Hlavní obsah

Doprava ve Vietnamu – jak se dopravovat ve městě i na venkově

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Vietnam je země s bohatou historií, krásnou přírodou a lákavými plážemi. Jak se ale pohybovat po této zemi? Jaká je doprava ve Vietnamu? Jaké jsou možnosti dopravy ve městech a na venkově? V tomto článku se na to podíváme.

Článek

Městská doprava ve Vietnamu

Ve větších vietnamských městech, jako jsou například Saigon a Hanoj, můžete využít městskou dopravu. I když se kvalita místní dopravy trochu liší od té naší, zlepšuje se. Jízdní řády autobusů jsou integrované v aplikaci Google mapy, takže se v tom neztratíte. Lístky jsou relativně levné a prodávají se v autobuse.

Autobusová doprava ve Vietnamu je velmi kvalitní, zejména mezi hlavními turistickými místy, kde fungují klimatizované autobusy za přijatelné ceny. Zajímavostí jsou spací autobusy, které mají dvě uličky a tři řady lůžek. U těchto autobusů je možné zakoupit místenky a není problém sehnat jízdenky. Problémy se však mohou vyskytnout u místních autobusů, kdy existuje mnoho společností, které se navzájem přetahují o zákazníky. Stanice bývají špatně označené, zejména na nádražích v Hanoji, a proto může být užitečné mít průvodce. Nelze zde uvádět spoje ani jízdní řády, neboť je v provozu mnoho různých společností.

Taxi ve Vietnamu patří k nejoblíbenějším dopravním prostředkům. Najdete je mnoho v každou denní i noční hodinu. Taxi v Vietnamu jezdí na taxametr a cena se nesmlouvá. Nikdy si neberte taxi u turistických míst, kde jsou ceny mnohdy vysoké. Mnohá letiště mají fixní ceny za taxi z letiště. Mezi nejlepší taxislužby patří Mailinh (zelené) nebo Vinasun (bílozelené). Tyto taxislužby mají wifi ve vozidle a lze tam platit kartou. Cena za čtyřmístné taxi se pohybuje kolem 15 Kč/km, za sedmimístné asi 19 Kč/km.

Ve Vietnamu funguje velmi dobře služba Grab, což je něco jako Uber u nás. V Hanoji i Saigonu funguje také Grab Moto, kdy se můžete svézt na motorce s profesionálním řidičem. Cena se pohybuje od 8 Kč/km do 15 Kč/km.

Pokud se rozhodnete si pronajmout motorku, měli byste mít platný řidičský průkaz a cestovní pojištění, které pokryje případné nehody. Je nutné si uvědomit, že v vietnamském provozu to může být velmi nebezpečné, a proto je důležité být opatrný. Navíc může být složité se orientovat v hustém provozu a v chaotických uličkách. Pokud se však rozhodnete si pronajmout motorku, můžete si užít neuvěřitelné zážitky, které vám jinak uniknou.

Vietnam je známý svými malebnými krajinnými scenériemi a motorka vám umožní dostat se do míst, kam autem nezajedete. Při cestování motorkou však nezapomeňte na bezpečnostní prvky, jako jsou přilby a ochranné oblečení.

Foto: Pexels.com

Doprava v Hanoj

V mnoha městech po celém Vietnamu můžete pronajmout kolo nebo elektrokolo a projet si okolí. Mnoho turistů si například pronajímá kola v městě Hoi An a projíždí okolními rýžovými poli a vesnicemi. Cena pronájmu se pohybuje od 30 Kč/den do 100 Kč/den, v závislosti na druhu kola a místě pronájmu. Mějte na paměti, že v některých městech může být provoz velmi rušný a může být náročné řídit kolo, takže si důkladně zvažte, zda je to pro vás vhodné.

Další možností, jak se v Vietnamu pohybovat, je vlak. Vlaky jsou pomalejší než autobusy, ale nabízejí větší komfort a možnost spát ve vlakových kupé. Hlavní železniční trať spojuje Hanoj a Ho Či Minovo Město a cesta vlakem mezi těmito městy trvá asi 30 hodin. Pokud plánujete cestovat vlakem, doporučuje se rezervovat si lístky dopředu, neboť jsou velmi žádané. Můžete také využít služeb cestovních kanceláří, které vám zajistí lístky a ušetří vám čas.

V některých městech, zejména na jihu Vietnamu, jsou stále k dispozici rikši, ale postupně se z nich stává jen turistická atrakce. Pronájem rikši je vhodný na krátké vzdálenosti a rovinatém terénu. V minulosti jsem měl psychické zábrany sedět jako paša a nechat chudáka šlapat. Stejně jsem se styděl nechat si vyčistit boty. Ale jeden zážitek z Číny mě vyléčil. Když jsem procházel kolem skupiny čističek bot, všechny se předháněly v nabídkách, aby mi vyčistily boty, i když byly poměrně čisté. Když jsem jim odmítl platit, byl jsem překvapen, jak přátelské byly a jak rychle zmizely. Čističi bot a rikšáci jsou lidé s nízkým příjmem, kteří nechtějí žebrat, a proto bychom jim měli dát příležitost vydělat si své peníze. Když si najmeme rikšu, pomáháme jim přežít. Je to dobrý skutek.

Celkově je Vietnam velmi zajímavou zemí, kterou můžete objevovat různými způsoby. Výběr způsobu dopravy závisí na vašich preferencech a plánech. Pokud chcete zažít opravdové dobrodružství, můžete si pronajmout motorku a projet si Vietnam na vlastní pěst. Pokud preferujete větší komfort, vlak je pro vás ideální volbou. V každém případě si ale užijete mnoho krásných zážitků a setkání s přátelskými lidmi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz