Hlavní obsah
Nakupování

Náš děda je závislý na TEMU a za šest týdnů utratil 70 000 Kč. Co s ním máme dělat?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Osobně považuji platformu TEMU za velké zlo v podobě ekologické katastrofy a nehorázných pracovních podmínek. Díky svým uměle vytvořeným nízkým cenám si ale získala davy nakupujících napříč celým světem. Včetně našeho dědy, který se stal závislým.

Článek

Ti, kdo mají přehled o takzvané rychlé módě, přemýšlí, jakou uhlíkovou stopu vytváří letadla odbavující miliony balíčků přes celý svět nebo se zamýšlí nad tím, že cena hodinek je 37 Kč i přesto, že jen dopravní náklady jsou mnohonásobně vyšší, asi tuší, že je něco špatně.

Ovšem nízké ceny jsou tak lákavé, že není problém zavřít oči nad věcmi, které zrovna nejsou vhod.

A jak argumentuje náš dědeček, v dnešní drahé době má právo nakoupit levně. A když k tomu přidá fakt, že už nerad řídí, nechtěl by způsobit žádnou autonehodu a balíčky z TEMU mu kurýr donese přímo pod nos, nemáme už žádnou možnost, jak mu vyvrátit, že TEMU prostě není dobrý obchod.

Jak to vzniklo?

Dědeček má poměrně mladé sousedy, se kterými má společný zájem, a to chování včel.

Jeho sousedé si právě na TEMU objednali jakousi skvělou výbavu pro včely a dědovi k narozeninám darovali krásnou včelařskou bundu. Náš zvídavý děda se hned zajímal, kde takové parádní věci nakoupili. A jakožto senior, který jde s dobou má chytrý telefon, tablet i notebook a na všem umí pracovat.

Odpoledne dědečkovi vše ukázali, nainstalovali aplikaci, poskytli jeho osobní údaje kdo ví komu na druhé straně světa a děda ještě ten večer objednal zboží za 2500 Kč. Jednalo se celkem o 21 položek, které přišly rychle, nebyly poškozené a děda skutečně všechny využil. Pochvaloval si kolik krásných věcí nakoupil za tak malou částku.

Skrze aplikaci mu přišlo oznámení, že si může vytočit slevu na kole štěstí. Dědeček se okamžitě chytl a nakupoval dál.

Za 14 dní utratil 10 000 Kč. Ne ze svého důchodu, ale z úspor.

Jeho domeček se kupí kvantem věcí a s babičkou spolu nemluví, neboť vulgárně vynadala kurýrovi, ať už žádný balík nevozí a ať už k nim nejezdí. Kurýr se poté domluvil s dědou, že mu balíčky bude nechávat mezi tújemi, které jsou kousek od branky, a na které babička z okna nevidí.

A aby jí udělal radost, pořídil jí sadu hrnců do kuchyně, ve kterých babička odmítá vařit, a kabátek, který jí je velký. Když děda řešil vrácení, řekli mu na infolince, ať si to nechá, a ještě mu vrátili peníze. Děda to považuje za abnormální slušnost k seniorům, nikoliv na podivnou praktiku.

A tak dědeček skutečně den co den točí v podbízivé aplikaci kolem štěstí, kliká na více či méně potřebné věci a těší se, až půjde hledat potají balíčky do křoví.

S babičkou mají společný účet a nebylo pro ni těžké zjistit, že během zhruba 6 týdnů nakupování na této platformě utratil 70 000 Kč.

Dovedete si představit kolik s prominutím nekvalitních krámů doma skladuje? Stovky blbostí…je to opravdu vážný problém.

Když nám to babička sdělovala, třásly se jí ruce a měla slzy v očích. Prarodiče nejsou zas tak staří, mají poměrně dost našetřeno. Babička je odjakživa skromná žena, která si všeho váží a když vidí, jakým úsilím finance našetřili, a že by si mohli dopřát třeba pobyt v lázních, je jí moc líto, že děda rozhazuje společné jmění za drbátko a hřeben pro kočku, univerzální pokličku, věci na zahrádku, které nepotřebuje nebo spacák do -50 stupňů Celsia.

Nabídku prohlíží několik hodin denně, není s ním vůbec žádná řeč a jakmile se někdo snaží velmi šetrně na toto téma navázat, začne se nehorázně rozčilovat. Dokonce manžela osočil, že mu jde pouze o peníze, které chce po jeho smrti zdědit.

Dědeček má celkem osm pravnoučat a nakupuje i pro ně, co se mu zlíbí. Něco dokonce objednal po čase podruhé, protože zapomněl, že to je již koupil.

Možná se to může zdát někomu úsměvné, ale my skutečně nevíme jak z toho ven. S dědou není řeč, je naprosto při vědomý, nesužuje ho žádná psychická nebo degenerativní nemoc a vypadá velice zachovale. Se svými financemi si může nakládat, jak chce.

Nejsme schopni mu vysvětlit, že nakupuje hlouposti, že utrácí těžce vydělané peníze, a že nedělá nic jiného, než tráví čas nakupováním a prohlížením zboží. Ani viditelný fakt, že se v jejich domácnosti kupí nakoupené věci nebere jako potíž. Babička je z celé situace smutná a vyčerpaná.

Absolutně nevíme, co s ním dělat a pokud máte někdo nějaký typ, budeme rádi, když se s námi o něj podělíte.

V závěru si zoufáme, kolik takových závislých lidí po celém světě je…

Vašíčkovi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz