Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Lesy ČR kašlou na MŽP, inspekci i kraj a fanaticky obhajují ničení přírody v Krušných horách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Greenpeace

Ilegální kácení Lesů ČR v Krušných horách (c) Greenpeace

Státní podnik Lesy ČR obviňuje Greenpeace, že vidí jejich hospodaření v Krušných horách fanaticky a jen svojí optikou. Pojďme se tedy podívat, jak to vidí Ministerstvo životního prostředí, ČIŽP či Ústecký kraj. Nebude to ale pro Lesy ČR hezké čtení.

Článek

Největší kontroverzi vzbudilo hospodaření Lesů ČR v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří, když firma vykácela u Litvínova stovky stromů starších mnohdy přes 200 let bez povolení úřadů. Toto kácení kritizovala nejenom organizace Greenpeace, ale i například vědci z České zemědělské univerzity.

Česká inspekce životního prostředí rozhodla, že Lesy ČR při tomto kácení porušily zákon o ochraně přírody a krajiny, a tudíž kácely ilegálně a zaslouží trest. Inspekce pak firmě uložila pokutu ve výši 300 tisíc korun. Lesy ČR se proti pokutě odvolaly.

Ministerstvo životního prostředí potvrdilo, že Lesy ČR v Krušných horách porušily zákon a zaslouží trest. Věc nicméně vrátilo inspekci k doplnění, protože součástí řízení je i podobný prohřešek z Jeseníků, u něhož požadovalo lepší zdůvodnění. Nyní jsme zjistili, že inspekce již ve věci rozhodla znovu a Lesy ČR se opět odvolaly. Co je přesně v novém rozhodnutí inspekce, zatím nevíme, ale je vcelku jasné a logické, že v něm pro Lesy ČR nemůže být nic dobrého, když se proti němu opět brání.

Pojďme ale dál. Protože úřadům vadí na hospodaření Lesů ČR v Krušných horách i další věci, nejenom již zmíněné ilegální kácení.

Ústecký kraj si myslí, že pokud budou Lesy ČR pokračovat v kácení, nevratně tím místní lesy zničí ještě před vyhlášením CHKO Krušné hory, proto vydal pro Lesy ČR již dvakrát zákaz kácení v bučinách starších 120 let - to je zhruba 900 hektarů lesa, tedy necelá čtvrtina území, které Lesy ČR v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří obhospodařují. Lesy ČR zákaz nerespektují a pokaždé se proti němu odvolávají.

Místo toho, aby Lesy ČR respektovaly přání úřadů a přestaly kácet na 900 hektarech vzácných starých lesů, přišly po kritice svého hospodaření s plánem, že do konce letošního roku vyhlásí bezzásahové zóny (neboli zóny bez kácení) alespoň na 250 hektarech. Při slavnostním oznamování tohohle plánu jim u toho dokonce svítili ministr zemědělství Marek Výborný a ministr životního prostředí Petr Hladík. Nyní ale z podkladů Lesů ČR vyplývá, že žádné bezzásahové zóny nevzniknou, protože ve všech navrhovaných lokalitách firma počítá s dalším kácením.

A ještě je tu poslední úhel pohledu, který bychom měli zmínit, když se bavíme o hospodaření Lesů ČR.

Loňská analýza Agentury ochrany přírody a krajiny jasně dokládá, že pokud budou vlastníci lesů v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří - a to samozřejmě včetně Lesů ČR jako vůbec toho největšího vlastníka - pokračovat v současných hospodářských plánech, zmízí v následujících letech téměř úplně ty nejstarší a nejcennější lesní porosty. Konkrétně by došlo ke snížení zastoupení lesů nad 161 let z 9,5 % až na 0,6 %. Podobné je to u lesů starších 130 let souhrnně, kde by došlo k poklesu ze 17,9 % na 9,3 %.

Přesto Lesy ČR dále tvrdí, že jejich hospodaření v krušnohorských bučinách je skvělé a sluncem zalité a že to si na ně jenom zasedli zlí fanatici z Greenpeace. Jenže podle takové logiky by si na ně museli zasednout i zlí fanatici z České zemědělské univerzity, zlí fanatici z České inspekce životního prostředí, zlí fanatici z Ministerstva životního prostředí, zlí fanatici z Ústeckého kraje a zlí fanatici z Agentury ochrany přírody a krajiny, protože ti všichni měli nebo mají k hospodaření Lesů ČR v Krušných horách výhrady nebo v minulosti jejich hospodaření kritizovali.

Ve skutečnosti je to samozřejmě mnohem jednoduší. Svojí optikou a svojí ideologií vidí realitu jen Lesy ČR a dál fanaticky obhajují další a další rozsáhlá kácení v Krušných horách, která vedou k ničení tamních vzácných lesů.

Lukáš Hrábek je tiskový mluvčí Greenpeace ČR.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz