Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lesy ČR chtějí dál ničit Krušné hory. Přestože jim kraj kácení zakázal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Greenpeace

Stromy ilegálně pokácené firmou Lesy ČR.

Již několik let kritizujeme hospodaření Lesů ČR v unikátních starých bučinách v Evropsky významné lokalitě v Krušných horách. Už kdysi to nebyl žádný zázrak. Ale teď je to čím dál horší.

Článek

Nyní máme konečně od Ministerstva životního prostředí a České inspekce životního prostředí černé na bílém, že při kácení v 250 let starém lese u Litvínova v sezoně 2021/2022 porušily Lesy ČR zákon o ochraně přírody a krajiny, protože cennou lokalitu vykácely bez povolení. Přestože dokument MŽP, který se nám konečně podařilo po několika žádostech o informace získat, je z letošního března a Lesy ČR to už od té doby musely vědět, doteď se jejich zástupci tvářili, jako by k žádnému ilegálnímu kácení nikdy nedošlo.

Ještě ten den, kdy jsme poslali informaci o ilegálním kácení do médií, nám do datové schránky přilétlo rozhodnutí, ve kterém Ústecký kraj již napodruhé zakázal Lesům ČR kácet vzácné lesy starší 120 let v celém lesním hospodářském celku Litvínov a Telnice. Původní zákaz jim po odvolání Lesů ČR vrátilo MŽP k přepracování a lepšímu odůvodnění. A tak to úředníci udělali. A v odůvodnění prakticky otevřeně píší o tom, že se bojí dalšího ničení těchto lesů.

A co na to Lesy ČR? Proti zákazu kácení se prý znovu odvolávají. K ničení starých lesů kácením podle nich nedochází. A k ilegálnímu kácení říkají, že vždy se postupovalo podle souboru doporučených opatření, jak by se mělo v Evropsky významné lokalitě hospodařit. Z jejich vyjádření tedy vyplývá, že jim porušit zákon asi přikázal ten soubor opatření, oni přece za nic nemůžou.

Bude ještě v Krušných horách, co chránit?

V létě konečně začal proces vyhlašování nové Chráněné krajinné oblasti Krušné hory. Místo toho, aby Lesy ČR omezily kácení v místních unikátních bučinách alespoň do doby, než bude CHKO vyhlášena, žádají hned o několik povolení ke kácení v oblastech, které má CHKO pokrýt, včetně například přírodní památky Lomské údolí a přírodní rezervace Vlčí důl, kde má být I. zóna.

Pokud jde o kácení v evropsky významné lokalitě, mělo by se posuzovat komplexně. Ale copak to jde, když Lesy ČR jedou při žádání o kácení klasickou salámovou metodu? To je pár stovek stromů tady, pár tisíc tady, pár dalších tady… V září jsme se podívali na všechny žádosti a spočítali jsme, že Lesy ČR u Litvínova a Telnice usilují o pokácení více než 15 200 stromů. K tomu číslu jsme došli mimo jné tak, že jsme se podívali na počet kubíků dřeva, které chtějí Lesy ČR podle jednotlivých žádostí vytěžit, a přepočetli je na počet vzrostlých stromů.

Od té doby se změnily dvě věci. Úředníci některá kácení povolili s tím, že o něco snížili počet stromů, které Lesy ČR smí vykácet. Ovšem na druhou stranu si od té doby Lesy ČR podaly další a další žádosti o kácení. Takže počet stromů, které by nakonec mohly v následujících měsících jít k zemi, zůstává plus mínus pořad stejný a je určitě pořád vyšší než 15 tisíc. K přesnému číslu se ale už nyní nedostaneme, protože v některých nových žádostech dokonce ani není napsáno, kolik toho chce firma vykácet. Mimochodem Lesy ČR ústy své mluvčí Evy Jouklové samy přiznávají, že na pokácení zhruba 7000 stromů už mají povolení od úřadů, takže nyní se hraje minimálně o nějakých 8000 stromů. Ale možná, že - než dočtete tyto řádky - si Lesy ČR v Krušných horách zažádají zas o další kácení. Jako už tolikrát předtím.

Masivní kácení v místech, kde má vzniknout CHKO, jde proti zdravému rozumu. V odůvodnění zákazu kácení píše Ústecký kraj, že nyní by se měli všichni zdržet zásahů, které by mohly před vyhlášením CHKO tuto lokalitu poničit. Jenže stát ve stejnou chvíli vyhlašuje CHKO a zároveň prostřednictvím své firmy se ještě před vyhlášením ochrany snaží vykácet velkou část místních vzácných lesů. To nedává žádný smysl.

Lukáš Hrábek je tiskový mluvčí Greenpeace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz