Hlavní obsah
Rodina a děti

Vraťme dětem babičky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ArtSpark, pixbay.com

Co všechno může mít za následek zvyšování věkové hranice pro odchod do starobního důchodu? Dětství je nevratné a dnešní malé děti si svých babiček příliš neužijí.

Článek

Věková hranice pro odchod do starobního důchodu se neustále zvyšuje. Politici mají tendenci argumentovat prodlužující se délkou dožití, kterou ale pozorujeme právě u odcházejících do důchodu v nižším věku, než tomu je v současnosti. Proč bychom se při stanovení věkové hranice neměli dívat čistě jen na možný věk dožití? A může spolu souviset porodnostodchod do důchodu?

Porodnost klesá

Pokles porodnosti není v posledních letech nic neobvyklého. Od roku 1999 až do 2008 porodnost rostla, dokonce velmi strmě. V roce 2009 přišel první menší pokles, v roce 2011 už byl pokles o dost výraznější. „Pokles je podstatně větší, než by se dalo očekávat z vývoje věkové struktury žen, které jsou v plodném věku. Propad je mimořádně vysoký, a hlavně je ve všech měsících prvního pololetí,“ řekl v polovině roku 2011 Miroslav Šimek, demograf Českého statistického úřadu.

Změny důchodového systému

Ke konci roku 2008 byly schválené změny v důchodovém pojištění, mimo jiné i postupné prodloužení doby pojištění potřebné pro vznik nároku na starobní důchod z 25 roků na 35 roků a plynulé pokračování v postupném zvyšování důchodového věku na 65 let. V roce 2011 přišla tzv. malá důchodová reforma a mezi hlavní opatření patřila změna mechanismu zvyšování věku odchodu do důchodu žen. Zvyšoval se po přechodnou dobu o šest měsíců ročně.

Zajímavé je, že při změně parametrů starobních důchodů a prodlužování věkové hranice pro odchod do důchodu přichází zanedlouho poté snížení porodnosti.

Kde jsou babičky?

Průměrný věk prvorodiček stále stoupá, pro rok 2023 se uvádí 31 let. Před třiceti lety byl přitom věk prvorodiček v průměru kolem 23 let. Z toho jasně plyne, že ženám, kterým se dítě narodilo před třiceti lety, je nyní 54 let. Místo toho, aby se mohly zhostit své role babičky a pomohly mladé mamince na mateřské dovolené, musí chodit do práce. A to minimálně ještě dalších jedenáct let. Dětství je ovšem nevratné, a tak si vnoučata svých babiček nemají možnost příliš užít.

Dřívější odchod do důchodu

Palčivé otázky dnešní doby, jako například jak umožnit matkám na rodičovské dovolené pracovat nebo jestli podporovat vznik dalších dětských skupin, aby bylo kam děti v předškolním věku umisťovat, by možná hravě vyřešilo snížení věku odchodu do důchodu pro ženy, kterým se narodí vnouče.

Najednou by si mohly maminky v případě zájmu snadno přivydělávat a nemusely by platit za hlídací služby, protože by se o jejich děti postaraly babičky. To představuje značný benefit například pro matky samoživitelky.

Snížení věku odchodu do důchodu může mít vliv i na zvýšení porodnosti. Pokud žena ví, že na výchovu dětí nebude sama, je možné, že by se společnost konečně dočkala nárůstu porodnosti.

Otázka letních prázdnin pro školou povinné děti je kapitolou sama pro sebe. Kdyby babičky už byly ve starobním důchodu, ušetřilo by to mnoho starostí i financí spoustě rodinám. Stejně tak i v případě, kdy je dítě nemocné a potřebuje péči dospělého člověka.

Místo toho, abychom společně vytvářeli prostředí, ve kterém se maminky ve svém produktivním věku mohou vracet do zaměstnání a o jejich děti je plnohodnotně postaráno v rámci rodiny, necháváme babičky nesmyslně dlouho dobu v práci a matky v rámci péče o děti osamocené. Je to nešťastně nastavený systém, který popírá základní hodnoty rodiny.

Zdroje:

Vláda prosadila malou důchodovou reformu. Online. Vláda České republiky. 2011. Dostupné z: https://vlada.gov.cz/cz…prosadila-malou-duchodovou-reformu-84013/#. [cit. 2024-07-21].

Hlavní změny v důchodovém pojištění schválené v roce 2008. Online. Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky. 2008. Dostupné z: https://www.mpsv.cz/hlavni-zmeny-v-duchodovem-pojisteni-schvalene-v-roce-2008. [cit. 2024-07-21].

Narození. Online. Český statistický úřad. 2024. Dostupné z: https://csu.gov.cz/narozeni?pocet=10&start=0&podskupiny=133&razeni=-datumVydani#data-a-casove-rady. [cit. 2024-07-21].

Infografika: Porodnost v Česku. Online. Nzip. 2024. Dostupné z: https://www.nzip.cz/clanek/1831-infografika-porodnost-ceska-republika. [cit. 2024-07-21].

V Česku přibylo lidí. Porodnost ale radikálně klesla. Online. IROZHLAS. 2011. Dostupné z: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/v-cesku-pribylo-lidi-porodnost-ale-radikalne-klesla_201109121604_akottova. [cit. 2024-07-21].

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám