Hlavní obsah
Internet a technologie

Mobilní Windows v roce 2023: Jak obstály ve zkoušce času?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Mělo se jednat o konkurenta operačních systémů Android a iOS, místo toho mobilní Windows skončily v propadlišti dějin.

Článek

Oficiální podpora jim byla ukončena před skoro čtyřmi lety, přesto se dodnes najdou jedinci, kteří své Lumie denně využívají.

Přichází tak na řadu otázka - jak obstojí Windows telefony v roce 2023?

První problémy

K tomuto experimentu jsem použil svou Lumii 950 (dual-sim). Přechod byl vlastně vskutku jednoduchý. Přendáte SIMku a je to.

Hned poté ale přijdou první komplikace. Někdo vám volá. Chcete se podívat kdo. A ke svému překvapení zjistíte, že nemáte toto číslo uložené. Kontakty se vám totiž nepřenesou. Nefunguje ani propojení s OneDrivem, tudíž si je nemůžete jednoduše přetáhnout. Přichází tedy na scénu brigáda ve formě znovu-ukládání všech vašich kontaktů. To ale není zas takový problém, zabere to pár minut.

Je toho daleko víc

Největším kamenem úrazu je (ne)dostupnost aplikací. Tímto problémem trpěly Windows Phone ještě v době, kdy byly aktuální. S jejich ukončením se to pak pouze zhoršilo. Chcete si napsat zprávu přes Messenger? Nebo někomu zavolat přes WhatsApp? Zapomeňte. Musíte se spolehnout na staré dobré volání a SMS.

Lépe na tom nejsou ani sociální sítě. Zprovoznit na mobilní „oknech“ například Instagram nebo Twitter je dnes prakticky nemožné. Aplikace se stáhnout nedají a verze prohlížeče Edge, která je v OS nainstalovaná, již nepodporuje ani webové verze. Takže na „socky“ jen doma na PC.

Pro mě největším problémem pak byla absence Spotify, které je každodenní součástí mého života a strávím poslechem hudby i několik hodin denně. Hudba se samozřejmě dá nahrát do aplikace Groove, ale přiznejme si - komu se chce v dnešní době nahrávat MP3ky na disk… Člověk si rychle odvykne.

Mluvit bychom mohli také o nefunkčnosti navigace Waze/Google Maps a podobných aplikací, které člověk dennodenně využívá.

Spolehlivý telefon pro nenáročné uživatele

To byla hlavní negativa, která jsem při používání Lumie vypozoroval. Teď se ale pojďme podívat na pozitivní aspekty.

Telefon i po takové době „šlape jako švýcarské hodinky“. Je plynulý, rychlý, má dobrou odezvu. Mobilní Windowsy byly na toto machry vždycky. To samé i uživatelské prostředí. Operační systém je přehledný a jednoduchý na používání.

Pochválit musím také např. přítomnost USB-C, která v roce 2015 vůbec nebyla samozřejmostí.

Stejně tak si nemohu vynachválit fotoaparát. Dvaceti megapixelový foťák, který se v Lumii 950 nachází, dokáže i v dnešní době vyfotit krásné fotky. Hlavním tahounem je pak její skoro až pohádkové HDR, které dokáže z obyčejného snímku udělat sice ne realistickou, za to ale hezkou a důstojnou fotografii. Vzal jsem ji s sebou i na cesty po Maroku a sám jsem se přistihl, že jsem ke konci fotil už jenom na ni a svůj hlavní telefon (tehdy iPhone 11 Pro) jsem nechával v batohu.

Foto: Patrick Pizinger

Velbloud dromedár, vyfoceno na Lumii 950 v Sahaře

Podtrženo, sečteno

Kdybych měl své pocity z používání Lumie shrnout, jsem z ní poněkud rozpačitý.

Na jednu stranu se jedná o spolehlivý telefon, který poslouží svému hlavnímu účelu - telefonování, případně psaní SMSek.

Nevím ale, jestli by se v aktuálním stavu dal vůbec ještě označit za smartphone. Většina věcí a funkcí, které dělají telefony „chytrými“, totiž už na Windows Phone nejsou. Dostanete se tedy do fáze, kdy buď oželíte většinu funkcí a budete žít spokojeně s pocitem, že jste offline, nebo u sebe budete nosit dva telefony.

Je to za mě tudíž dobrý telefon na detox, ale využívat ho dennodenně jako svůj jediný si v dnešní době neumím představit.

Dočkáme se návratu?

Samotný šéf Microsoftu nedávno připustil, že zrušit Windows Phone byla chyba. A já s ním naprosto souhlasím. Osobně doufám, že se mobilní verze Windows ještě někdy vrátí, myslím si, že poptávka by po nich byla. Sám bych bez váhání z Androidu přešel. Jestli se tomu ale někdy stane, to je ve hvězdách. Prozatím zůstávám věrný Googlu a jejich Pixelu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám