Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rozšířenost příjmení Nguyen: od Vietnamu po Českou republiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: 9gag.com

Vietnamské příjmení Nguyen se objevuje velmi často a je považováno za jedno z nejrozšířenějších v zemi.

Článek

Jeho výjimečnost tkví především v historii Vietnamu, kdy se mnoho rodin rozhodlo přejmenovat na Nguyen z různých důvodů. Například v roce 1232 se dostala k moci dynastie Tran, která přinutila předchozí dynastii Ly, aby se přejmenovala na Nguyen a stala se jejich poddanou. Po sestupu dynastie Ho v roce 1407 se také mnozí její potomci rozhodli přejmenovat se na Nguyen ze strachu z perzekuce. Když se v roce 1592 rozpadla dynastie Mac, také se mnozí z nich přejmenovali na Nguyen.

Rod Nguyen se nakonec ujal moci v roce 1802 a někteří z rodu Trinh, opět ze strachu z perzekuce, se také přejmenovali na Nguyen. Dynastie Nguyen také udělovala obyčejným lidem změnu příjmení na Nguyen za jejich zásluhy, což využilo mnoho kriminálníků, kteří se také chtěli vyhnout soudnímu stíhání. V důsledku těchto událostí se příjmení Nguyen stalo velmi rozšířeným a nyní se vyskytuje u zhruba 40% vietnamské populace.

Zvyšující se porodnost v rodinách s příjmením Nguyen také přispěla k jeho rozšířenosti. Například císař Minh Mang měl 142 dětí, což vedlo k potřebě přidat rozlišující prvek do jejich jména, jako je prostřední jméno (Duy, Thi, Xuan, Van, Dinh atd.), aby se od sebe děti mohly lépe odlišovat.

Foto: Wikipedia.org

císař Minh Mang

Příjmení Nguyen se vyskytuje nejen ve Vietnamu, ale také v dalších zemích jihovýchodní Asie, jako je Kambodža, Laos a Thajsko. Jeho rozšířenost v těchto zemích je dána především historickými událostmi, kdy se množství rodin s příjmením Nguyen rozšířilo v důsledku migrace a přesunu do jiných zemí v regionu. Například v Kambodži se příjmení Nguyen objevuje u zhruba 25 % populace, což je dáno především tím, že vietnamská komunita v této zemi je velmi početná. Podobně je tomu i v Laosu a Thajsku, kde je příjmení Nguyen také velmi rozšířené, a to zejména mezi vietnamskou komunitou.

V současnosti je příjmení Nguyen velmi rozšířené a jeho význam se může lišit v závislosti na tom, v jaké zemi se vyskytuje. Například ve Vietnamu může být považováno za urozené nebo spojené s vyšším společenským postavením, zatímco v jiných zemích může být považováno spíše za běžné příjmení bez zvláštního významu. Přesto však je příjmení Nguyen ve všech zemích, kde se vyskytuje, velmi rozšířené a výjimečné zejména kvůli své historii a spojení s různými rodinami a dynastiemi v průběhu let.

Příjmení Nguyen se vyskytuje také v České republice, kde je zastoupeno především mezi vietnamskou komunitou. Stejně jako v jiných zemích je i v Česku považováno za velmi rozšířené příjmení, které se vyskytuje u zhruba 40 % vietnamské populace.

Zajímavostí je, že se příjmení Nguyen objevuje také mezi českou populací, i když v menším množství. Tento jev je dán především tím, že se mnozí Vietnamci přistěhovali do České republiky během vietnamské války a po ní, a tak je pravděpodobné, že někteří z nich se svým příjmením Nguyen se usadili i v Česku. Kromě toho se mohou vyskytovat i případy, kdy se Češi přejmenovali na Nguyen z různých důvodů, například kvůli své vietnamské manželce nebo kvůli práci v obchodních vztazích s Vietnamem.

Je třeba také zmínit, že příjmení Nguyen je v Česku vnímáno spíše jako exotické než běžné, což může být způsobeno především nízkým počtem Vietnamců v zemi. Nicméně, ať už se jedná o Vietnamce nebo Čecha s příjmením Nguyen, je velmi pravděpodobné, že se s tímto příjmením setkají i v Česku, a to zejména v Praze nebo ve větších městech, kde je větší vietnamská komunita.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz