Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Na poslední rozloučení s miminkem by rodiče neměli být sami,“ říká majitel pohřební služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Smrt dítěte je to nejtěžší, s čím se mohou rodiče setkat. Přestože se ročně týká stovek rodin, zůstává toto témat tabuizované. Nedostatek informací činí tuto situaci ještě obtížnější. Co je třeba zařídit a kam se obrátit pro pomoc?

Článek

Pokud je něco víc tabu než smrt samotná, je to smrt dítěte. Se smrtí miminka se přitom ročně setká několik stovek rodin. Kromě obrovské emoční zátěže situaci doprovází i nedostatek informací. Podle nejnovější novely zákona z roku 2022 mají rodiče právo pojmenovat a pohřbít dítě také po umělém ukončení těhotenství. Jedná se o období, kdy má plod méně než 500 gramů. Děti nad 500 gramů jsou již vnímány jako mrtvě narozená miminka. „Od oznámení úmrtí miminka mají rodiče lhůtu 96 hodin, kdy mohou rozhodnout, zda dítě pojmenují a sami vypraví pohřeb. Pokud této možnosti nevyužijí, proběhne pohřeb sociální. Důležité je, aby na tuto těžkou situaci a rozhodování nebyli rodiče sami,“ vysvětluje Jiří Štěpánek z pohřební služby Goodbye, která se na dětské pohřby zaměřuje.

Rodinám po úmrtí miminka pomáhají s rozloučením zdravotníci i dobrovolníci

Dobré porodnice jsou připraveny rodičům poskytnout oporu, zajistit památkové předměty a provést je těžkou ztrátou. Měli by také poskytnout možnost rozloučení a obléknutí zesnulého miminka. Pokud se na to rodina necítí, je možné požádat o popis miminka či vytvoření fotografie, kterou si prohlédnou později.

Nemocnice mohou nabízet vzpomínkové balíčky. Rodina si je také může předem vybrat sama ve spolupráci s doprovázejícímu neziskovými organizacemi. S kompletací balíčku, vytvořením otisků končetin či odstřižení vlásků pomáhá zkušený personál porodnice. Vzpomínkový balíček si mohou rodiče vyzvednout až v okamžiku, kdy se na to cítí.

Projektem organizace Dítě v srdci je tvorba Memoryboxů. Jedná se o specifické vzpomínkové krabičky, které tvoří stovky dobrovolníků a zdarma je dopravují do porodnic po České republice. Balíčky jsou tvořeny podle velikosti miminka. Obsahují obleček a deku pro miminko, sadu na otisk končetin, pohádkovou knížku, svíčku, vonný olejíček a dva totožné plyšáčky. Jednoho pro miminko do rakvičky, druhého na památku pro rodiče.

Organizace pro truchlící rodiče nabízejí poradenství a podporu. Kam se obrátit pro pomoc?

Smrt dítěte je považována za nejtěžší věc, která může rodinu zasáhnout. Ne vždy však musí být na přijetí této zprávy rodiče sami. Existuje totiž Centrum provázení, které nabízí podporu rodinám dětských pacientů při léčebné i v závěrečné paliativní péči. Pracovníci stojí za rodinou přímo v nemocnici. Vytvářejí bezpečný prostor pro emoce a srozumitelnou komunikaci s lékaři. Následně pomáhají vytvořit síť pečovatelské i psychologické pomoci, aby byl odchod důstojný.

Organizace Dítě v srdci nabízí sociální a krizové poradenství pro rodiny, které přišly o miminko v perinatální fázi těhotenství. Nabízejí akutní pomoc i dlouhodobou podporu.

Pro rodiče, kteří přežili vlastní děti je tu organizace Dlouhá cesta. Jejich projekt Prázdná kolébka se specializuje na miminka zemřelá do jednoho roku života. Webové stránky organizace nabízejí užitečné informace, projekty a skupiny, kam se mohou rodiny zapojit.

Iniciativa Perinatální ztráta je určena především pro zdravotníky a odborné profese. Jejich web také obsahuje sekci přehledných informací přímo pro rodiče.

Projekt Perinatální hospic se snaží poskytovat kvalitní péči a poradenství matkám, jejichž miminku byla diagnostikována nemoc, která se neslučuje se životem po narození. Na blogu rodina nalezne podpůrné příběhy, přínosné kontakty či tipy na vzpomínkové předměty.

Poslední rozloučení s miminkem

Poslední rozloučení s miminkem je pro rodiče bolestné, avšak pro proces truchlení velmi důležité. „Rodiče vypravující pohřeb se častěji přiklání k alternativním variantám obřadu na netradičních místech, které doprovází osobité smuteční projevy, hudba a symbolické rituály jako vypouštění balónků či psaní vzkazů,“ popisuje Jiří Štěpánek z Goodbye.

Popel miminka lze uložit na hřbitově nebo rozptýlit v přírodě, se souhlasem majitele pozemku. Někteří rodiče si chtějí uložit malou urničku doma nebo si nechají část popela zatavit do skleněného památečního předmětu.

Pohřebné a dědické řízení

Pokud se někdo rozhodně dítěti vypravit a zaplatit pohřeb, má nárok na dávku zvanou pohřebné, ve výši 5 000 Kč. O tu může zažádat až rok od úmrtí dítěte formou vyplnění formuláře na úřadu práce, pod který spadá místo úmrtí dítěte. Je třeba doložit osobní doklad totožnosti, uhrazenou fakturu z pohřební služby a doklad o zpopelnění nebo uložení dítěte do hrobu.

Při smrti novorozenců mnoho rodičů překvapí, když jsou předvolání k dědickému řízení. Pokud se dítě narodí živé a některý člen rodiny mu předem něco odkázal, je tato pozůstalost předmětem dědictví. Řízení o pozůstalosti se koná v případě, že není vyloučeno, že dítě před smrtí nějaký majetek nabylo. Pokud však dítě nepochybně žádnou pozůstalost nezanechalo, šetření se neprovádí, aby rodinu zbytečně nezatěžovalo.

Jak podpořit rodiče, kteří přišli o miminko?

Rodiče, kteří přišli o miminko, se mohou cítit izolovaní. Pokud projeví zájem se setkat, je dobré jim vyjíst vstříc. A naslouchat, pokud chtějí mluvit o zesnulém miminku. Vyjádřit soucit lze například jednoduchou větou jako:

„Je mi to líto.“

„Mrzí mě to.“

Místo nevyžádaných se doporučuje rodině konkrétní praktickou pomoc, o kterou by si sami neřekli. Například s hlídáním starších dětí, nákupem, vařením nebo doprovodem na úřad.

Naopak naprosto nevhodné jsou důrazné a necitlivé věty:

  • Zvládli to i jiní...
  • Nebreč...
  • Život jde dál...
  • Pořídíte si další dítě...
  • Musíš se vzchopit...

Kam rodiče odkázat:

www.centrumprovazeni.cz

www.ditevsrdci.cz

www.prazdnakolebka.cz

www.perinatalniztrata.cz

www.perinatalnihospic.cz

Zdroj:

www.czso.cz/csu/czso/cri/pohyb-obyvatelstva-rok-2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám