Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak se slaví Nový lunární rok v různých zemích Asie: od Číny po Vietnam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay.com

Nový lunární rok je důležitým svátkem v mnoha asijských zemích, zejména v Číně, Koreji, Vietnamu a dalších zemích.

Článek

Tento svátek je založen na lunárním kalendáři a obvykle se koná v lednu nebo únoru. Během Nového lunárního roku se slaví příchod nového roku a přináší se štěstí a požehnání pro příští rok.

Během Nového lunárního roku se konají různé tradiční aktivity, jako například pořádání parád, ohňostrojů, slavnostních jídel a dalších akcí. Lidé také obvykle nosí tradiční oblečení, jako jsou kimono v Japonsku nebo qipao v Číně, a dávají si navzájem dárky a přání štěstí.

V příštím roce (2023) to bude rok kočky (ve Vietnamu), podle lunárního kalendáře, který se používá v mnoha asijských zemích, jako je Čína, Korea, Vietnam a další. Lunární kalendář je založen na pohybu Měsíce a jeho fázích a každý rok je vyjádřen jedním ze 12 zvířat, která jsou součástí lunárního zvěrokruhu. Roční zvíře se střídá v pořadí: potkan, buvol, tygr, kočka, drak, had, kůň, koza, opice, kohout, pes a prase (zvířata se můžou měnit podle států).

Foto: istockphoto.com

Lunární zvěrokruh

Proč je tento kalendář používán v různých zemích, je složitá otázka s mnoha různými odpověďmi. Lunární kalendář se používá v mnoha asijských zemích po staletí a jeho použití se vyvinulo z různých historických, kulturních a náboženských důvodů.

Například v Číně se lunární kalendář používá od starověku a jeho použití je spojeno s řadou tradičních čínských náboženství a filozofických systémů, jako je taoismus a konfuciánství. V Koreji a Vietnamu je použití lunárního kalendáře také spojeno s tradičními náboženstvími a kulturními zvyky.

I když se použití lunárního kalendáře liší v různých zemích, má podobný význam pro kulturní a náboženské svátky a oslavy. Je také používán pro určování dat pro různé účely, jako je například plánování obchodních schůzek nebo sňatků.

Lunární kalendář se odlišuje od gregoriánského kalendáře, který je používán v mnoha zemích po celém světě včetně České republiky. Gregoriánský kalendář je založen na pohybu Země kolem Slunce a má 365 dní v roce s přídavkem jednoho dne navíc (přestupný rok) jednou za čtyři roky. Lunární kalendář má měsíční cykly, které jsou synchronizovány s pohybem Měsíce kolem Země, a má v průměru 12 lunárních měsíců (každý trvající 29,5 dne) v roce, což přibližně odpovídá 354 nebo 355 dnům v gregoriánském kalendáři.

Protože se gregoriánský a lunární kalendář liší v délce roku, Nový lunární rok se obvykle koná v různých měsících v různých letech podle toho, který kalendář se používá. Například v roce 2022 byl Nový lunární rok 1. února podle lunárního kalendáře, zatímco v roce 2023 bude Nový lunární rok 22. ledna.

I když se Nový lunární rok obvykle slaví v mnoha asijských zemích, tento svátek je také slaven v mnoha dalších zemích po celém světě, kde žijí asijští imigranti nebo lidé s asijskými kořeny. Tento svátek je také stále populárnější v mnoha zemích, kde se nebojí slavit kulturní rozmanitost a oslavovat různé tradice z různých koutů světa.

Během Nového lunárního roku se obvykle konají různé tradiční aktivity a oslavy. V Číně se například konají parády s maskami a kostýmy zvířat z lunárního zvěrokruhu, ohňostroje a slavnostní jídla s rodinou a přáteli. V Japonsku se konají tradiční oslavy zvané Shogatsu, během kterých se nosí kimono, dávají si navzájem dárky a příchod nového roku se slaví v rodinném kruhu.

V některých zemích se také během Nového lunárního roku konají slavnosti a trhy, kde se prodávají tradiční jídla, suvenýry a dekorace. Můžete také vidět různá umělecké vystoupení a divadelní představení, která se konají v rámci oslav Nového lunárního roku.

Foto: Pixabay.com

I když se způsoby oslavy Nového lunárního roku liší v různých zemích a kulturách, tento svátek je v mnoha z nich velmi důležitý a oslavy trvají několik dní nebo dokonce týdnů. Nový lunární rok je často považován za příležitost k oslavě příchodu nového roku a k přinášení štěstí a požehnání pro příští rok.

I když Nový lunární rok je velkým svátkem v mnoha asijských zemích, může být pro některé lidi, zejména pro ty, kteří nejsou na tuto kulturu zvyklí, trochu zmatené nebo neznámé. Zde je několik dalších informací, které by vám mohly pomoci lépe porozumět tomuto svátku:

  • Lunární zvěrokruh: Jak jsem již zmínil, každý rok je vyjádřen jedním ze 12 zvířat, která jsou součástí lunárního zvěrokruhu. Tato zvířata jsou potkan, kůň, koza, opice, kohout, pes, prase, kůň, kočka (nebo zajíc), had, kůň a buvol. Každé zvíře má své vlastní vlastnosti a vliv na osoby, které se narodily v daném roce. Například lidé, kteří se narodili v roce býka, jsou obvykle považováni za spolehlivé, pracovité a trpělivé.
  • Obrázky zvířat: Během Nového lunárního roku se často vidí různé obrázky zvířat z lunárního zvěrokruhu, zejména během parád a oslav. Tyto obrázky jsou obvykle velmi barevné a zdobené a jsou považovány za symbol štěstí a požehnání pro příští rok.
  • Přání štěstí: Během Nového lunárního roku se často vyměňují přání štěstí mezi přáteli a rodinou. Tato přání mohou být v podobě obálky nebo koláčků s nápisy „Xin Nian Kuai Le“ (čínský výraz pro „Šťastný nový rok“), „Akemashite Omedetou“ (japonský výraz pro „Veselý nový rok“) nebo „Chúc Mừng Năm Mới“ (vietnamský výraz pro „Šťastný nový rok“)
  • Tradiční jídla: Během Nového lunárního roku se obvykle podávají tradiční jídla, která jsou považována za symbolická a přinášející štěstí a požehnání pro příští rok.
  • Oblečení: Během Nového lunárního roku se obvykle nosí tradiční oblečení, jako jsou „qipao“ (úzké, dlouhé kimono s vysokým výstřihem) v Číně nebo „kimono“ v Japonsku. Tyto oděvy jsou obvykle červené a zdobené a jsou považovány za symbol štěstí a požehnání pro příští rok.
  • Aktivity: Během Nového lunárního roku se také obvykle konají různé rodinné aktivity, jako jsou procházky do přírody nebo navštěvování chrámů a svatyní. Toto je také doba, kdy se lidé vrací do svých rodných vesnic nebo měst, aby strávili čas s rodinou a přáteli a uctili památku předků.
  • Oslavy: Během Nového lunárního roku se také konají různé trhy a slavnosti, kde se prodávají dekorace, suvenýry a tradiční jídla. Tyto oslavy mohou trvat několik dní nebo dokonce týdnů a jsou považovány za příležitost k oslavě příchodu nového roku a k přinášení štěstí a požehnání pro příští rok.

Ve Vietnamu se během Nového lunárního roku konají také řada tradičních oslav a aktivit. Tento svátek se zde nazývá „Tết Nguyên Đán“ a je to nejvýznamnější svátek v roce. Během Tết se konají parády s maskami a kostýmy zvířat z lunárního zvěrokruhu, ohňostroje a slavnostní jídla s rodinou a přáteli.

Vietnamci také tradičně připravují jídla, která jsou považována za symbolická a přinášející štěstí a požehnání pro příští rok. Například se často podává jídlo zvané „bánh chưng“, což je sladký rýžový koláč, který je obvykle plněný čočkou nebo fazolemi. Tento koláč se považuje za symbol hojnosti a prosperity a je obvykle podáván jako dárek nebo jako součást slavnostního jídla.

Foto: Pixabay.com

Bánh chưng je tradiční vietnamské jídlo, které se vyrábí z lepkavé rýže, fazolí mungo, vepřového masa a dalších surovin.

Během Tết se také konají různé trhy a slavnosti, kde se prodávají dekorace, suvenýry a tradiční jídla. Můžete také vidět různé umělecké vystoupení a divadelní představení, která se konají v rámci oslav Tết. Tento svátek je pro Vietnamce velmi důležitý a oslavy trvají několik dní nebo dokonce týdnů. Tết je považován za příležitost k vyjádření úcty k předkům a ke kulturním tradicím, ale také za příležitost k setkání s přáteli a rodinou, vyměňování darů a přání štěstí a k oslavě příchodu nového roku. Mnozí Vietnamci také věří, že během Tết je důležité uctít předky a zachovat tradiční zvyky, aby se příští rok dařilo lépe a přinášelo více štěstí. Tento svátek je také příležitostí pro Vietnamce k oslavě své kultury a k uctění svých předků a tradic.

Během Nového lunárního roku se také obvykle vyměňují přání štěstí mezi přáteli a rodinou. Ve Vietnamu se k tomuto účelu používají různé kartičky nebo psaníčka s nápisy „Chúc Mừng Năm Mới“ (vietnamský výraz pro „Šťastný nový rok“) nebo „Xin Chúc Tết“ (což znamená „Přeji šťastný Tết“). Tyto přání jsou obvykle dávány jako dárky nebo jsou posílány poštou nebo emailem.

V rámci oslav Tết se také obvykle nosí tradiční oblečení, zejména „áo dài“. Tyto oděvy jsou obvykle velmi barevné a zdobené a jsou považovány za symbol štěstí a požehnání pro příští rok.

Foto: Pixabay.com

Áo dài je tradiční vietnamský lidový oděv, který v současnosti nosí zejména ženy. V jeho dnešní podobě jde o těsnou, převážně hedvábnou tuniku, která se nosí přes kalhoty.

Během Tết se také často konají různé rodinné aktivity, jako jsou procházky do přírody nebo navštěvování chrámů a svatyní. Toto je také doba, kdy se Vietnamci vracejí do svých rodných vesnic nebo měst, aby strávili čas s rodinou a přáteli a uctili památku předků.

Celkově je Nový lunární rok velmi důležitým a oslavovaným svátkem ve Vietnamu a v mnoha dalších zemích po celém světě, kde se slaví asijské tradice a kultura. Tento svátek je považován za příležitost k oslavě příchodu nového roku a k přinášení štěstí a požehnání pro příští rok a bývá spojen s řadou tradičních aktivit a oslav, jako jsou slavnostní jídla, výměna darů a přání štěstí, rodinné aktivity a významné události jako svatby nebo začátky nových pracovních pozic.

Foto: Pixabay.com

V některých zemích se také během Nového lunárního roku konají různé významné události, jako jsou svatby nebo začátky nových pracovních pozic. Tyto události jsou často považovány za symbol nových začátků a příležitost k oslavě příchodu nového roku.

Celkově je Nový lunární rok velkým svátkem, který je oslavován v mnoha zemích po celém světě a je považován za příležitost k oslavě příchodu nového roku a k přinášení štěstí a požehnání pro příští rok. Tento svátek je také příležitostí k vyjádření díkůvzdání za péči a podporu blízkých a k uctění rodinných a kulturních tradic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz