Hlavní obsah
Sport

Zakázaná rána do zátylku zničila mladý život. Příběh P. Colona je nejsmutnější v celé historii boxu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels/CottonBro

Příběh jednatřicetiletého Pricharda Colona patří k těm nejsmutnějším v celé historii boxu. Mladý houževnatý sportovec neprohrál jediný zápas. Stal se rychle vycházející hvězdou, kterou čekala zářná budoucnost. Sedmnáctý zápas se mu ale stal osudným.

Článek

Kdo je Prichard Colon

Prichard je bývalý profesionální americký boxer narozený 19. září 1992 v Maitland na Floridě. Svou amatérskou boxerskou kariéru zahájil v Portoriku, kam se jeho rodina přestěhovala. Vyhrál pět národních šampionátů a zúčastnil se letních olympijských her 2012 v Londýně, kde ale prohrál ve třetím kole.

Neúspěch ho neodradil a ve dvaceti letech se rozhodl začít profesionální kariéru. Davy fanoušků si získal hned při svém debutovém zápasu, neboť silného soupeře Xaviera La Sallemu vyřadil v prvním kole.

Jeho hvězda stoupala s každým dalším zápasem a Prichard slavil neporažen jedno vítězství za druhým. Na jeho starých záběrech lze vidět veselého, pohledné mladíka s úsměvem od ucha k uchu.

Co se stalo?

Osudným se mu stal poslední, sedmnáctý zápas. Nastoupil proti Terrelu Williamsovi, který ho několikrát udeřil do zátylku, což je zakázané. I přesto, že Prichard sudího upozorňoval, nebylo do souboje nijak zasáhnuto. Zahraniční média informovala, že rozhodčí pronesl směrem k P. Colonovi větu ve smyslu „postarej se o to sám“.

Colon vedl v prvních pěti kolech a po nezákonných úderech svého soupeře si stěžoval, že mu není dobře a točí se mu hlava. V souboji ale pokračoval. Zřejmě i z důvodu, že ho jeho rohový lékař uznal za schopného boxovat dál. Po ukončení zápasu mladík zkolaboval v šatně, byl převezen do nemocnice, kde mu bylo zjištěno krvácení do mozku. Následně byl v kómatu dlouhých 221 dní.

Terrel Williams se později nechal slyšet, že je to pro něj jako opakující se noční můra, která nikdy nezmizí. Ví, že jeho jméno se stalo synonymem pro Pricharda Colona a to nikdy neskončí, dokud bude bojovat. A dodal: „modlím se za Pricharda každý den. To se nikdy nezmění. Přeju mu jen klid a zdraví. Nikdo nechce, aby se někomu stalo to, co se stalo Prichardovi. Všichni boxeři jsou bratři. Nikdy bych nikomu takhle úmyslně neublížil“ (The Ring).

Dny poté a dnes

Zahraniční média informují, že je Prichard Colon ve vegetativním stavu. Čili je vzhůru, ale nejeví žádné známky vědomí. Je schopen otevírat a zavírat oči, pravidelně usínat a budit se, vykazuje základní reflexy a zvládne sám dýchat. Ovšem neprojevuje žádné známky prožívání emocí a smysluplných reakcí.

V roce 2021 se ukázalo, že se část jeho lebky v místě úderů bortí a tlačí na již poškozený mozek, Prichard tak podstoupil další z mnoha operací.

Dnes je plně závislý na péči druhých osob, kdy jeho hlavními pečovateli jsou rodiče. Se zotavováním mu pomáhají odborníci napříč zdravotnictvím, ovšem není jasné, zda se bývalý sportovec uzdraví, respektive do jaké míry bude schopen zlepšení. Ale zatím dle jeho maminky vykazuje dobrý pokrok. Sama komunikuje s veřejností skrze sociální média.

Uvedla také, že se učil komunikovat prostřednictvím počítače.

Pravdou však zůstává, že několik osudových chyb více lidí zničilo jeden mladý a nadějný život.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz