Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jednoduché vánoční cukroví, které zvládnete upéct během víkendu

Foto: Freepik

Pečení vánočního cukroví nemusí být náročné. Stačí vybrat ty správné druhy.

K Vánocům neodmyslitelně cukroví. Dnes si ho ale mnoho lidí kupuje. Přitom jeho příprava není složitá a když si jej upečeme sami, ušetříme. Stačí zvolit pár základních druhů a během víkendu je hotovo.

Článek

Jelikož už jsou Vánoce za rohem, mnoha lidem v Česku došlo, že ještě nemá napečeno. Naštěstí ale existují recepty na cukroví, které lze upéct poměrně rychle. Navíc jde o druhy, které zná téměř každý. Na začátek bychom si ale měli říct, že ideální variantou je, když si v jeden den připravíte těsta, přes noc je necháte uležet v lednici a až druhý den se pustíte do vykrajování, tvarování a pečení.

Vanilkové rohlíčky

K přípravě vanilkových rohlíčků nepotřebujete žádné vychytávky nebo doplňky.Jde o ten druh cukroví, jehož těsto i tvar vytvoříte jednoduše rukama. Co k jejich přípravě budete potřebovat?

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 2 žloutky

Na obalení rohlíčků:

  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 80 g moučkového cukru

Jak připravit vanilkové rohlíčky?

  1. Nasypte si mouku do větší misky a přidejte k ní cukr, namleté ořechy, nakrájené máslo a žloutky.
  2. Následně uhněťte rukama nebo s pomocí robota hladké těsto.
  3. Až budete mít hotovo, dejte těsto do čistého igelitového sáčku a přes noc jej uložte do ledničky.
  4. Druhý den si těsto rozdělte na 4 stejně velké dílky.
  5. Každý dílek vyválejte do dlouhé ruličky a poté z něj nožíkem ukrajujte menší válečky. Konce každého válečku zahněte do tvaru rohlíčku. Vytvarované cukroví pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Plechy s připravenými rohlíčky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 10 minut.
  7. Během pečení si dejte do hlubšího talíře nebo do misky moučkový a vanilkový cukr.
  8. Po dopečení nechte rohlíčky 3 minuty odpočinout a následně je obalte v talíři s moučkovým a vanilkovým cukrem.
  9. Nakonec rohlíčky uložte do nádoby či krabice na cukroví.
Foto: Pixabay

Vanilkové rohlíčky jsou na přípravu velmi jednoduché.

Linecké cukroví

Ať už máte rádi slepované nebo neslepované cukroví, linecké prostě k Vánocům patří. Jelikož se na rozdíl od vanilkových rohlíčků vykrajuje, milují jej i děti. A to nejen kvůli různým tvarům, ale i díky chuti a marmeládě, kterou se potírají.

Ingredience:

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 1 lžička citronové šťávy
  • marmeláda na mazání

Postup přípravy lineckého

  1. Než se pustíte do přípravy lineckého, vyndejte si z lednice máslo s předstihem. Díky tomu stihne změknout a práce s ním bude jednodušší.
  2. Až máslo trochu změkne, nasypte si do misky mouku a cukr. Přidejte i máslo, dva žloutky a přilijte citronovou šťávu.
  3. Těsto uhněťte rukama nebo s pomocí kuchyňského pomocníka do hladka. Následně ho zabalte do fólie nebo plastového sáčku a uložte na noc do lednice.
  4. Druhý den si těsto rozdělte na 4 kusy.
  5. Každý kus vyválejte na placku. Pokud by se těsto lepilo, nasypte na destičku trochu hladké mouky nebo moučkového cukru.
  6. Z těsta začněte vykrajovat různé tvary. Ty poté pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  7. Nakonec dejte linecké péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C asi na 10 minut.
  8. Během pečení cukroví hlídejte, aby se nepřipálilo. Po upečení ho nechte vychladnout a nakonec ho můžete potřít marmeládou a slepit vždy dva kousky k sobě.
  9. Hotové kousky uložte k vanilkovým rohlíčkům nebo do jiné nádoby na cukroví. Skladujte na chladném místě.
Foto: Freepik

Linecké cukroví milují i děti.

Tradiční vánoční perníčky

Většina lidí má perníčky neodmyslitelně spojené se svátkem svatého Mikuláše, který připadá na 5. prosince. Proto je někteří připravují už v listopadu. Jiní je pečou dříve kvůli tomu, aby stihli do Vánoc změknout. Existují ale i recepty, díky kterým jsou perníčky měkké hned po dopečení.

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 2 až 4 lžíce medu
  • 2 ks vajec
  • 140 g moučkového cukru
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 lžičky kakaa (holandské)

Poleva na zdobení:

  • 1 ks bílek
  • 150 až 200 g moučkového cukru
  • trochu citronové šťávy

Postup přípravy:

  1. Před zpracováním těsta nechte med a máslo trochu změknout. Poté vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a postupně přidávejte i máslo a med.
  2. Následně si nasypte do větší misky mouku, jedlou sodu, perníkové koření a kakao. Vše promíchejte a postupně začněte přidávat do vyšlehané vaječné pěny.
  3. Nakonec uhněťte rukama nebo s pomocí kuchyňského robota hladké těsto. To dejte odležet na noc do lednice.
  4. Druhý den si těsto rozdělte na dvě poloviny a každou z nich vyválejte na destičce do tvaru placky.
  5. Z té začněte vykrajovat různé tvary a ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Perníčky dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C asi na 11 minut. Průběžně je kontrolujte, aby se nepřipálily.
  7. Po dopečení můžete perníčky potřít rozšlehaným vejcem. To jim dodá lesk.
  8. Ke zdobení si připravte polevu. V menší misce pořádně promíchejte bílek s cukrem a poté dejte tuto směs do cukrářského sáčku. Pokud by se vám zdála poleva moc hustá, přidejte pár kapek citronové šťávy. Poté tenkou zdobicí špičkou ozdobte perníčky podle libosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít publikovat svůj obsah. To nejlepší se může zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz