Hlavní obsah
Lidé a společnost

Navždy tě budu milovat, vzkázala dívka své únoskyni. Skutečný příběh, ze kterého mrazí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Kamiyah Mobleyová je americká dívka, jejíž příběh se stal známým díky ostře sledovanému případu únosu. V roce 1998, kdy jí bylo jen několik hodin, byla unesena z nemocnice v Jacksonville na Floridě.

Článek

Její matce, Shanaře Mobleyové, bylo pouhých 16 let. 10. července 1998 v Jacksonville na Floridě porodila zdravou, údajně 8 kilovou holčičku. Podle zahraničních zdrojů měla Shanara těžké dětství i dospívání. Vzhledem k jejímu věku můžeme konstatovat, že šlo takřka o celý její dosavadní život. Narození své dcerky vnímala jako šanci a velkou motivaci dát věci do pořádku a začít žít spořádaně. Ovšem otec holčičky seděl tou dobou ve vězení.

Možná by ale k jejím ušlechtilým úmyslům došlo, kdyby se jí do cesty nepřipletla Gloria Williamsová, žena, která novorozené děvčátko unesla a dlouhých osmnáct let ji držela u sebe bez špetky ponětí o pravdě nebo sebemenšího náznaku, že je vše jinak, než se zdá.

Pokud přemýšlíte, co nebohá Kamiyah musela zažívat a proč její nalezení trvalo tak dlouho, asi vás překvapí, že samotné děvče pravdu znalo daleko dřív, než vyplynula na povrch světa a rozhodla se se svou únoskyní dobrovolně setrvat. A co víc, poté co byla Glorie odsouzena, vzkázala jí, že ji navždy bude milovat.

Vnímala jí jako svou matku a přirozeně k ní cítila velké pouto.

Děsivý únos a první dny po něm

Gloria si prý tehdy procházela velmi těžkým životním obdobím a kdo ví, co se jí honilo v hlavě. Co všechno ovlivňovalo její aktuální psychické rozpoložení. Nicméně její skutky nebyly normální a o ledasčem vypovídaly.

Údajně byla dlouhé roky ve vztahu s násilnickým partnerem, její dva synové ji byli velmi brzy odebraní z péče, a navíc si čerstvě prošla potratem ve vysokém stádiu těhotenství.

Po posledním incidentu trpěla poporodní depresí a zřejmě vlivem všech ostatních událostí se jí v hlavě zrodil ďábelský plán únosu, který zaměstnal na dlouhé roky spoustu policistů a kriminálních vyšetřovatelů. Svědkové tvrdí, že tenkrát opustila svou práci v pečovatelském domě v Charlestonu toho odpoledne v mlze zoufalství.

Nejela domů do Jižní Karolíny, ale místo toho zamířila do čtyři hodiny vzdáleného floridského univerzitního lékařského centra, ve kterém byla porodnice. Proplížila se dovnitř a našla poporodní oddělení. Chvíli stála a dívala se na miminka v tamním dětském pokoji. O nějaký čas později vešla do Shanarina pokoje a našla ji i s její malou dcerou, kterou si zřejmě o pár chvil předtím vybrala.

Až mrazivě děsivé je, že si celé hodiny obě ženy povídaly. Gloria se představila jako zdravotní sestra a měla nemocniční oblečení. Kde ho vzala nebo zdali to byl pracovní oděv coby pracovnice v pečovatelském domě není známo. Nabídla Shanaře útěchu a podporu. Později ji řekla, že musí její holčičku vzít na standardní vyšetření a zkontrolovat teplotu.

Místo toho ale zabalila malou Kamiyah do tašky a odjela domů do Jižní Karolíny, kde se několik dní před tím neukázala. Řekla své rodině, že začala rodit v práci a porodila dceru. Spekuluje se, že žila doposud tak lehkovážný život, že mnozí nevěděli, že je znovu těhotná, natož, že potratila.

Mezitím na Floridě Shanara Mobleyová zběsile hledala své dítě a rozjela se velká pátrací akce, která dlouhé dny, měsíce i roky nepřinesla žádný výsledek.

Kriminální policie byla přesvědčena, že únoskyně je někdo vzdáleně příbuzný samotné Shanaře a pátrala tak v úplně jiné části Ameriky.

Úřad šerifa v Jacksonville sledoval během následujících dvou a půl roku více než 2 000 stop v naději, že přivede Kamiyah Mobleyovou domů. Nikdo se však 18 let nedozvěděl, co se s ní stalo.

Život s mámou únoskyní

Williamsová mezitím vychovávala Kamiyah jako vlastní dceru. Navzdory předchozím tragickým okolnostem poskytla Kamiyah lásku, péči a stabilní výchovu. V jejím životě všechno zapadlo do sebe. Opustila svůj předešlý násilnický vztah, znovu získala péči o své syny, znovu se vdala a spořádaně pečovala o unesenou dívku. Ovšem podvodem ji přejmenovala na Alexis Manigo a Kamiyah neměla tušení, že její život byl ukraden její skutečné rodině, a že žije něco úplně jiného.

Biologická matka Shanara se dlouhou dobu dávala dohromady z tragické události a s porodnicí vedla soudní spor, který vyhrála. Získala odškodné ve výši 1,5 milionů dolarů, což tehdy činilo téměř 50 milionů korun.

Poté měla další děti, na svou první dceru však nikdy nezapomněla. Každý rok na její narozeniny schovávala do mrazáku malý dort s nadějí, že je bude moci jednou dcerce předat.

Mezitím Kamiyah vyrůstala ve Walterboro v Jižní Karolíně a měla normální, šťastný život. Chodila do školy, chodila do kostela, trávila čas se svými bratry a kamarády.

Vše se začalo měnit v roce 2015. Dívka měla velký zájem o brigádu, kde ale bylo třeba doložit rodný list a číslo pojištěnce. Tak intenzivně se o to snažila, že její matka nemohla jinak a ke všemu se „dceři“ přiznala. Nabídla ji, že se dozná u policie a pomůže ji najít její biologické rodiče. Ale Kamiyah odmítla. Žila šťastný život a svou rodinu přirozeně milovala. Jenže chybějící dokumenty byly potíž, a co hůř. Policie dostala stopu právě na Glorii a jako všechny ostatní indicie se ji rozhodla prověřit. Pravda vyšla najevo o dva roky později. V roce 2017. Testy DNA potvrdily Kamiyinu pravou identitu. Byla to dívka unesená z nemocnice před 18 lety. Tehdy se o příběh začala zajímat i média.

Gloria Williamsová byla zatčena a ke svému zločinu se přiznala. Následně byla odsouzena k 18 letům vězení.

Sama Kamiyah na Glorii vzpomíná jako na stále usměvavou, optimistickou, pracovitou a podporující matku. Celý život ji vnímala jako svou skutečnou mámu, nic jiného neznala a nikdy by ji nenapadlo, že to je jinak.

Život po pravdě

Poté, co Kamiyah zjistila, kdo skutečně je, čelila obtížné situaci. Ačkoliv věděla, co Glorie provedla, začala zažívat velká traumata. Znovu se setkala se svou biologickou rodinou, včetně matky Shanary, která roky trpěla ztrátou své dcery. Zároveň se Kamiyah stále cítila a cítí připoutaná ke Glorii Williamsové, ženě, kterou téměř dvě desetiletí považovala za svou matku.

Kamiyah veřejně vyjádřila svou vděčnost Glorii, navzdory zločinu, který spáchala. Což bylo velmi obtížné pro její biologickou matku. Není to tedy zdaleka jen příběh o samotném únosu.

Kamiyah a Shanara k sobě hledaly a možná stále hledají cestu jako matka a dcera, přičemž, žena která byla Kamiyaře matkou v tom nejdůležitějším období života je Gloria. Za cenu únosu.

Shanara si pro Glorii pod vlivem emocí přála trest smrti. K této konfrontaci došlo v soudní síni, kde Kamiyah mohla jen nečinně přihlížet. Sama si však přála a přeje její podmíněné propuštění.

Navíc muž, který s Glorií žil, a kterého si vzala byl přesvědčený, že Kamiyah je jeho skutečná dcera, jelikož s ním Gloria měla ještě několik měsíců před únosem pohlavní styk. Žil tak 18 let v domnění, že vychovává svou vlastní dceru a poté zjistil, že je jeho Alexis někdo úplně jiný.

A pochopitelně to nebylo snadné ani pro biologického otce, který i přes svou kriminální minulost každý den na Kamiyah myslel a věřil, že se spolu znovu setkají.

A to celé se odehrávalo pod důmyslným dohledem médií.

Jak uvádí zahraniční zdroje: „ráda bych dala jasně najevo, že je to moje matka,“ napsala Kamiyah v dopise v roce 2022. „Vychovala mě a postarala se o mé potřeby, bezpodmínečně mě milovala… Jsem si plně vědoma toho, jak se naše životy vyvinuly, jaké jsou a jak se moje máma stala mou mámou. Potřebuji ji doma.“

Ovšem i ke své biologické matce se vyjádřila s náklonností.

V současné době Gloria Williamsová zůstává ve vězení a její žádost o předčasné propuštění soudce zamítl. Kamiyah Mobleyová má účty na různých sociálních sítích, přičemž je stále aktivní, snaží se vyrovnat s tím, co se jí stalo a zajímavé je, že na těchto účtech užívá obě jména současně.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz