Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Policie: Jistá práce v nejisté době

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vtipů o policistech zná každý hodně. Dokonce se najde i hodně lidí, kterým uniformovaní příslušníci leží hluboko v žaludku. Přesto se každý může dostat do situace, kdy bude netrpělivě vytáčet číslo 158.

Článek

Jak již nadpis článku napovídá, chtěl bych vám objektivně přiblížit službu u Policie České republiky. Dle mého názoru se jedná o jedno z nejstabilnějších, byť na začátku podhodnocených, ale z dlouhodobého hlediska potřebných zaměstnání s jistotou pravidelného příjmu.

Zejména v dnešní nejisté době, způsobené ať již pandemií koronaviru, válečnými konflikty na Ukrajině, v Izraeli apod., nebo snad politickou situací v České republice spojenou se změnami zákoníku práce, inflací, samotnou nepřístupností k vlastnímu bydlení a v neposlední řadě také dlouho diskutovanou úpravou důchodového systému.

Pojďme se podívat na to, jak to vlastně v této sféře je.

Podmínky přijetí k Policii ČR:

-státní občanství České republiky

-věk nad 18 let

-plná způsobilost k právním úkonům

-trestní bezúhonnost

-středoškolské nebo úplné střední vzdělání zakončené maturitní zkouškou a vyšší

-fyzická, zdravotní a osobnostní způsobilost k výkonu služby

Průběh přijímacího řízení

V případě, že splňujete výše uvedené podmínky a vážně uvažujete o službě u Policie ČR, je na čase se přihlásit na jakémkoliv krajském ředitelství k samotnému přijímacímu řízení, kde se vám již budou věnovat personální pracovníci. Prvně se budete muset prokázat občanským průkazem, následně budete vyzván k doložení požadovaného vzdělání ať již předložením úředně ověřeného maturitního vysvědčení, případně dalších listin prokazujících vyšší odborné anebo vysokoškolské vzdělání. Spolu s těmito dokumenty budete potřebovat také výpis z trestního rejstříku a dostanete také další informaci o průběhu přijímacího řízení.

Psychotesty, zdravotní a fyzické testy

Pokud splníte všechny výše zmíněné požadavky, obdržíte termín a místo konání psychotestů. Psychotesty samotné trvají od rána do večera, proto je dobré se na tento den pořádně vyspat a vzít si s sebou jídlo a dostatek tekutin. Přesný obsah těchto testů není veřejně známý, projde jen asi 40 - 50 % uchazečů. Pokud je uchazeč natolik psychicky odolný, že tyto testy zvládne, pak musí doložit výpis ze zdravotní dokumentace od svého obvodního lékaře a podstoupí sérii lékařských vyšetření ve zdravotnickém zařízení Ministerstva vnitra. Pokud uchazeč projde i přes zdravotní testy, následují testy fyzické. Zde oproti psychotestům je však veřejně známý jejich obsah a lze se na ně snadno připravit. Fyzické testy se skládají ze čtyř disciplín, z nichž každá se boduje od 4 do 14 bodů, kdy celkový součet musí činit minimálně 36 bodů. První je tzv. člunkový běh na 4 × 10 m, kdy maximální čas pro dokončení je 14 sekund. Po člunkovém běhu následují kliky (vzpor ležmo), kdy nejnižší bodovaný výkon je 18 správně provedených kliků. Následuje tzv. Celomotorický test, který probíhá po dobu 2 min., kdy za tuto dobu je potřeba provést minimálně 18 opakování. Poslední disciplínou je běh na 1000 m s maximálním časem 5 minut a 15 sekund.

Ustanovení na volné služební místo

Pokud jste se dostali až do fáze, že máte splněné fyzické testy a zároveň jste byli písemně vyrozuměni o splnění zdravotních testů a psychotestů, pak se vám ozve personalista s nabídkou volného služebního místa. Pokud se domluvíte na nástupu k určitému datu, budete následně přijat do služebního poměru na dobu určitou. Možná by stálo za zmínku říci rozdíl mezi pracovním a služebním poměrem. V případě služby u Policie ČR se jedná samozřejmě o služební poměr. Služební poměr se neřídí zákoníkem práce, nýbrž zákonem O služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Jelikož se jedná o tzv. „polovojenský útvar“, budete zde dostávat písemné rozkazy. První, který obdržíte je jmenování do služebního poměru a ustanovení na určité služební místo v určité služební hodnosti. Zde bych rád podotkl, že výplata policisty se skládá z tarifních tabulkových platů, kde je daný policista zařazen dle hodnostního stupně a stupněm za odsloužená léta, případně doplněných o 10 % za směnný režim, rizikovým příplatkem a osobním ohodnocením. V dnešní době se nových uchazečů týká také náborový příspěvek v maximální výši 150.000,- Kč.

Základní odborná příprava včetně praxe na kmenovém útvaru, služební zkouška

Dalším rozkazem, se kterým se příslušník po nástupu k Polici ČR seznamuje je vyslání na nástupní kurz v délce jednoho měsíce, konaný v příslušném policejním středisku daného kraje, odkud již následuje vyslání na základní odbornou přípravu (ZOP), která je v délce zhruba jednoho roku, a to na Vyšší policejní škole v Praze, Brně, Holešově a také v Jihlavě. Součástí této přípravy je i řízená praxe na kmenovém útvaru a také závěrečné zkoušky. Teprve když policista řádně dokončí základní odbornou přípravu, nastupuje k plnohodnotnému výkonu služby na svém kmenovém útvaru.

Zhruba půl roku před koncem tříletého služebního poměru na dobu určitou si policista může, potažmo musí, zažádat o vykonání služební zkoušky potřebné k prodloužení služebního poměru na dobu neurčitou. Tato zkouška je obdobná jako závěrečné zkoušky na policejní škole.

Druhy služeb u Policie ČR:

-Pořádková služba

-Dopravní služba

-Ochranná služba

-Služba kriminální policie a vyšetřování

-Letecká služba

Samotná služba u Policie ČR

A pokud jste se v článku dostali až sem, soudím, že to se službou u Policie ČR myslíte skutečně vážně a můžeme si říci něco málo k samotnému výkonu služby. Začínající policista je vždy přiřazen k služebně staršímu kolegovi, alespoň by to takto mělo v praxi být. Mnohdy, i přes názory, že Česká republika má v přepočtu na jednoho občana nejvíce policistů v Evropě, je běžná praxe, že policisté slouží přesčasové hodiny, slučují se jednotlivé služební obvody, aby byl vůbec pokryt daný služební „rajón“ po dobu 24 hodin denně.

Představte si situaci, že se vám někdo vloupá na pozemek a na operačním středisku by vám řekli, že děkují za nahlášení, ale že jedna jejich hlídka je momentálně na případu domácího násilí, druhá jela prověřit oznámení o střelbě v parku na druhém konci obvodu a noční směna nastupuje až za tři hodiny. V dnešní době nepředstavitelné že?

Bohužel, někde tento modelově nadhozený příklad není daleko od pravdy. Policejní sbor stárne, zkušení policisté odchází do civilu a nových příslušníků nastupuje poskromnu. I přesto si však myslím, že služba u Policie ČR má stále co nabídnout a z hlediska dlouhodobého stále stojí za to.

Pokud pominu negativní stránky práce, jako je zvýšená psychická zátěž, nutnost udržovat se ve fyzické kondici a zátěž ve formě byrokracie, nabízí se stabilní zaměstnání s jistotou příjmu, základní pracovní dobou 37,5 hod. týdně, 6-ti týdny dovolené, po 15-ti letech možností využití dvoutýdenního pobytu v lázních případně formou individuální rehabilitace v místě bydliště a v neposlední řadě je zde také nárok na výsluhový příspěvek, který začíná na 20% a s každým odslouženým rokem se tento příspěvek o určité procento zvedá na maximální hranici 50% služebního příjmu.

Závěrem

Nakonec bych rád dodal, že toto náročné povolání je potřeba částečně dělat i srdcem, a to nejen v dnešní nejisté době, ale po celou dobu služebního poměru. Někdo to již zažil, někdo třeba ne, ale věřím, že většina z nás, i když každý máme na určité věci svůj názor, tak se chceme cítit v této republice bezpečně a je v zájmu nás všech, abychom se měli na koho spolehnout v případě krize. Vzpomeňme si na nedávný útok na Filozofické fakultě v Praze. V mém zájmu je objektivně přiblížit podmínky a samotnou službu u Policie ČR lidem, kteří o této cestě uvažují, avšak nemají potřebné informace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz