučkovým a vanilkovým cukrem.
- Nakonec rohlíčky uložte do nádoby či krabice na cukroví.

Vanilkové rohlíčky jsou na přípravu velmi jednoduché.
Linecké cukroví
Ať už máte rádi slepované nebo neslepované cukroví, linecké prostě k Vánocům patří. Jelikož se na rozdíl od vanilkových rohlíčků vykrajuje, milují jej i děti. A to nejen kvůli různým tvarům, ale i díky chuti a marmeládě, kterou se potírají.
Ingredience:
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 2 ks žloutků
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 lžička citronové šťávy
- marmeláda na mazání
Postup přípravy lineckého
- Než se pustíte do přípravy lineckého, vyndejte si z lednice máslo s předstihem. Díky tomu stihne změknout a práce s ním bude jednodušší.
- Až máslo trochu změkne, nasypte si do misky mouku a cukr. Přidejte i máslo, dva žloutky a přilijte citronovou šťávu.
- Těsto uhněťte rukama nebo s pomocí kuchyňského pomocníka do hladka. Následně ho zabalte do fólie nebo plastového sáčku a uložte na noc do lednice.
- Druhý den si těsto rozdělte na 4 kusy.
- Každý kus vyválejte na placku. Pokud by se těsto lepilo, nasypte na destičku trochu hladké mouky nebo moučkového cukru.
- Z těsta začněte vykrajovat různé tvary. Ty poté pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Nakonec dejte linecké péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C asi na 10 minut.
- Během pečení cukroví hlídejte, aby se nepřipálilo. Po upečení ho nechte vychladnout a nakonec ho můžete potřít marmeládou a slepit vždy dva kousky k sobě.
- Hotové kousky uložte k vanilkovým rohlíčkům nebo do jiné nádoby na cukroví. Skladujte na chladném místě.

Linecké cukroví milují i děti.
Tradiční vánoční perníčky
Většina lidí má perníčky neodmyslitelně spojené se svátkem svatého Mikuláše, který připadá na 5. prosince. Proto je někteří připravují už v listopadu. Jiní je pečou dříve kvůli tomu, aby stihli do Vánoc změknout. Existují ale i recepty, díky kterým jsou perníčky měkké hned po dopečení.
Ingredience:
- 100 g másla
- 2 až 4 lžíce medu
- 2 ks vajec
- 140 g moučkového cukru
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 2 lžičky kakaa (holandské)
Poleva na zdobení:
- 1 ks bílek
- 150 až 200 g moučkového cukru
- trochu citronové šťávy
Postup přípravy:
- Před zpracováním těsta nechte med a máslo trochu změknout. Poté vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a postupně přidávejte i máslo a med.
- Následně si nasypte do větší misky mouku, jedlou sodu, perníkové koření a kakao. Vše promíchejte a postupně začněte přidávat do vyšlehané vaječné pěny.
- Nakonec uhněťte rukama nebo s pomocí kuchyňského robota hladké těsto. To dejte odležet na noc do lednice.
- Druhý den si těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich vyválejte na destičce do tvaru placky.
- Z té začněte vykrajovat různé tvary a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
- Perníčky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C asi na 11 minut. Průběžně je kontrolujte, aby se nepřipálily.
- Po dopečení můžete perníčky potřít rozšlehaným vejcem. To jim dodá lesk.
- Ke zdobení si připravte polevu. V menší misce pořádně promíchejte bílek s cukrem a poté dejte tuto směs do cukrářského sáčku. Pokud by se vám zdála poleva moc hustá, přidejte pár kapek citronové šťávy. Poté tenkou zdobicí špičkou ozdobte perníčky podle libosti.
Zdroje: inspiraceodtety, fresh.iprima, apetitonline




