Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč jsou Vietnamci tak pověrčiví? Nový rok, nové já

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vietnamci jsou považováni za velmi pověrčivý národ, a to zejména kvůli jejich silné víře v magii, duchy a přírodní síly. Tyto víry jsou hluboce zakořeněné ve vietnamské kultuře a jsou často součástí každodenního života Vietnamců.

Článek

Jednou z hlavních příčin pověrčivosti Vietnamců je jejich víra v karmu a reinkarnaci. Vietnamci věří, že každý člověk má určitou karmu, která je ovlivněna jeho činy a rozhodnutími v minulých životech. To znamená, že všechno, co člověk udělá, může mít vliv na jeho budoucí životy. Tento vliv může být buď pozitivní, nebo negativní, a Vietnamci se snaží dělat dobré skutky, aby si zajistili lepší život v budoucnosti.

Vietnamci také věří v sílu duchů a nadpřirozených sil. Věří, že duchové mohou ovlivňovat život člověka a že je nutné je uctívat a chránit se před nimi. V mnoha vietnamských domácnostech můžeme najít oltáře, které jsou věnovány duchům a jsou považovány za místa, kde se mohou duchové zjevit a kde je můžeme uctívat. Vietnamci také věří v sílu různých talismanů a amulety, které se nosí jako ochrana před zlými silami a přinášejí štěstí. Tyto víry jsou pro Vietnamce velmi důležité a jsou součástí jejich každodenního života.

Dalším důvodem pro pověrčivost Vietnamců je jejich silná víra v astrologii a lunární kalendář. Vietnamci věří, že určité dny a hodiny jsou pro různé činnosti vhodnější nebo méně vhodné, a podle toho se řídí při rozhodování o různých záležitostech. Například při podpisování smluv se brává v úvahu, zda je daný den pro podpis vhodný, a při otevírání nového obchodu se podívají na lunární kalendář, zda je to pro daný ročník vhodný den.

Kromě víry v karmu, duchy a astrologii mohou být Vietnamci pověrčiví také kvůli svým kulturním a historickým kořenům. Například vietnamská kultura je silně ovlivněna konfuciánismem, který věří v sílu tradic a zvyklostí, a také věří v silné rodinné vazby a v důležitost rodinných oltářů. Vietnamci také často věří v sílu různých talismanů a amulety, které se nosí jako ochrana před zlými silami a přinášejí štěstí.

Pověrčivost Vietnamců je tedy důsledkem jejich silné víry v karmu, duchy a astrologii, stejně jako jejich kulturních a historických kořenů. Ačkoliv může být pro některé z nás pověrčivost Vietnamců považována za překvapivou, pro Vietnamce jsou tyto víry součástí jejich každodenního života a jsou pro ně velmi důležité.

U Vietnamců se může projevovat různými způsoby pověrčivosti v jejich každodenním životě. Například se mohou také rozhodnout, zda je vhodné fotit se ve třech lidech, nebo zda je třeba mít na paměti, že první zákazník, který přijde do obchodu, musí něco koupit, aby se zajistila dobrá karma na celý den.

Pověrčivost u Vietnamců může také ovlivňovat jejich výběr partnera nebo způsob, jakým se starají o své domácnosti. Například mohou věřit, že oltář v domě by měl být vždy směřovat k severu, aby přicházely dobré energie, nebože nesmíte ukazovat prstem na oltář, abyste neurazili duchy, které se na něm zjevují. Mohou také věřit, že nesmíte zapichovat hůlky do rýže, abyste nepřivolali mrtvé, nebo že nesmíte bouchat o sebe dvěma hůlkami, protože to byste také přivolali mrtvé.

Ačkoliv se může zdát, že pověrčivost Vietnamců je něco, co je odlišuje od ostatních národů, ve skutečnosti jsou pověrčivost a víra v nadpřirozené síly rozšířené po celém světě. Každá kultura má své vlastní tradice a víry, které jsou pro ni důležité a jsou součástí jejího každodenního života.

Vietnamci jsou jen jedním příkladem toho, jak může pověrčivost a víra v nadpřirozené síly ovlivňovat způsob, jakým lidé žijí svůj život.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz