Hlavní obsah
Bydlení

Dříví, uhlí, elektrokotel a naše zkušenost s tepelným čerpadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Topná sezóna ještě zdaleka nekončí a ne nadarmo se říká rčení o protopených kalhotách. Pro mnoho z nás je téma topení každoroční skutečnost, kterou musíme řešit. O tom, co je v dnešní době nejideálnější řešení, se vedou dlouhé diskuze.

Článek

Elektřina a plyn stojí hodně peněz, uhlí také zdražuje, vlastní dřevo znamená dřinu a tepelná čerpadla mají vysokou pořizovací cenu.

S manželem jsme oba vyrostli na vesnici. Každý, kdo má svůj les a obstarává si dřevo na topení, sám ví, jaká práce to je. Pokácet, osekat, odvozit, nařezat, rozštípat, uskladnit, zalesnit, prořezat, mazat stromky a tak stále dokola. Rok za rokem. A aby dřevo tak rychle neubývalo a byla i větší výhřevnost, tak ještě investovat do uhlí. (Osobně se nám dvakrát stalo, že když jsme koupili lacinější uhlí, po čase se začalo dost rozpadat a jemným uhlím a prachem se topit nedá.)

Čímž ale práce rozhodně nekončí, také palivo navozit/nanosit. Kotel pravidelně čistit, a pokud nemáte modernější variantu s podavačem, tak i dennodenně roztápět a přikládat.

U nás odjakživa topili rodiče, a když jsme se sourozenci dostali do věku více jak deseti let, automaticky jsme se stali součástí této činnosti. V topné sezóně jednoduše zatápěl ten, kdo byl první doma ze školy nebo z práce a v průběhu života ten, kdo první ráno vstával.

Když se šlo do lesa, šla automaticky celá rodina a den předem se dělaly karbanátky s sebou nebo se opékaly na mýtince buřty.

Až na vysoké jsem poprvé zjistila, jaká je paráda vstávat na vysokoškolských kolejích do tepla a nemuset řešit, že když někam odejdu na delší dobu, vyhasne mi kotel.

Naše první bydlení s manželem bylo v malé garsonce v pronájmu, kdy v té době byly ceny energií oproti dnešku směšné a topení pro nás bylo bez starosti. Časem jsme si pořídili vlastní byt, za pět minut dvanáct před zdražováním nemovitostí, energií a hypoték. Byt byl kompletně vytápěn elektřinou.

Jak šel čas, přibyl nám maličký přírůstek, který se batolil po zemi a my přidávali na stupních. V ten moment začaly zdražovat i energie a my to poprvé pocítili na financích, ačkoliv to nebylo nijak markantní. Dá se říct, že to bylo stále bez větších starostí.

Když bylo dcerce něco přes rok, otěhotněla jsem znovu a o něco později manželovi zemřel dědeček. Manželovi rodiče nabídli dům nám. A tak se stalo, že jsme náš dosavadní byt prodali téměř za dvojnásobnou cenu, zaplatili hypotéku a ještě nám zbylo na rekonstrukci.

Vrátili jsme se zpět na vesnici, k obyčejnému kotli na tuhá paliva. Práce ohledně topení nám nebyla cizí, ale začali jsme přemýšlet o tepelném čerpadle.

První podnět vzešel od manžela, jelikož nám zbyly ještě nějaké finance. Upřímně nebýt prodeje bytu ve vhodný čas, nemohli bychom si to dovolit. To je realita.

Začali jsme tedy sepisovat plusy a mínusy. Pro mě bylo zásadní to, že by bylo teplo v domě stále, v noci by nevychladly místnosti a já nemusela řešit, že je dětem zima a ráno se probudí s rýmou.

Také mé argumenty byly takové, že jsem mnohdy ráno nevěděla co dřív, zda obstarávat nočník u starší dcerky a výměnu plenky u chlapečka, převlékat se nebo chystat snídani, kojit či čistit kotel, zatápět a přikládat.

Dům je zároveň řešený tak, že kotelna byla (dnes využito jinak) přes celou chodbu za koupelnou, dříví a uhlí se tak nosilo přes část baráku a přirozeně z toho byl nepořádek, nejvíce trpěla koupelna. A i když se jednalo o samostatnou místnost, koupelna vždy byla načichlá kotlem, stejně tak ručníky, a i když jsme přikládali šetrně, nánosu sazí po dvou dnech se člověk stejně neubránil. A  každá žena jistě pochopí, že s dvěma malými dětmi, vařením, nákupy a dalším úklidem bylo toto pro mě vyčerpávající. Téměř každodenní mytí koupelny.

Tepelným čerpadlem topíme rok a děti ještě pořádně neměly tuto zimu rýmu. Rána jsou pro mě mnohem klidnější a o úlevě při úklidu ani nemluvě.

Manžel řešil technické věci. Volili jsme typ země/voda, a tak hodnotil zda se 500 m dlouhé potrubí vejde na zahradu, jak to bude s bagrováním, zda čerpadlo vytopí i vrchní patro, jestli nám budou moci zůstat stávající radiátory apod.

Nutno říct, že instalace potrubí byla téměř bezproblémová. Firma na tepelná čerpadla se domluvila s místní firmou, která zajistila bagrování. Za dva dny bylo hotovo. Od naší první poptávky až po konečnou instalaci uběhl ani ne jeden měsíc. Vše šlo rychle a domluva byla skvělá.

Stávající litinové radiátory zůstaly a vytápění horního patra je rovněž bezproblémové. Výhodou je, že tyto radiátory vydrží dlouho teplé, i když už není čerpadlo zapnuté. A ačkoliv je pořizovací cena opravdu vysoká, firma za nás navíc vyřídila dotaci a my jen dodali potřebné informace.

Tuto sezónu topíme poprvé. Jsou dny, kdy protopíme v řádu desítek korun, jsou dny, kdy jsou to průměrně zhruba dvě stovky. (Skutečně velké mrazy byly zatím u nás po skromnu, pak je to více, ale s elektromotorem se to nedá srovnat.) Záleží na kolik stupňů topíme, jaké je počasí, kolik spotřebujeme teplé vody atd. Jen pro porovnání, manželův dědeček měl nainstalovaný poslední roky života elektrokotel. Ještě než jsme měli tepelné čerpadlo, jsme ho asi třikrát výjimečně zapnuli a protopili jsme minimálně šest stovek za den. Nutno říct, že dům je po rekonstrukci zateplen, okna byla plastová, jen jsme je nechali seřídit a typ čerpadla země/voda, který máme my, je efektivnější než obvyklejší typ vzduch/voda a měsíční náklady jsou nižší. Letošní zima je i teplotně nadprůměrná, což hraje svou roli.

Dnes si dovolíme tvrdit, že tepelné čerpadlo má sice vysokou pořizovací cenu, ale dotace ji částečně sníží a výhody jsou senzační. Zejména pro seniory, kteří si to mohou dovolit nebo pro rodiny s malými dětmi, jako jsme my. Bydlíme na vesnici, občas se stane, že po bouřce nejde elektřina a tak jsme si nechali v obýváku krb.

Musím říct, že se i některým členům rodiny ulevilo, jelikož lesy sice vlastníme a zatím je dřeva dost. Ale z těchto lesů topíme čtyři domácnosti a odhadem za pět let by nastal problém. Staré dřevo bude spálené a nových vzrostlých stromů není zatím dostatek. Dřevo děláme stále, ale nejsme tlačeni situací, že bychom neměli čím topit.

Pro nás bylo tepelné čerpadlo velkým přínosem a už bychom ho za nic neměnili. Můžeme jet klidně celý den na výlet a nemusíme řešit, že se vrátíme do vystydlého baráku. O nás dospělé nejde, ale děti jsou opravdu hodně malé. A navíc je pro nás plusem, že je to ekologické.

Staňkovi

Dodatek: V naší obci není zaveden plyn.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Topná sezona

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz