Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Dvakrát více toxického jedu, než povoluje zákon? Nevadí, směje se znečišťovatel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock

Rtuť je vysoce toxická látka.

Představte si, že vezmete auto na technickou a naměří vám víc než dvojnásobek emisí, které stanovuje zákon. Řeknete si, že to nevadí a budete jezdit dál? Vy nejspíš ne, ale je tu jedna firma, která přesně tohle udělala - uhelná elektrárna Počerady.

Článek

Emisní limity pro vypouštění škodlivin do ovzduší neplatí jen pro osobní auta, ale i pro velké průmyslové znečišťovatele. Od roku 2021 platí pro uhelné elektrárny nové emisní limity pro rtuť, do té doby neměli provozovatelé žádnou povinnost omezovat emise rtuti a nemuseli je ani kontinuálně měřit.

Rtuť je velmi nebezpečná jedovatá látka, který ze životního prostředí nikam nemizí a naopak se v něm hromadí, a to především ve vodních zdrojích. Dostává se až do moře, kde se kumuluje v tělech vodních živočihů. Skrze konzumaci ryb a mořských plodů se pak rtuť, a především její nebezpečná forma - methylrtuť - dostává i do organismů lidí. Methylrtuť má vysoce toxické účinky na nervovou soustavu. Má schopnost prostupovat placentou a během těhotenství negativně ovlivňuje vývoj mozku ještě nenarozených dětí. Česká republika přitom patří mezí největší evropské znečišťovatele rtutí, rtuť z českých uhelných elektráren končí především v Baltském moři.

Většina elektráren limity plní, Počerady na ně kašlou

Některé uhelné elektrárny nainstalovaly nové filtry na rtuť s předstihem a limity už řadu let plní, některé dostaly na instalaci filtrů více času a do té doby jim úřady udělily výjimku. Provozovatel uhelné elektrárny Počerady, která patří do impéria uhlobarona Pavla Tykače, dostal u dvou z pěti bloků čas na instalaci filtrů a splnění limitů do konce letošního června, další blok má čas do konce letošního roku a dvěma zbývajícím končí výjimka příští rok.

Jenže provozovatel Počerad žádné filtry nikdy nenainstaloval a emisní výjimka pro dva bloky mu teď vypršela. Už jen tím porušil zákon, protože slíbil, že filtry nainstaluje, a integrované povolení, které díky tomu získal, je pro něj právně závazné. Jenže je tu ještě větší problém. Podle dat provozovatelů přenosové soustavy jely v červenci opakovaně čtyři bloky elektrárny, v provozu byl tedy i blok, který nyní musí splňovat zákonné limity. Pokud tedy elektrárna nějakým zázrakem ze dne na den nesnížila emise i bez filtrů, je jasné, že překračuje emisní limit, a tím porušuje zákon.

Limit pro rtuť je 7 mikrogramů rtuti na metr krychlový spalin. V minulém roce přitom bloky elektrárny Počerady v průměru vypouštěly zhruba 16,5 mikrogramu na m3, tedy více než dvojnásobek.

A co na to říká znečišťovatel? Prý to nijak nevadí.

Pochybení provozovatele nyní řeší Česká inspekce životního prostředí. Uvidíme, jestli nad zjevným porušováním zákona mávne rukou, nebo nařídí provozovateli, aby provoz v blocích, které nemají výjimku, zastavil. Nemusí se bát to udělat, protože celá elektrárna Počerady není v současnosti potřeba k zajištění dodávek elektřiny, natož jen její dva bloky.

Koneckonců, když se vrátíme k paralele měření emisí na STK, je víc než jasné, že s naměřeným dvojnásobkem povolených emisí by vám nikdo žádné auto do provozu nepustil.

Lukáš Hrábek, tiskový mluvčí Greenpeace ČR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz