Hlavní obsah
Rodina a děti

Proč je asijská rodina jako korporát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Často se můžeme setkat s tím, že asijské rodiny jsou si podobné s korporacemi a naopak. Možná vás to překvapí, ale existuje několik podobností, které toto srovnání podporují.

Článek

Za prvé, obě instituce jsou velké kolosy, ve kterých se ne všichni mezi sebou znají. Je možné, že v asijské rodině neznáte všechny příbuzné, a to i v případě, že je máte blízko. Stejně tak se v korporaci můžete setkat s tím, že neznáte všechny zaměstnance, a to i v případě, že pracujete ve stejné budově nebo oddělení.

Další podobností je to, že v obou institucích může být váš názor bezdůvodně odmítnut kvůli zažitým pravidlům a procesům. V rodině může být těžké prosadit svůj názor proti tradici nebo rodinným pravidlům, stejně jako v korporaci může být těžké prosadit nový nápad nebo inovaci proti zažitým postupům nebo interním pravidlům. V obou případech může být třeba bojovat za své názory a argumentovat, proč by měly být vzaty v úvahu, ačkoli to může být někdy náročné.

Další podobností je hierarchie, která existuje ve většině asijských rodin i korporací. V rodině máte pravděpodobně několik generací, které jsou navzájem propojené, a každá z nich má své postavení a roli. Ve firmě je hierarchie také velmi důležitá, a to včetně vašeho postavení jako juniora nebo seniora.

Asijské rodiny a korporace také obě často působí v různých zemích a oblastech. Asijské rodiny mohou mít pobočky po celém světě, když se přestěhují nebo se v nich narodí další potomci (například moji rodiče a já). Stejně tak korporace mohou mít pobočky po celém světě, což jim umožňuje expandovat.

Další podobností je nutnost reportovat výsledky a výkon výše postaveným osobám. V rodině se to může týkat vašeho vysvědčení nebo diplomů, které jste získali, a ve firmě se může jednat o kvartální výsledky nebo reporty o práci, kterou jste odvedli.

Ve většině asijských rodin se také očekává, že se dostanete na mateřskou v určitém věku, což může být podobné tomu, jak se věci mají v korporacích se zaměstnaneckými benefity. A konečně, i v rodinách se drby řeší v kuchyni nebo v jiných soukromých prostorách, stejně jako v korporaci mohou být některé informace považovány za důvěrné a řeší se jen mezi vybranými osobami.

Je tedy zřejmé, že asijské rodiny a korporace mají několik podobností, a to včetně velikosti, hierarchie a nutnosti reportovat výsledky. To ale neznamená, že jsou úplně stejné, ale může to být zajímavé vidět, jak se různé kulturní a společenské prvky projevují v různých oblastech života. I když mohou mít asijské rodiny a korporace některé společné prvky, každá z nich je unikátní a má své vlastní specifické vlastnosti a způsoby fungování. Je důležité respektovat rozdíly mezi jednotlivými rodinami a korporacemi a pochopit, že neexistuje jeden „správný“ způsob, jak fungovat.

Je třeba také zmínit, že ne všechny asijské rodiny a korporace jsou přesně podobné, jak je popsáno výše. Každá rodina a každá firma má své vlastní specifické vlastnosti a způsoby fungování. Tento článek je tedy spíše obecným pohledem na některé běžné prvky, které mohou být společné pro mnoho asijských rodin a korporací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz