Hlavní obsah
Umění a zábava

Babyboom je syrová komedie z prostředí porodnice, která rozesměje i dojme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Činoherní klub

V prosinci měla v Činoherním klubu premiéru hra Babyboom. Kromě typických tragikomických situací z porodnice nabízí i hlubokou sondu do vlastního já. Divák si spolu s herci klade otázku, co je vlastně v životě důležité a jak to má poznat.

Článek

Pětadvacátého prosince se narodil Ježíš a zemřel Karel Čapek. Nová komedie Zuzy Ferenczové režírovaná Ondřejem Sokolem se odehrává právě tento den v porodnici a umožňuje prožívat všechny ty stresy, pocity, touhy i zklamání v době těsně před tím, než tři prvorodičky přivedou na svět své dítě.

Do porodnice postupně dorazí tři zcela odlišné páry, což umožňuje tvůrcům vytvářet situace plné drobných nedorozumění a velkých kontrastů.

První pár jsou absolutně zodpovědní rodiče. Vše mají nastudované, vše připravené, zajištěné, jejich zodpovědnost je až absurdně vygradována i ve vztahu k životnímu prostředí, třídění odpadů nebo důsledně zabalené a připravené tašce do porodnice dle přesně nastudovaného seznamu.

Druhý pár je opakem toho prvního. Je nesezdaný, dítě bylo počato jen díky lsti nastávající maminky nastražené na svobodomyslného otce a na podobných hodnotách stojí i jejich celý křehký vztah. On dítě nechce, nemá zájem se nijak vázat a necítí žádnou povinnost ani odpovědnost v nějakém společném soužití pokračovat.

Posledním párem jsou celebrity. Hysterická a přehrávající slavná herečka se svými rozmary a nečekanými potřebami a taky submisivním manželem.

Celá scána je rozdělená na pět segmentů. Kuřácký balkón, hekárna, WC, čekárna a parkoviště. Divákovi to umožňuje sledovat paralelní děj na více úrovních. Herci pak mají možnost vygradovat emoci propojením všech míst v jedno. Častěji jsme ale pomocí nasvícení vtahováni do právě aktuální dějové linky. Ale tím, že herci zůstávají prakticky po celou dobu na scéně, hrají vlastně po celou dobu, i když se zrovna pozornost upírá na jiné místo. Třeba při dialogu hereckého páru můžeme paralelně sledovat dlouhou a otevřenou milostnou scénu na WC.

Babyboom je sice komedie a divák se tu bude bavit po celou dobu, v druhém plánu ale ukazuje lidskou přecitlivělost, neschopnost poznat, co je v životě opravdu důležité, a následně se jakkoliv rozhodnout, takže je ještě dlouho po představení má divák o čem přemýšlet. Vlastně se tu naplno ukazuje, jak zranitelní všichni jsou. Nejen ty ještě nenarozené děti, ale často mnohem víc právě jejich nejistí a životem různě poznamenaní rodiče.

Představení Babyboom vtáhne diváka do svého světa od samého počátku a nemá výraznější hluché místo. A tak, pokud nemáte problém s vulgárními výrazy (protože ve vypjatých situacích jsou vulgarity běžné a tady je to jedna vypjatá situace vedle druhé), bežte na to. Budete se dobře bavit.

Hru Babyboom Zuzy Ferenczové režíroval Ondřej Sokol, českou premiéru měla 9. prosince 2022 v Činoherním klubu a fantastické herecké výkony tu podávají Lucie Žáčková, Jan Hájek, Markéta Stehlíková, Sandra Černodrinská, Romana Widenková, Viktor Zavadil a Jakub Burýšek.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Činoherní kluby

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz