Hlavní obsah
Internet a technologie

Hudební streamovací služby: Kterou vybrat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: Pexels

Za poslední dekádu se trh s hudebními streamovacími službami rozrostl do enormní šíře. Člověk pomalu neví, z čeho vybírat. Proto bych se v tomto článku rád podíval na pro a proti nejvýznamnějších streamovacích služeb.

Článek

Sázka na jistotu Spotify

Pokud vaši přátelé poslouchají hudbu, je velká šance, že si platí Spotify. Ten se stal průkopníkem streamovacích služeb a stálicí na trhu s hudbou. Spotify je dobrým sluhou, pokud jste nenáročným posluchačem, ale z daleka není ideálem a poslední dobou začíná zaostávat za konkurencí.

Kvalita zvuku není nikterak oslňující, Spotify nabízí poslech v MP3kové kvalitě 320 kbit/s. Stačí to, ale pro lidi, co mají trochu vytrénované uši na zvuk je to bytostně málo.

Stejně tak jako jeden z posledních nenabízí nástupníka sterea Dolby Atmos. Tento prostorový zvuk se zatím nás v Česku není nikterak výraznou technologií, ale v budoucnu bude hrát hodně důležitou roli v oblasti zvukařiny. V zahraničí (hlavně USA) je naprosto běžné vydávat alba ve dvou verzích: smíchané ve stereu a smíchané v Dolby Atmos. Na Spotify si jej ale neužijete.

Pozitivem je pestrá nabídka funkcí. Spotify disponuje vlastním ekvalizérem, sdílenými playlisty nebo třeba funkcí „Jam“, která umožňuje více uživatelům vytvářet společnou frontu.

Spotify bych shrnul spíše jako sociální síť postavenou na hudbě než jako platformu čistě pro poslech hudby.

Volba pro jablíčkaře Apple Music

Se svou vlastní platformou přišel v roce 2015 také jablečný gigant. Postupem času tak vytvořil hlavního konkurenta pro do té doby dominantní Spotify.

Oproti konkurenci využívá svůj vlastní kodek a zaručuje tak údajnou bezztrátovou kvalitu. V praxi má však kvalitu zvuku pouhých 256 kbit/s, což je oproti ostatním velmi málo.

Mohl bych však jmenovat spoustu pozitiv. Přítomnost Dolby Atmos, implementace přímo do rozhraní iOS, jednoduchost ovládání.

Stručně shrnuto se jedná o dobrou platformu pro lidi, co nemají náročné uši a chtějí jednoduše poslouchat hudbu na svém zařízení Apple.

Pro audiofily je tu TIDAL

Pokud hledáte co nejlepší kvalitu zvuku, TIDAL je tu přesně pro vás.

Jeho hlavním cílem je poskytnout uživateli co nejlepší zvuk v kombinaci s dobrým uživatelským prostředím.

Kvalita zvuku na Tidalu dosahuje až tzv. „master quality“ o přenosu až 9216 kbit/s. To se rovná 32bitovému WAV souboru. Na to je však třeba mít aktivní dražší předplatné, to běžné povoluje přenos pouhých 1411 kbit/s. TIDAL také nabízí Dolby Atmos.

Jeho hlavním negativem je cena, která se v případě dražšího typu předplatného pohybuje okolo 300 Kč, což je skoro dvojnásobek ceny konkurence.

Nenápadná kvalita Deezer

Deezer je spíše klasickou alternativu pro Spotify nebo Apple Music, která disponuje celou řadou funkcí.

Stejně jako levnější verze TIDALu nabízí zvuk až 1411 kbit/s, krom jiného má však spoustu dalších funkcí. Vlastní ekvalizér, funkce Flow, vyhledávání hudby pomocí mikrofonu (podobné Shazamu).

Velkou výhodou je pak fungování na platformě Windows Phone pro pamětníky.

Deezer má také pěkně zpracovanou aplikace a celkově je přehledný.

Jeho velkou nevýhodou je však cena skoro 300 Kč, navíc Deezer jako jediný v našem seznamu nenabízí studentskou slevu. Takže pro studenty se nejedná o zrovna dobrou volbu.

Streamovací underground Amazon Music

Streamovací služba Amazon Music není v našich končinách moc populární, přitom je docela dobrou alternativou.

Disponuje jak Dolby Atmosem, tak hi-fi kvalitou zvuku až 3730 kbit/s. Oproti konkurenci je o něco dražší, avšak nabízí 55% studentskou slevu.

Jediné velké mínus je špatná optimalizace mobilní aplikace, která ráda spotřebovává nadměrné množství baterie a často nefunguje tak, jak má.

Jakou platformu tedy vybrat?

Pokud chcete jít na jistotu, osobně bych si vybral Deezer. Dle výše uvedených parametrů se jedná o takové Spotify, ale lepší. Bonusem je také vyšší kvalita zvuku. Co se týče ceny, je oproti ostatním platformám vysoká, ale těch 100 Kč navíc za mě už není takový problém a za tu kvalitu to stojí.

Pro audiofily je stále nejlepší platformou TIDAL, avšak věřím, že v budoucnu tomu tak být nemusí.

Foto: Patrick Pizinger

Tabulka porovnání streamovacích služeb

Anketa

Jakou platformu používáte na streamování Hudby?
Spotify
50 %
Apple Music
0 %
TIDAL
0 %
Deezer
50 %
Amazon Music
0 %
(jiné)
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje:

https://www.spotify.com/cz/premium/

https://www.deezer.com/cs/offers

https://www.amazon.com/music/unlimited

https://tidal.com/pricing

https://www.apple.com/cz/apple-music/

https://www.dolby.com/experience/music/

https://www.whathifi.com/advice/hi-res-music-streaming-services-compared

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám