Hlavní obsah
Umění a zábava

Jan Fic pokřtil desku absintem a zahrál na kytaru vyrobenou z baru z nočního klubu Moulin Rouge

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Průša

Brněnský bluesman a výrobce nádhernejch kytar, Jan Fic pokřtil v pražské Kavárně Unijazz svou třetí a moc povedenou desku „Homunkulus“.

Článek

Kavárna Unijazz je příjemný a útulný místo na jedné z dopravních křižovatek nedaleko Hlavního nádraží. Konají se tu akce vesměs alternativnějších uskupení. Často osobitých kapel, které nahrávají fantastické desky, ale k uchu většinového posluchače se většinou nedostanou.

Čtvrteční večer patřil dvěma takovým. Janu Ficovi a kapele Dřevěné pytlí v jutových uhlích.

Foto: Honza Průša

Jan Fic, křest alba Homunkulus, 7. 9. 2023

Krátce po osmé se na pódium před velkou knihovnu postavil Jan Fic. Na kytary vlastní výroby (jeho stále oblíbenější a muzikanty vyhledávanější značka Red Bird Instruments) zahrál moc hezký set. Jeho vystoupení má silnou uhrančivou atmosféru (strašný klišé, ale je to tak). Pár skladeb odehrál i na cigar box malovaný výtvarníkem, ale taky spisovatelem a hlavně muzikantem Jakubem Königem, kterému shodou okolností den poté, tedy v pátek, vychází singl a klip „Hvězdy“ ze stejnojmenné debutové desky, připravované na 22. září. Tato kytara má tělo vyrobené z barového pultu dnes již neexistujícího nechvalně známého nočního brněnského podniku Moulin Rouge.

Foto: Honza Průša

Jan Fic, křest alba Homunkulus, 7. 9. 2023

Křtu se chopil hudební publicista Ondřej Bezr, milovník Ficových kytar a také člen DPvJU. V jeho dlouhém improvizovaném proslovu se roztomile proplétal a bloudil a následně vymotával tématy od křesťanských vtipů, přes vysvětlování, proč se křtí absintem až po pointu a přání, které namísto tradičního „aby se ta deska prodávala“ posunul na to, aby si její posluchači kupovali Ficovy kytary.

Foto: Honza Průša

Jan Fic, křest alba Homunkulus, 7. 9. 2023

Následoval koncert skupiny Dřevěné pytlí v jutových uhlích. Veteránů české alternativy, kteří se po asi tříletém odpočinku znovu vrátili před rokem na pódia, a můžou tak dál okouzlovat posluchače svou alternativou k alternativní hudbě.

Foto: Honza Průša

Dřevěné pytlí v jutových uhlích

Foto: Honza Průša

Dřevěné pytlí v jutových uhlích

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz