Hlavní obsah
Názory a úvahy

Demonstrace proti vládě – v Československém kontextu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

V Česku i Slovensku se protestuje proti vládě, jen tedy s tím rozdílem, že v obou státech protestuje ta druhá skupina obyvatelstva.

Článek

Netrvalo dlouho a na Slovensku se rovněž protestuje proti vládě. Musím se přiznat, tak brzy jsem to nečekal, což souvisí s tím, že jsem rovněž nečekal, že nový slovenský premiér, Robert Fico, začnu s destrukcí státu takto brzy a takto všem na očích.

Musím se přiznat, jako volič současné vlády se děsím toho, kdo nám po roce 2025 bude vládnout a při tom si pokládám otázku - „Může být slovenská zkušenost pro nás přínosná?“. A rovnou si odpovídám, že asi ne. Říká se, že se máme poučit z chyb ostatních, ale ruku na srdce, kdo se tím skutečně řídí?

Souhlasím s tím, že žijeme v těžké době, ne všichni se máme dobře. To je ještě dosti eufemistická věta. Někteří z nás se objektivně vzato mají špatně. Ale, co by pro nás vláda měla dělat víc? Vytisknout další peníze a rozdat je mezi voliče, aneb skvělý nápad, jak podpořit inflaci? Seškrtat skoro všechny položky státních výdajů, abychom dosáhli vyrovnaného rozpočtu, aneb zaručený postup, jak si proti sobě poštvat všechny občany naší země?

Teď je asi na místě omluva předchozímu premiérovi, Andreji Babišovi. Ta neschopnost, kterou jsme jeho vládě vyčítali během covidu nebude jen jeho vinou, ale může za ní i zabetovaná státní správa, což se projevuje i v nynější krizi, kdy vidíme neschopnost reagovat na problémy, které tato doba přináší.

Co s tím? Nevím. Což nic neznamená, protože já bych nemusel být ten, kdo navrhuje řešení. Problémem je, že to neví ani zdejší protestující proti vládě. Když se jich zeptáte. co jim vadí – vláda. Co dělá vláda špatně – všechno. Položme si několik otázek – je tato vláda ideální? Ne. Mělo by nás to překvapit? Rovněž ne. A dokážeme vymyslet, co by vláda měla pro nás, jako občany dělat a nedělá? Ne, nedokážeme. Máme alternativu? Ano, ta existuje vždycky. Je ta alternativa (ANO a spol.) lepší než to, co vidíme na Slovensku? Doufám, že ano, ale tato věta nezní moc přesvědčivě.

Co s tím? To je těžká otázka. Dalo by se souhlasit s tezí o vyprázdněnosti české politiky. Schopní lidé nemají zapotřebí se vláčet v bahně a proto většina, čest výjimkám, se politice nevěnuje. Co tím chci říct, že naděje pro lepší politiku jsme my, občané – politici nejsou jen nějací oni, můžeme se jimi (snadno?) stát i my a tím zlepšit nabídku českého politického rybníčku. Když to takto hezky píšu, přemýšlím i já, že bych se věnoval politice? Ano. A hodlám se věnovat politice? Ne, přece se nenechám vláčet bahnem. No vidíte!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám