Hlavní obsah
Knihy a literatura

„Alias“ je svérázný komiks pro dospělé, od nějž se jen tak neodtrhnete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Průša

Scéna z komiksu Alias

Kouří jednu cigaretu za druhou, chlastá a na první pohled poznáte, že má sama se sebou dost problémů. Hlavní hrdinka komiksu „Alias“ by vás v normálním životě asi dost štvala, ale tady si ji zamilujete.

Článek

Jessica Jonesová je soukromej detektiv. Což by mohl být tuctovej výchozí bod lecjakýho průměrnýho komiksu. Ale Jessica je výjimečná. Hned od začátku sice naplňuje klišé soukromýho očka, nerudný ženský, divoký alkoholičky, která po pár panácích vodky končí v posteli s prvním chlapem, kterýho potká, ale ona byla navíc v minulosti superhrdinkou. Takovou tou v kombinéze. Jenže toho nechala.

Ale jako mutantka má pořád i své mimořádné schopnosti, které nechce používat, ale výjimečně po nich stejně sáhne. Díky tomu si ji nacházejí fakt komplikovaný a podivný případy a ona dá do jejich vyřešení všechno co může. Minimálně plno energie a stresu.

Foto: Honza Průša

Limitní limitka komiksu Alias

Celej „Alias“ je vedle toho dost postavenej na rasismu, homofobii a (jsme ve světě superhrdinů) mutantofobii. Tyhle lidský hnusný vlastnosti jsou tu ukázaný v celý svý nahotě. V jednom příběhu vystupuje třeba příšernej kněz, kterej, namísto, aby společnost harmonizoval, tak ji co nejvíc polarizuje a samozřejmě má své rigidní a diskriminující soudy a názory, takže káže nenávist a strach.

Neurotická Jessica má svý dvě velký traumata z minulosti, ale ne nebudu spoilovat. Ta traumata jsou pro ni zásadní, táhnou celým příběhem a autoři je čtenáři hezky pozvolna na těch 720 stranách odkrývají. A vysvětlují i Jessičinu osobnost, její chování, její psychické problémy.

„Bejt mutant je jako bejt gay nebo žid. Nechcete předstírat, že jste, když nejste, že jo?“ říká při vyšetřování jedna mladá studentka soukromému očku Jonesové. Jinde se na zdi objeví nasprejovaný nápis „Ježíš byl mutant“, parafráze na slavné „God Is Gay“. A jednotliví hrdinové, zejména Jessica si neberou během svého vyjadřování servítky. Takže právě kvůli tomuhle seriálu založil Marvel řadu Max pro příběhy poněkud drsnějšího ražení.

A to se vyplatilo. Děj je plný napětí, nečekanejch okamžiků, skvělejch nekorektních dialogů, výbornejch obrázků (včetne fantastickýho skicáře jedný pohřešovaný holky, asi nejpoutavější část tohoto souboru vůbec). Dvacet osm plus jeden bonusovej sešit a další bonusy v podobě vystřiženejch scén a náčrtů pohromadě v kompletním uzavřeném příběhu v jedné knize.

Foto: Honza Průša

Ukázka z komiksu Alias

A je to komiks pro dospělý, takže hned první slovo, kterým to celý začíná je „kurva“ a taky Jessica, když se napije vodky, je dost divoká, ale to jsem vlastně už psal.

Komiks „Alias“ napsal Brian Michael Bendis, nakreslil Michael Gaydos, obálky a skicář nakreslil David Mack a vydalo to Argo v roce 2022 ve třech různých podobách (bežná verze, limitka a (dávno rozebraná) limitní limitka). A musím přiznat, že mne možná bavil ještě o trochu víc než kultovní „Watchmen“, a to je teda co říct. Pro komiksové labužníky nutnost.

Foto: Honza Průša

Ukázka z knihy Alias

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz