Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co je komu do toho, jestli dávám dýško?

Foto: Horneťák / Vlastní foto

Chodíte do restaurace? Pokud ano, měli byste vědět, že dávání dýška není žádná povinnost. Přesto se někteří lidé snaží ostatním vnucovat, že dát „tuzér“ je projev slušnosti.

Článek

Za normálních okolností bych nad podobným tématem ani nepřemýšlel. Jenže v poslední době si pětkrát denně někde přečtu, že nedat tuzér číšníkovi je „sprosťárna“ a projev nevychovanosti. Pojďme si to teď rozebrat trochu podrobněji.

Cena je jasně daná

Gastronomie je obor jako každý jiný, ale pokud jde o peníze, je jednoznačně nejhlasitější. Nevím přesně, kdy se tento „trend“ rozjel. Jisté ale je, že pokud nedáváte dýška alespoň ve výši 10 % z celkové útraty, budete považováni za lakomce a nevychovance.

Obsluha vás na to může upozornit přímo u stolu - alespoň to někteří tvrdí. Přestože na podobné příhody nahlížím skepticky, musím připustit možnost, že se něco podobného může stát.

Tím se dostáváme k prvnímu podstatnému detailu - cenu udává jídelní lístek a není-li stanoveno jinak, mám povinnost zaplatit pouze uvedený obnos. Nic víc a nic míň. Nechápu, proč má s tímto jednoduchým principem tolik lidí problém.

A co jiné služby?

Když už musíme platit více než musíme a projevovat tak slušnost v restauracích, proč neposíláme peníze navíc i svému poskytovateli internetu? Nebo mobilnímu operátorovi?

Proč nedat prodejci aut, který mi právě prodal auto za dva miliony, desetiprocentní všimné? Byl milý, věnoval se mi, vystupoval profesionálně - tak proč ne?

Inu, protože je to nesmysl. Samozřejmě se bavíme o diametrálně odlišných částkách, ale princip zůstává stejný.

V každém případě platí, že zákazník nenese žádnou zodpovědnost za nízký plat obsluhy. Není tedy důvod kohokoli dotovat.

Dýško je dobrovolné. A basta!

Je čistě na vás, jestli obsluze spropitné dáte anebo ne. Obojí je svobodnou volbou, kterou nikdo nemá právo hodnotit.

To, že si někdo vymyslel 10 % z útraty jako standard a ještě má tu drzost argumentovat etiketou, vůbec nic neznamená. Společnost začala tento osobní a dobrovolný výběr moralizovat, což je podle mě velká chyba.

O svých penězích si rozhodujete sami. Dáte padesátku? Stovku? Dvě koruny? Všechno je v pořádku. Pokud se to někomu nelíbí, může klidně dát tringelt za vás.

Pokud budu mluvit čistě za sebe, tak do restaurace se chodím najíst a ne zachraňovat ekonomickou situaci obsluhy.

Jak jste na tom vy? Máte na věc jiný názor? Dejte vědět v diskuzi

Zdroj: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz