Hlavní obsah
Seberozvoj

Lenost neexistuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andisheh A (Unsplash)

Tenhle člověk není líný, jen unavený.

Za tohle mě bude spousta lidí nesnášet, ale… lenost neexistuje.

Článek

Chci tím říct, že neexistuje morální vada, při které člověk nerad cokoliv dělá a nejraději by nedělal nic; vada, jejímž jediným řešením je, aby onen člověk prostě líným být přestal.

Homo Sapiens Sapiens je aktivní živočich. Když nemůže vůbec nic dělat, trpí. Ke trestání používáme věznění (omezování toho, co mohou lidé dělat), ve vězení trestáme samotkou (která omezuje už omezené) a má to výzkumy potvrzené negativní následky.

Ostatně, většina živočichů je aktivních. Proto taky v zoo už dávno nejsou jen betonové boxy s mřížemi a chovatelé tráví spoustu času vymýšlením, jak svým svěřencům život zpestřit. (V angličtině se tomu říká „enrichment“. Přestávka na roztomilé video: vydry co hrají na klávesy.)

Když lidi necháte dost dlouho na pokoji, vymyslí si nějakou aktivitu sami. Stačí se podívat na tu neuvěřitelnou škálu koníčků, kterým se jako lidstvo věnujeme - od chovu afrických šneků po zalívání dětských zubů do pryskyřice.

Lenost neexistuje. Co existuje, jsou motivace a překážky.

Kdykoli je někdo „líný“ a nedělá to, co si myslíte, že by dělat měl (vy, vaše dítě, váš kolega, bezdomovec na ulici), znamená to, že buď nemá dostatek motivace, nebo mu v činnosti něco brání. Většinou to druhé. Někdy se to druhé dá překonat tím prvním, ale zdaleka ne vždycky.

Překážky často nejsou vidět. Nebo vypadají zvenčí menší, než zevnitř. Někdy můžou být jen v jejich hlavě - to ale neznamená, že by je šlo snadněji překonat.

Co se s tím dá dělat? Je potřeba odstranit překážky, a když to jde, přidat motivaci.

Co je absolutně k ničemu? Naštvat se a říct jim, že se prostě mají víc snažit. Že to někdy někde fungovalo? Touha vyhnout se trestu, nebo jen něčí nelibosti, je taky typ motivace. Rozhodně ale ne ten nejlepší…

(Ilustrační obrázek od Andisheh A na Unsplash)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám