Hlavní obsah
Rodina a děti

Platit babičkám za hlídání je základ slušnosti, nebo manýry?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Ольга Бережна

Každý rodič ví, jakým přínosem je fungující babička, která čas od času ráda pohlídá a je na ni spolehnutí. Je vhodné jim za to platit? A jak přistupovat k babičce, která jen zapne televizi a podsouvá sladkosti?

Článek

Nedávno jsem tady publikovala článek o naší tchýni, která si řekla za jeden den hlídání 1800 Kč, požadovala uvařit oběd pro ni i pro syna a nabalit mu s sebou jídlo na celý den. Také synovi koupit lístek do ZOO a přidat kapesné, kdyby si chtěl něco koupit.

Tchýně není sociálně slabší a nemá finanční potíže, avšak peníze chtěla jako ušlý zisk z práce a něco navíc, aby se jí to vyplatilo.

Pohádali jsme se kvůli tomu, neboť není problém zaplatit synovi lístek, dát mu peníze a přichystat jídlo. Vařit oběd pro ně oba mi přijde úsměvné, ale dá se to pochopit. Dát babičce k tomu všemu 1800 Kč je pro nás však opravdu luxus a nepřijde mi to normální. Jsem na mateřské, a i když manžel vydělává obstojně, 1800 Kč je pro nás prostě moc. Navíc se babička sama nabídla, že by syna pohlídala. Nebyla to naše iniciativa, vnoučka jsme jí nenutili. A abych byla upřímná, přístup této babičky mě zarazil a mrzel. Je normální babičkám platit za to, že občas pohlídají vnoučata?

Od té doby jsem se setkala s mnoha různými názory na toto téma.

Někteří považují za zcela automatické dávat babička finance. Nutno podotknout, že mnoho babiček je ve věku, kdy chodí do práce a pokud hlídají v týdnu, musí čerpat dovolenou nebo neplacené volno. A tak je zřejmě nějaký ten revanš vhod. Otázkou ale někdy je, zda na tom nejsou prarodiče finančně lépe než rodiče malých dětí, kdy je jeden z nich na mateřské.

Osobně jsme to u mých rodičů řešili tak, že jsme jim koupili wellness pobyt jako poděkování za to, že nám pomáhají s dětmi. A pokud oni potřebují s něčím někdy pomoci, rádi jim vyjdeme vstříc zase my.

Také vím, že moji rodiče jdou s dětmi na procházku, čtou si s nimi a hrají karty, kdežto druhá babička s dědou preferuji pohodu u televize nebo tabletu. Jsou benevolentní v míře sladkostí a babička je občas nedůsledná. Tím myslím, že jí například někdy obtěžuje dojít si s dětmi pořádně umýt ruce poté, co se vrátí z venku.

Nebo když jsme u ní na návštěvě, chodí sice kouřit na balkon, ale nemá problém si zapálit již v bytě a párkrát si potáhnout.

Já vím, je to její byt a já nemám právo ji jakkoliv kibicovat, ale před dětmi mi toto přijde opravdu nevhodné. Tudíž nejen z toho důvodu, že si babička řekla o veliké peníze, ale i kvůli obavám, jak by hlídání probíhalo své děti bohužel této babičce nikdy nesvěřím.

Jak to tedy ale shrnout? Čest všem babičkám, které se láskyplně starají o svá vnoučátka a ukrojí si ze svých potřeb. Tyto babičky by zasloužily metál.

Také existují situace, kdy rodiče využívají babičky až příliš a každou volnou chvíli dávají své děti na hlídání, aby sami měli klid. Povinnost těchto babiček není suplovat rodiče a zajišťovat výchovu. Čest i těmto babičkám. A pokud jsou někdy z těchto situací vyčerpané a sáhnout po sladkosti a televizi, nikdo se jim nemůže divit.

Ovšem babičky, které jsou na baterky, zajímají se pouze kvůli chlubení se nebo protože se to prostě od nich jednoduše očekává, ty si nezaslouží ani korunu. Podobné jsou i babičky, které vnouče ani pořádně nepomazlí a nepohrají si s ním.

Pochopitelně každý jsme jiný, jinak vychovaný a preferujeme jiné věci. Ale s babičkami, na kterých je vidět, že je vnoučata spíše otravují, a přesto mluví do jejich výchovy, s nimi je to obzvlášť těžké.

Řekla bych, že nejhorší jsou ty babičky, které zarytě věří svým výchovným metodám typu „nechovej ho pořád, ať si nezvykne, plácni mu jednu přes zadek ať ví, že se tohle nesmí…“ A jsou skálopevně přesvědčené, že mají pravdu ony.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz