Hlavní obsah
Knihy a literatura

„Země potomků“ je dystopický příběh dvou mladých bratrů, hledajících klíč k sobě samým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Průša

Dva pubertální bratři dospívají ve zničené oblasti kolem jezera a netuší, že je čeká největší životní zkouška. Brzy mají zjistit, zda jsou jen amorální sígři, nebo zda se v nich skrejvá aspoň kus lidské dobroty.

Článek

O příčínách a důvodech, jež vedly ke konci, by se daly napsat celé kapitoly historických knih. Jenže po konci už žádná kniha nikdy napsaná nebyla.

Ilustrátor Gipi (Gian-Alfonso Pacinotti) je jeden z nejzajímavějších současných komiksových tvůrců z Itálie. U vydavatelství Trystero právě vyšla jeho slavná a cenami ověnčená dystopie „Země potomků“.

Je to příběh dvou dospívajících pubertálních synů, kteří žijí se svým starým otcem v nehostinné krajině v okolí velkého jezera. Zde se rodina ukrývá, potkává se jen se dvěma nejbližšími sousedy a pracně shání potraviny.

Foto: Honza Průša

Kniha „Země potomků“

Dospívající pubertální synové jsou sobečtí sígři. Jejich táta, okolnostmi poznamenaný a nevrlý člověk, to s nimi nemá vůbec jednoduché. A píše si deník. Deník plný tajemství, kterému by kluci strašně rádi přišli na kloub, ale otec je zcela záměrně číst nenaučil.

„Země potomků“ je rozsáhlý komiks o dospívání, proměně chlapce v muže a o hledání dávné pravdy. O tom, co je pro člověka vlastně důležité. A o tom, zda má smysl zachovat si aspoň nějakou čest a morálku, i když všude okolo už žádná pravidla neplatí a každý myslí jen na sebe.

A jak už pravidla příběhu, odehrávajícího se po blíže nespecifikované globální katastrofě udávají, pohybujeme se ve zničené pusté krajině, všichni mají strach, nikdo nemá žádnou budoucnost a lidé, kteří žijí v tlupách se stali fanatickými sektáří, kteří loví a požírají otroky. Tento svět famózně a dokonale ztvárnil Gipi svou jednoduchou a sugestivní kresbou. Ta dodává už tak velmi dobrému příběhu neuvěřitelně sklíčenou atmosféru. Kresba tu autorovi zároveň umožňuje dostatečnou míru stylizace a vedle toho i možnost, všimnout si mnohých detailů.

Foto: Honza Průša

Komiks „Země potomků“

A i když je komiks opravdu tlustá a rozsáhlá kniha, sám jsem se do něj po otevření začetl a přečetl jej na jeden zátah. Nešlo se od něj odtrhnout.

„Země potomků“ je dasátá kniha, vydaná nakladatelstvím Trystero. To se věnuje právě neotřelým a osobitým světovým komiksům, které se snaží přinášet českým čtenářům ve stejné podobě, jako jejich originální vydání.

Kniha vyšla v prosinci roku 2022.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz