Hlavní obsah
Seberozvoj

Novoroční předsevzetí jsou na houby

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Micael Widell (Unsplash)

Jo, já vim.

Novoroční předsevzetí už si nedávám. Jo, taky mě to vždycky lákalo: nový začátek, celý rok přede mnou, tentokrát už fakt se sebou něco udělám! Ale samozřejmě, houby. Nikdy z toho nic nebylo.

Článek

Na druhou stranu, motivace je vzácný materiál, to je škoda nevyužít. Nebylo by něco jiného, co by se dalo zkusit?

Jo, bylo.

Roční téma

Funguje to asi takhle: sednete si a zamyslíte se, co vám na vašem životě nejvíc nevyhovuje. Práce? Vztahy? Osobní rozvoj? Koníčky? (Já jsem si udělala myšlenkovou mapu. Kreslení je fajn.)

Když už víte, co byste chtěli zlepšit, tak z toho vydestilujete jedno až tři slova, která budou fungovat jako roční téma. Například: „sounáležitost“, „troufnout si“, „moji milovaní“.

Tohle si pak někam napíšete, abyste to měli na očích. V průběhu roku se pak k tématu budete vracet, když budete dělat plány, rozhodnutí, nebo prostě jen jako „check point“.

Jak to vypadá v akci? Třeba: v práci dostanete možnost vyjet do zahraničí na konferenci. Je to na pár dní a musíte nechat doma děti s partnerem. Když je vaše roční téma „moji milovaní“, tak zůstanete doma. Když jste si dali téma „troufnout si“, tak pojedete.

Jo, je to trochu ezo, ale na druhou stranu to nic nestojí. (Narozdíl od drahého kurzu do jazykovky, když mám vzít náhodný příklad který rozhodně není z mého života…)

Čtvrtletka

Hele, rok je dlouhá doba. To mám jako slíbit, že budu celý rok dělat tohle nebo tamto? Ha. Proč si nedat předsevzetí na trochu kratší dobu? Tři měsíce jsou docela dobrá délka, a když to funguje pro korporát, tak na tom přece sakra musí něco být. A když už vykrádám firemní organizaci, tak se hodí to zadat jako cílakceptační kritéria (česky: jak se pozná, že se cíl splnil).

Týdení předsevzetí

Jo. Myslím to vážně. Novoroční předsevzetí, ale na týden. Život vám to možná nezmění, ale možná taky jo! Kouzlo je v tom, že někdy stačí začít a zbytek udělá setrvačnost. Takže takové „tento týden budu každý den cvičit“ může udělat hodně. A když ne, tak jste aspoň týden cvičili, což je pořád lepší než vůbec!

Gejmifikace FTW

Některé věci, které si lidi dávají jako novoroční předsevzetí, se dají udělat zajímavější prostřednictvím tzn. „gamifikace“. To je z anglického „gamification“, tedy udělat z něčeho hru. Tak třeba místo novoročního předsevzetí „začít běhat“ si nainstaluju nějakou mobilní aplikaci, která mi v tom bude pomáhat. Může to být něco „normálního“, jako C25K, kde se postupně vypracováváte k uběhnutí pěti kilometrů, nebo ujetina jako Zombies, Run!, kde utíkáte před zombíky.

Ale co kdybych přece…

Jestli to chcete letos s předsevzetími přece jen zkusit, tak doporučuju sednout k internetu a naťukat do něj něco jako „jak si dávat splnitelné cíle“. Ono je to totiž docela věda. Nebo se mrkněte tady na Médium na článek od Jakubz (JAKUBZ?) „Jak dodržet novoroční přesevzetí?“ - mají tam pár dobrých tipů.

Tak novému roku zdar! A přežijte to.

(Ilustrační foto: Micael Widell na Unsplash)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám