Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Čerstvou cibulovou zeleninu můžete mít po ruce po celý rok

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Guerilla Gardener

Jak na to mít čerstvou zeleninu po ruce - i když třeba nevlastníte zahrádku?

Článek

Jak nám radí lékaři, měli bychom mít zeleninu nebo ovoce jako součást každého jídla. Jak na to mít čerstvou zeleninu po ruce - i když třeba nevlastníte zahrádku? Já si letos pořídila truhlíky s cibulovou zeleninou, kterou mohu sklízet celý rok - i třeba v zimě.

Pokud nemáme zahrádku, lze tyto truhlíky umístit na okenní parapety, případně na balkon.

Abych měla průběžný přísun zelené natě, osázela jsem větší množství těchto truhlíků.

A jak jsem si tyto minizahrádky založila? Využila jsem samozavlažovací truhlíky tak, aby měla zelenina průběžně dostatek vláhy - stejně jako výrobci propagují u pěstování květin. Abych měla průběžně pestrou nabídku cibulové zeleniny, do každého truhlíku jsem vysadila: cibuli zimní, patrovou cibuli, pažitku čínskou, česnek ořešec a vytrvalý pórek. Plánuji sklízet pouze nať (u česneku ořešce a patrové cibule i pacibulky) tak, aby rostlina mohla pokračovat v růstu a nemusela jsem se piplat s novými sazeničkami. Na začátku pěstování samozřejmě mohu sklízet i celé rostliny - probírat hustěji vysazené rostliny tak, aby sklizené uvolnily místo pro růst těm menším.

A jak na hnojení? Jak půda sléhává, můžeme přihnojovat například lógrem z kávovaru, případně kompostem z vermikompostéru z našich kuchyňských zbytků (pokud nemáme možnost udělat si kompost na zahradě).

A v momentě, kdy je půda vyčerpaná, přesadíme cibule do kompostu a původní vyčerpanou hlínu promísíme s kuchyňským i zahradními zbytky a necháme proležet tak, aby vznikl substrát pro příští obměnu půdy v truhlících.

Truhlíky si plánuji brát i v průběhu zimy do tepla a využívat rychlené natě jako zdroj vitamínů v zimě a předjaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám