Hlavní obsah
Lidé a společnost

Češi si předplácí vlastní pohřby. Na co si dát pozor a kdy se vyplatí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Češi si dopředu plánují dovolenou i vlastní pohřeb. Touha po smrti nezatížit rodinu zařizováním obřadu i finančními náklady je stále populárnější. Předplacené pohřby nabízejí specializované služby a pohřební ústavy. Na co si dát pozor?

Článek

Nechtějí zatěžovat pozůstalou rodinu, nebo naopak nemají nikoho, kdo by jim po smrti pohřeb vypravil. Lidé díky předplacenému pohřbu mohou ušetřit a vybrat si vše podle vlastních představ u konkrétní pohřební služby. Jednou z možností je také dopředu si poslední rozloučení pojistit. Britské výzkumy naznačují, že i v náročných ekonomických časech vnímá stále více lidí plánování pohřbu jako důležité finanční rozhodnutí.

Předplacením pohřbu bojují proti inflaci

Zodpovědné plánování do budoucna není jen pro osamělé jedince. Například v Anglii se pro předplacený pohřeb rozhodne každý pátý člověk. „Smrt je pro pozůstalé velkým emočním šokem, zároveň pro mnohé i značnou finanční ránou. Předplaceným pohřbem je možné alespoň částečné břímě truchlícím odejmout,“ vysvětluje zakladatel internetové pohřební služby Goodbye Jiří Štěpánek. Důvodem zvýšené poptávky po předplacených pohřbech mohou být také rostoucí ceny, které za poslední dva roky stouply až o 42 %. Předplacený pohřeb nepodléhá inflaci. Tudíž, ani když za dvacet let ceny pohřbů výrazně vzrostou, rodina nebude muset nic připlácet.

Kdo mi jednou vypraví pohřeb?

Služeb předplacených pohřbů často využívají lidé, kteří se obávají, že by jim po jejich smrti neměl pohřeb kdo vystrojit a zaplatit. Zájem o předplacení pohřbu je podle dat britského serveru Funeral Guide 4× vyšší u osob, které za svůj život nevstoupili do manželství. Díky předplacení si však i lidé bez rodiny zajistí, že místo jejich věčného odpočinku bude opravdu tam, kde si přejí. Předplatitelé dostanou od pohřební služby kartičku s instrukcemi, kterou nosí u sebe, nebo ji předají pečovatelům. Ve chvíli úmrtí převezme situaci do rukou pohřební služba, která pohřeb podle plánu kompletně zrealizuje. Pokud se opuštění lidé na úmrtí sami nepřipraví, vypraví jim sociální pohřeb bez obřadu obec. Ostatky jsou poté uloženy na veřejném pohřebišti.

Přemýšlet nad smrtí by nemělo být tabu

Moderní pohřebnictví přináší různé možnosti pohřbů, smutečních rituálů nebo typů rakví a uren. Někteří lidé chtějí mít jistotu, že budou pohřbeni konkrétním způsobem, který je jim blízký, na vybraném místě a třeba i za zvuku oblíbených písní. Jiní se naopak chtějí nechat zpopelnit bez tradičního obřadu, a následně být například rozptýleni v řece. „Mluvit o těchto věcech s blízkými bývá často bolestivé. I proto se mnohdy lidé rozhodnou si pohřeb předplatit. Mohou se tak spolehnout, že všechna jejich přání budou vyslyšena. Že na jejich pohřeb budou pozvání všichni, které měli rádi a na nikoho se nezapomene,“ říká Štěpánek, podle kterého naplánování pohřbu také vybízí k zamyšlení se nad vlastní smrtelností.

Pozor na šmejdy

Zájemci o předplacený pohřeb si mohou vyhledat na internetu či v okolí pohřební službu, která tuto variantu pohřbu nabízí a zároveň působí solidním dojmem. Je však třeba se mít na pozoru a před sjednáním si společnost pečlivě prověřit. Smlouvu je vhodné požadovat dopředu a důkladně ji pročíst. Předplacený pohřeb by měl být co nejblíže specifikovaný. Odhadované náklady by měly pokrývat všechny oblasti pohřbu od servisu pohřební služby, detailů obřadu, zpopelnění či uložení do hrobu i budoucích nákladů na údržbu. Každý zákazník musí být seznámen se všemi aspekty a možnostmi financování. Jelikož pohřeb není levnou záležitostí, některé firmy nabízejí rozložení na měsíční splátky. Peníze se následně převedou do nezávazného fondu a jsou odděleny od aktiv pohřební služby. Na předplacené pohřby dohlíží finanční úřad a Česká obchodní inspekce.

Pojištění vlastního pohřbu

Další cestou, jak si zajistit důstojné rozloučení bez finanční zátěže blízkých je pojištění pohřbu. Například v Holandsku se pro něj rozhodnou dokonce dva ze tří lidí. V Česku tuto možnost nabízí například Česká pojišťovna pod názvem Pieta, kdy peníze po předložení faktury obdrží ten, kdo pohřeb skutečně vypravil. Suma tedy nepodléhá dědickému řízení. Pojišťovna České spořitelny zase poskytuje v rámci životního pojištění možnost vytvoření speciální rezervy na pohřeb.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz