Hlavní obsah

Muž a žena, existuje rovnost vah?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NoName_13

Mohou si být muž a žena rovni? Nebo lépe řečeno, jsou muži a ženy bytosti, které bychom měli do rovnosti stavět?

Článek

Pokud nahlédneme do jedné známé ekonomické teorie, dozvíme se o problematice dokonalých substitutů a komplementů. Ve zkratce se jedná o teorii spotřebitele, ve které můžeme dvě věci mezi sebou více či méně zaměňovat.

Substituty a vzájemné nahrazování

Pokud budeme mít žízeň, můžeme se napít buď vody z kohoutku nebo si nalijeme balenou neperlivou vodu. Je nám to v podstatě jedno, jde o téměř identickou vodu. Takové věci nazýváme dokonalé substituty. Můžeme je mezi sebou zaměňovatnepoznáme rozdíl.

Komplementy a jejich doplňování se

Potom ale máme ještě druhou kategorii, a to dokonalé komplementy. Představte si, že máte pouze pravou botu a levou ne. Ta pravá je vám k ničemu. Pouze v momentě, kdy máme obě boty do páru, si je můžeme obout. Komplementy jsou takové věci, které se vzájemně doplňují, jedna bez druhé je pro nás nepoužitelná.

Muž a žena, substituty nebo komplementy?

A teď zpět k otázce muže a ženy. Zkuste si sami pro sebe odpověď na otázku, zda jsou tato dvě pohlaví společností vnímaná spíš jako substituty nebo jako komplementy.

V současné době víme, že pohlaví hraje roli ve vývoji lidského mozku.Obecně se má za to, že muži vykazují výhodu v prostorových úkolech a ženy ve verbálních úkolech. Další samostatnou kapitolou jsou hormony a jejich vliv na naše chování. Například stresový hormon kortizol ovlivňuje mužský mozek jinak, než ten ženský a příkladů by mohlo následovat nespočet.

To napovídá, že muž a žena si navzájem nejsou substituty, i když se současná společnost většinově k tomuto názoru přiklání. Kdybychom zkusili na muže a ženu koukat z pohledu dokonalých komplementů, možná bychom se přestali manipulovat do rolí, ve kterých nám vzájemně není dobře. Muž a žena z pohledu komplementů mohou představovat navzájem plnohodnotné partnery, kteří ovšem každý zastávají svou společenskou roli a ta je tím druhým nezastupitelná.

Zdroje:

KOUKOLÍK, František. Ženský a mužský mozek. General Practitioner/Praktický Lékař, 2013, 93.4.

Deep learning models reveal replicable, generalizable, and behaviorally relevant sex differences in human functional brain organization. Online. PROCEEDINGS OF THE NATIONAL ACADEMY OF SCIENCES. 2024, roč. 2024, č. 9. Dostupné z: https://doi.org/https://doi.org/10.1073/pnas.2310012121. [cit. 2024-07-16]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám