Hlavní obsah
Umění a zábava

Mladá písničkářka Andrea Šulcová má novou desku „Opportunities“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Průša

Moc českých zpěvaček si s americkou country, popem a jazzem takhle nehraje. Andrea Šulcová jako by celý život neposlouchala nic jiného. A nahrála vlastně příjemnou desku, které ale chybí jiskra. I tak stojí za poslech.

Článek

Andrea Šulcová je mladá písničkářka, která se obklopila skvělými muzikanty z okolí Petra Ostrouchova, často s lidmi, co vdechli novou energii Vladimírovi Mišíkovi, na jeho posledních dvou deskách. A v autorských písních předává svůj pohled na svět i prožitky z ne zrovna jednoduchého životního období spojeného s bojem s vážnou nemocí.

Šulcová má zcela jistě ráda americkou country i nevtíravý pop. Zpěvačky, jako je Norah Jones. Těchto vlivů je na desce plno, kromě nich se občas dostaneme i do jazzových vod, občas jako by ta která melodie byla sestrou některých tradicionálů.

„Opportunities“ je korektní a ničím nerušící směs toho všeho. Je to hudba milá a melancholická. Profesionálně nahraná, příjemná a pro hudební kulisu kamkoliv vlastně dokonalá. Její nekonfliktnost a přívětivost je bezbřehá, což je i největší problém celé desky.

Chybí tu výrazná osobitost, cokoliv, co by člověka dokázalo nakopnout nebo výrazně překvapit. A i když se v česku podobné hudbě moc zpěvaček nevěnuje, amerika je takové hudby přeplněná.

Bohužel tu chybí nějaký výraznější český prvek (na tuzemskou stopu občas navede jen angličtina), něco, co by tu desku udělalo tou deskou, která se něčím výrazným a zásadním zapíše do posluchačova života.

Andrea Šulcová nahrála poctivé album, kde se potkává inteligentní nevtíravý pop s americkou country a jazzem. V malém jazzovém klubu typu Jazz Docku to bude fungovat, ale jen jako fakt dobrá, milá a příjemná kapela. Bohužel ale zaměnitelná.

Deska „Opportunities“ vyšla u Animal Music 25. listopadu 2022.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz