Článek
Za normálních okolností bych nad podobným tématem ani nepřemýšlel. Jenže v poslední době si pětkrát denně někde přečtu, že nedat tuzér číšníkovi je „sprosťárna“ a projev nevychovanosti. Pojďme si to teď rozebrat trochu podrobněji.
Cena je jasně daná
Gastronomie je obor jako každý jiný, ale pokud jde o peníze, je jednoznačně nejhlasitější. Nevím přesně, kdy se tento „trend“ rozjel. Jisté ale je, že pokud nedáváte dýška alespoň ve výši 10 % z celkové útraty, budete považováni za lakomce a nevychovance.
Obsluha vás na to může upozornit přímo u stolu - alespoň to někteří tvrdí. Přestože na podobné příhody nahlížím skepticky, musím připustit možnost, že se něco podobného může stát.
Tím se dostáváme k prvnímu podstatnému detailu - cenu udává jídelní lístek a není-li stanoveno jinak, mám povinnost zaplatit pouze uvedený obnos. Nic víc a nic míň. Nechápu, proč má s tímto jednoduchým principem tolik lidí problém.
A co jiné služby?
Když už musíme platit více než musíme a projevovat tak slušnost v restauracích, proč neposíláme peníze navíc i svému poskytovateli internetu? Nebo mobilnímu operátorovi?
Proč nedat prodejci aut, který mi právě prodal auto za dva miliony, desetiprocentní všimné? Byl milý, věnoval se mi, vystupoval profesionálně - tak proč ne?
Inu, protože je to nesmysl. Samozřejmě se bavíme o diametrálně odlišných částkách, ale princip zůstává stejný.
V každém případě platí, že zákazník nenese žádnou zodpovědnost za nízký plat obsluhy. Není tedy důvod kohokoli dotovat.
Dýško je dobrovolné. A basta!
Je čistě na vás, jestli obsluze spropitné dáte anebo ne. Obojí je svobodnou volbou, kterou nikdo nemá právo hodnotit.
To, že si někdo vymyslel 10 % z útraty jako standard a ještě má tu drzost argumentovat etiketou, vůbec nic neznamená. Společnost začala tento osobní a dobrovolný výběr moralizovat, což je podle mě velká chyba.
O svých penězích si rozhodujete sami. Dáte padesátku? Stovku? Dvě koruny? Všechno je v pořádku. Pokud se to někomu nelíbí, může klidně dát tringelt za vás.
Pokud budu mluvit čistě za sebe, tak do restaurace se chodím najíst a ne zachraňovat ekonomickou situaci obsluhy.
Jak jste na tom vy? Máte na věc jiný názor? Dejte vědět v diskuzi
Zdroj: Autorský text