Hlavní obsah
Internet a technologie

Těhotný robot, který odnosí dítě namísto matky? Elon Musk se zbláznil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels/Tara Winstead

Není snad nikdo, kdo by neznal multimiliardáře Elona Muska, který se v posledních desetiletích zabývá vývojem robotů. Nově přišel se šíleným projektem. Robotem, který by byl schopen odnosit dítě namísto skutečné matky. Celých devět měsíců.

Článek

10. října 2024 proběhla očekávaná konference světové robotiky, kdy se hojně spekulovalo o humanoidních robotech v takových podobách, ve kterých se jen velmi těžko představují.

Elon Musk dlouhodobě naznačuje, že by roboti, vzhledem podobní lidem, mohli v budoucnu vykonávat téměř vše. Venčit psy, sekat trávníky, vařit..

Není tím myšlen kuchyňský robot na hnětení těsta nebo programovatelná, dálkově ovládaná sekačka, ale AI roboti, kteří zcela převezmou veškerou duchapřítomnou činnost lidstva

Již toto se zdá být zcela zcestné a hloupé. Neboť co by lidstvo dělalo? Práce šlechtí, přispívá ke zdraví a není pochyb o tom, že jen toto samotné by byla cesta do záhuby. Jenže jak se říká, pokrok nezastavíš. A digitální demenci také ne.

Co mi přijde ale naprosto šílené, a jak věřící v zahraničních diskuzích říkají, ďábelské a zlé, je skutečnost, že Musk má dle všech údajů pracovat na projektu robota, který by byl schopný plodu dítěte poskytnou vše, co matka. Čili dítě by se vyvíjelo v „děloze“ robota, namísto v břiše vlastní matky.

Každý, kdo má zdravý rozum, ví, že pouto mezi matkou a dítětem nenahradí nic.

Ani žádné robotické prostředí s tou nejlepší umělou inteligencí by nemohlo matku kompenzovat.

„Na své nedávné akci „My, roboti“ 10. října Elon Musk sám vypustil několik ohromujících narážek na své humanoidní roboty, když zavtipkoval: „Platí stejná technologie, kterou používáme pro auta… Je to jen robot s rukama a nohama místo robota s koly…Ale už to není jen o tom, jak si vyzvednout svůj nákup s potravinami. Ne, je to o tom, že bude mít v sobě budoucí generace…“ Proslýchá se, že šéf Tesly připravuje zbrusu nového robota, který by mohl nosit vaše dítě celých devět měsíců.“ 1

Píší zahraniční média.

Velký etický problém

Této zprávy se chytli snad tisíce uživatelů sociálních sítích po celém světe a napříč internetem horlivě diskutují, sdílí své názor a postoje.

Na jedné straně máme ty, kteří tleskají. Argumentují tím, že by již nedocházelo k úmrtím při porodech, těžkým traumatům a technologie by pomohla párům, které nemohou počít. Respektive těm maminkám, které přes své zdraví i zdraví svého partnera nejsou schopny plod odnosit.

Principiálně by bylo nutné mimo horentní sumy peněz a dalších náležitostí dodat „jen“ zdravé vajíčko a zdravou spermii.

Tento robot by byl navíc schopný monitorovat do hloubky zdravotní stav dítěte po celou dobu „těhotenství“. Každou, každičkou sekundu, což by pochopitelně předcházelo rození postižených dětí, pakliže by se rodiče rozhodli pro ukončení.

Objevily se i takové názory, že by tak maminky mohly v klidu pracovat a věnovat se kariéře, jejich postavy by zůstaly nezměněny apod.

Abych byla zcela upřímná, jsem ze zpracování těchto informací velmi pohoršená a smutná, neboť to popírá vše, co příroda po milion let tvoří. Popírá to naprosto geniální vztah mezi generacemi, tu skutečnou realitu, která dělá lidstvo lidmi.

V celém vesmíru není stejné vazby jako mezi matkou a dítětem, která začíná již početím. To, že maminky cítí vývoj plodu, mají ve svém těle devět měsíců dvě srdce, komunikují se svým dítětem a porodí si ho, vytváří tu onu bezpodmínečnou čistou lásku, kterou jako lidstvo potřebujeme a bez které nejsme NIC.

Pravdou je, že tatínci se musí otcovství učit, jelikož dítě neporodili a nevyvíjelo se v nich, mateřství je ale zcela přirozené. Všem samicím z říše živočichů na světě.

A to dává ženám ty nejlepší mateřské instinkty, tolik důležité při péči o děťátko a tolik důležité při utváření hlubokého vztahu se svými potomky. Vzájemně. To jak nás matka milovala a jaký jsme s ní měli či máme vztah, ovlivňuje celý náš život.

A co víc, pakliže matka neprojde těhotenstvím, nebude možné, aby své dítě kojila. Pro miminko je mateřské mléko tou nejlepší, nejzdravější a nejpřirozenější potravou. Navíc skrze kojení se cítí milované a v bezpečí. Rovněž jako v děloze matky.

Pakliže toto miminkům vezmeme, nemůžeme se již nikdy divit, jací z nich budou lidé. Lidé narození z robotů.

Je to děsivé.

...

Jak jsem již výše naznačila, informací se chytli i věřící po celém světe, tuto možnost označují za záhubu lidstva, ďábelský plán či čiré zlo a zejména na Facebooku citují různé úryvky z Bible. Modlí se.

Je to naprostá dehonestace lidské evoluce a velmi povrchní vnímají prenatálního vývoje dítěte včetně jeho příchodu na svět.

A ačkoliv se těhotný robot může zdát jako futuristické sci-fi, Elon Musk a jemu podobní již několikrát dokázali, že nic není nemožné. A bohužel jsou tací, kteří této vizi natolik věří, že již spekulují například nad tím, kolik by celý proces stál. Zda by nebylo celé dění dostupné pouze pro bohaté apod.

„Revoluční robot, který dokáže nosit a pečovat o dítě po celou dobu těhotenství, by mohl být skutečným průlomem v medicíně a reprodukčních technologiích. Jeho uvedení na trh však vyvolává mnoho otázek a dilemat. Budou takové technologie schopny změnit budoucnost rodičovství? Možná, ale je důležité vzít v úvahu nejen potenciální zdravotní a sociální přínosy, ale také jejich možná rizika a důsledky.“  Píše opět jeden ze zahraničních zdrojů.

Osobně se domnívám, že pokud bychom dospěli do takové doby, že by za nás roboti nosili miminka ve svých pseudodělohách, nebyli bychom již jako lidstvo k ničemu. A náš čas by zde končil. Otupělí, dementní, jednoduší bychom začali sloužit uměle inteligentním robotům a poskytovat jim své reprodukční buňky pro jejich děti. Nebo snad ne?

Zdroje:

Piaget, J. C. - Inhereldová, B. Psychologie dítěte. Praha: Portál, 2001. ISBN: 80-7178-608-X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz