Hlavní obsah
Rodina a děti

Role matky očima společnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jupilu

Proč je ve společnosti stále tak často diskutovaná délka rodičovské dovolené? A jak na roli matky pohlíží dnešní společnost?

Článek

V České republice mají možnost být ženy doma až do tří let věku dítěte. V tuto dobu intenzivně zastávají svoji společenskou roli s názvem matka. Každý jedinec má během života mnoho různých rolí. Student, zaměstnanec, dítě, kamarád, sportovec. Ale jedna z nich vyvolává ve společnosti silné emoce, a tou je právě role matky.

Role zaměstnankyně

Víc než kdy dřív jsou dnešní ženy vystavované extrémním tlakům, aby plnily zejména roli zaměstnankyně či podnikatelky, aby generovaly zisk a byly nezávislé. Ze všech stran se dozvídají, že právě zaměstnání jim přinese životní naplnění. Vzato čistě logicky, pokud chce mít žena nárok na starobní důchod, musí doba důchodového pojištění činit nejméně 35 let. To je poměrně dlouhá doba pro možnost kvalitního kariérního růstu a sebe uplatnění na trhu práce.

Nespokojenost v zaměstnání

Paradoxně právě v současné době roste procentuální nespokojenost v zaměstnání. Na podzim 2023 představovali nespokojení zaměstnanci největší skupinu lidí na trhu práce. Data z průzkumu JobsIndex mluví o téměř 60 % lidí. Frustrace na pracovišti roste i ve městech a dokonce i na dobře placených pozicích. Nejvíce spokojenou skupinou jsou zaměstnanci tzv. pomáhajících pozic, jako je zdravotnictví nebo školství. Průzkum ukázal, že lidé v těchto profesích mají naplněný pocit poslání a jejich práce jim přijde smysluplná. No a není to právě to, co mají možnost zažít ženy na rodičovské dovolené při výchově svých dětí?

A co na to zvířata?

Když nahlédneme do zvířecí říše, a to přímo do skupiny nám nejbližší, zjistíme pár zajímavých faktů. Samice šimpanze učenlivého rodí okolo třináctého roku své první mládě o které se stará dalších pět až šest let, než porodí další mládě. Samice orangutana boromejského rodí v šestiletém intervalu jedno mládě, o které se sedm let stará. Role matky je nezastupitelná. Péče o mladé je naprosto přirozenou součástí života. Tak proč se lidská společnost od této role tolik odklání? A jsou roky na rodičovské dovolené opravdu tak moc?

Role matky je nezastupitelná

Neměli bychom ženy podporovat v jejich roli matky? Neměli bychom jakožto společnost dávat dívkám a ženám najevo, že role matky je obdivuhodná a že si jich za to vážíme? Že je to role nezastupitelná a společensky vysoce postavená? A že je extrémně těžká, že to víme. Možná je to právě to, co většina z nich potřebuje slyšet. Že i když se zrovna aktivně nepodílí na trhu práce, tak jsou plnohodnotnou a uznávanou částí společnosti.
Místo toho jim dáváme pocit, že touto rolí ničí svůj dosavadní život, že budou na okraji společnosti, nikdo si jich nebude vážit a měly by tuto roli co nejvíce potlačit.

Je mnoha výzkumy dokázané, že dítě pro správný rozvoj potřebuje svého primárního pečovatele.
Matějček doporučuje, aby dítě v průběhu prvního roku života sledovalo svět z mateřské náruče. V dalším období má mít možnost se do ni kdykoliv vracet. Dítě ve svém raném životním období zrcadlí zejména matku, která je pro něj primárním zdrojem lásky. Matka svým přístupem může ovlivnit budoucí chování dítěte k sobě samému, svému tělu i okolnímu světu. Má jedinečnou možnost a dostatečný čas pro výchovu svého dítěte, které bude součástí další generace. A pokud jim tento prostor necháme, máme naději, že to bude silná generace.

Zdroje:

Šimpanz učenlivý. Online. Zoo Dvorec. 2024. Dostupné z: https://www.zoodvorec.cz/lexikon/simpanz-ucenlivy_1.html. [cit. 2024-07-17].

Orangutan bornejský. Online. In: Wikipedia: the free encyclopedia. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-. [cit. 2024-07-17].

Už 60 % lidí je v práci nespokojených. Nárůst je rekordní. Online. Alma Career. 2024. Dostupné z: https://magazin.almacareer.com/cz/uz-60-lidi-je-v-praci-nespokojenych-lonsky-narust-je-rekordni. [cit. 2024-07-17].

Vybrané kapitoly porodní asistence I. Online, Multimediální elektronický výukový materiál. Lékařská fakulta MU: Masarykova univerzita, 2020. Dostupné z: https://is.muni.cz/do/rect/el/estud/lf/ps19/porodni_asistence/web/index.html. [cit. 2024-07-17].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám