Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ulice Théodenova nebo V Jízdmarce? Takové názvy by si lidé přáli pro Rohanský ostrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Filipmoravec1979 (CC BY-SA 4.0) https://commons.wikimedia.org/wiki/File:F%C3%A1ze_1_projektu_Rohan_City.jpg

Fanoušci filmu Pán Prstenů sepsali petici o změně názvů ulic na Rohanském ostrově. Název Rohan je totiž silně spjat se slavnou knižní trilogií.

Článek

Jedná se o jedno z míst v nádherné Středozemi, kterou vymyslel autor J. R. R. Tolkien. Příběh o něm se odehrává až ve druhém díle knižní i filmové trilogie a je plné udatných bojovníků a hrdinů. Vůdcem Rohanu je král Théoden, který procitl ze zakletí čaroděje Sarumana a svůj život položil za záchranu lidské rasy a celé Středozemě.

Fanoušci této ságy se nyní spojili a vytvořili petici, která už nasbírala neuvěřitelných deset tisíc podpisů. „Devatenáct nových ulic vedle Rohanského nábřeží na Praze 8 má být pojmenováno podle významných filosofů. My, níže podepsaní, jsme toho názoru, že ulice by měly být pojmenovány podle osobností, které pocházejí z Rohanského království nebo k němu mají silnou vazbu, ne podle filosofů, kteří s Rohanem nemají nic společného,“ píše se v prvním odstavci petice.

Pražští radní ale už rozhodli, že ulice by měly nést jména slavných filosofů jako například Ludwiga Wittgensteina, Imannuela Kanta nebo Edmunda Husserla. Ti ale nejsou vůbec spjatí s naší historií a jejich jména často lidé ani neznají. Náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib si myslí, že petice je velice záslužným počinem, jak napsal na svůj Facebook. Dokonce navrhuje, aby se jedna z ulic jmenovala po hrdince Éowyn, rohanské štítonošce.

Podpory se radní městské části Praha 8 nesetkali ani od Adama Zábranského, taktéž radního. Ten se na svém profilu na síti X svěřil, že mu vadí, že nikoho z nich nenapadlo pojmenovat ulice a parky po ženských filosofkách, kterých je také hodně. Svůj názor ohledně toho sdělila na Facebooku i politická strana Mourek. „Myslíme si, že obdobná témata (a nejen ta), jsou jako dělaná pro zapojení veřejnosti do rozhodování,“ stojí v jejím vyjádření a navrhují názvy jako: Park U Nutrií nebo ulice U Padajícího mostu.

A co vy? K jaké skupině se kloníte?

Zdroje:

https://www.facebook.com/zdenek.hrib.doprava/posts/994783348678465?ref=embed_post

https://www.petice.com/petice_za_pojmenovani_novych_ulic_na_rohanskem_nabei_podle_postav_z_rohanu_v_panovi_prsten

https://twitter.com/adamzabransky/status/1764693670593175962

https://www.facebook.com/MourekPolitickaStrana/posts/pfbid0jzFzJ3XzJR8rVi1egFgBP4ee29baQXX9ed5LihLZgWvQnetPcCSThq9kaSjntXx3l

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz