Hlavní obsah

Pep Guardiola žádá o uznání katalánštiny jako úředního jazyka v EU

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: GOALGONZO

Guardiola požádal švédského premiéra, aby hlasoval pro uznání katalánštiny jako úředního jazyka v EU: „Je součástí evropského kulturního dědictví“.

Článek

Hlavní trenér Manchester City požádal švédského premiéra Ulfa Kristerssona, aby hlasoval pro uznání katalánštiny jako oficiálního jazyka Evropské unie.

„Tato zpráva je pro švédského premiéra, pana Ulfa Kristerssona.“ Španělská vláda požádala Evropskou unii, aby uznala katalánštinu jako oficiální jazyk EU spolu s dalšími 24 jazyky, které jsou již oficiální.

Aby se to stalo realitou, musí všechny země hlasovat ano. Našim jazykem mluví 10 milionů lidí a je součástí evropského kulturního dědictví. Žádám Švédsko, aby uznalo katalánštinu, můj mateřský jazyk, za oficiální jazyk Unie. Děkuji mnohokrát,“ řekl Guardiola.

Schůzka o stavu katalánštiny, baskičtiny a galicijštiny se bude konat v úterý 19. září. Dříve bylo Švédsko proti uznání těchto jazyků jako oficiálních v EU.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz