Hlavní obsah
Knihy a literatura

Má smysl převádět klasická díla do komiksu? Válka světů nepřináší jednoznačnou odpověď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Obálka knihy Válka světů / Stroj času, Argo 2023 (výřez)

Ve velké řadě edice Argomiks vyšlo před pár dny komiksové zpracování klasických románů H. G. Wellse Válka světů a Stroj času. Jak se jejich nová adaptace povedla?

Článek

Válka světů je jedním z nejklasičtějších románů science-fiction. Poprvé vyšel v roce 1898 a jde o jedno z prvních děl, popisujících mimozemskou invazi na Zemi. Není proto překvapivé, že za těch 125 let vzniklo velké množství jeho adaptací.

Nejlegendárnější se stala rozhlasová hra Orsona Wellse z roku 1938. Americká rozhlasová stanice ji pojala jako reportáž z přistání mimozemšťanů na Zemi a to tak sugestivně, že řada vyděšených posluchačů se nechtěně stala účastníky této dramatické reality show.

Podobně důležitým dílem je i dystopie Stroj času. Ta vyšla už v roce 1895, také zaznamenala řadu adaptací včetně těch filmových a stejně jako Válku světů ji není nutné více představovat.

A právě tyto dva romány si vybral francouzský scénárista Dobbs (Olivier Dobremel) a spolu s výtvarníky Vincentem Cifuentesem a Mathieuem Moreaumem je v roce 2017 převedli do komiksové podoby, česká lokalizace vyšla letos.

Válka světůStroj času jsou svým způsobem horory. Temná a depresivní atmosféra plná bezvýchodnosti je protknutá zejména v prvním románu. Mimozemšťané v něm útočí na lidstvo a chladnokrevně jej likvidují. Chovají se k němu jako člověk ke zvířatům nebo rostlinám a žádná brutalita jim není cizí. Výtvarné pojetí by tak mohlo být stylizováno drsně, aby čtenářem otřáslo a vyvolalo silné emoce. To ale neměli jeho tvůrci v plánu.

Foto: Honza Průša

Ukázka z komiksu Válka světů / Stroj času

Namísto toho udělali vlastně odpočinkový komiks. Oba výtvarníci mají líbivý a příjemný styl. Román díky nim pěkně běží, dobře pracují s různými úhly pohledu a kniha je čtivá i dynamická. Zároveň se ale zřejmě snaží cílit na co nejširší spektrum čtenářů včetně toho dětského, takže vzniká neškodná pohádka plná obroušených hran. Do té se občas povedlo přenést zásadní Wellsovy teze, čtenář má o čem přemýšlet, ale přes svou mainstreamovost chybí výraznější jiskra nebo nový rozměr, které by příběhy dostaly. Nějaký estetický názor, současný pohled, cokoliv, co by dávalo adaptaci výraznější smysl.

Škoda je, že obrázky i text občas jakoby vypadnou z doby, v níž se příběh odehrává. Čtenář leckdy ani podle oblečení, lidské vizáže nebo podle voleného jazyka nemůže poznat, že jsme na konci 19. století.

A tak jsou pocity z komiksového zpracování Wellsových kultovních románů smíšené. Nové rozměry či pohledy se tu najít moc nepovedlo a jediným přínosem může být zpřístupnění knih v nenáročné formě čtenářům, kteří by si běžnou knihu nepřečetli. A jo, s fakt poctivým a líbivým, i když podle mne ne tak vhodným grafickým zpracováním.

Komiks Válka světů / Stroj času vydalo Argo v roce 2023 v edici Argomiks.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz