Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zákulisí vietnamské svatby: poznávejte obřady a tradice, které jsou součástí manželství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se svolení Hanh Hoová

Vietnamské svatby jsou slavnosti plné tradic a obřadů, které jsou ve vietnamské kultuře velmi důležité.

Článek

Můžou se konat během jednoho dne nebo během více dnů, v závislosti na tom, zda se jedná o „šťastný den“, což je datum, které je podle vietnamského horoskopu vhodné pro uspořádání obřadů a svateb. Výběr vhodného data a času je považován za zdroj štěstí pro manželství. Existuje mnoho obřadů, ale v současnosti se obvykle konají jen hlavní, o nichž se budu zmiňovat.

Foto: Huy.cz

statutáři (včetně ženicha) spolku Viet Up z.s. a nevěsta

Povolovací obřad (Le dam ngo)

Tato vietnamská svatební tradice slouží k oficiálnímu spojení rodin při formální schůzce, na níž ženichova rodina požádá nevěstu o ruku. Rodina ženicha přináší rodině nevěsty dary, jako jsou například betel, ovoce, arekové ořechy, alkohol a sladkosti. Tyto dary jsou obvykle menší než při oficiálních zásnubách.

Dary jsou poskytovány v lichých počtech, aby páru nepřinesly smůlu. Rodiče ženicha se modlí před oltářem předků nevěsty a požádají o svolení ke sňatku se svými dětmi. V minulosti tento obřad spojoval nevěstu a ženicha poprvé, protože se většinou jednalo o dohodnuté sňatky.

Zásnubní obřad (Le an hoi)

Tento obřad je velmi důležitý a je považován za oficiální zásnuby. I když se rodiny rozhodnou neuspořádat svatbu, zásnubní obřad musí proběhnout. Rodiny tímto informují příbuzné a přátele o sňatku mezi jejich dětmi. Nevěsta je ženichovi představena jako jeho snoubenka a on je přijat do rodiny nevěsty jako její člen.

Tento obřad se obvykle koná před skutečným svatebním dnem nebo ráno v den svatby. Rodiny, příbuzní a blízcí přátelé nevěsty a ženicha se účastní obřadu. Rodiny se dohodnou na počtu darů a hostů, kteří se budou účastnit. Darování darů může zahrnovat například čaj, víno, betelové listy, alkohol atd. Tato tradice je důležitá nejen pro nevěstu a ženicha, ale také pro celé rodiny, které se snaží udržet tradice a štěstí v manželství.

Slavnost přivítání nevěsty (Le don dau)

Je vietnamský svatební obřad, který se většinou koná hned po zásnubním nebo povolovacím obřadu. Během tohoto ceremoniálu se nevěsta rozloučí se svou rodinou a v průvodu následuje ženicha do jeho domu. Matka ženicha se průvodu nemůže účastnit a musí zůstat doma, aby skryla své slzy. Tradicí je také to, že se nevěsta po odchodu nesmí otáčet zpět a jen následovat ženicha.

Večer se v domě ženicha pár modlí před svými předky a nevěsta je přivedena do manželského pokoje, kde je pro ni připravena pohádková manželská postel. Hosté jsou pozváni na vynikající svatební hostinu plnou chutných vietnamských specialit, které mohou být podávány teplé i studené.

Svatební obřad (Le dinh hon)

Tento obřad je samotná svatba, kde se nevěsta a ženich stávají manžely. Obřad se koná v kostele nebo buddhistickém chrámu a trvá asi hodinu. Oba budoucí manželé se modlí před oltářem předků a představují se navzájem svým předkům. Poté se navzájem políbí a přísahají věrnost.

Vietnamská svatba (dam cuoi)

Po obřadu se uskuteční hostina, která se může konat buď v rodinném domě, kulturním centru nebo v restauraci. Během hostiny se nevěsta a ženich věnují pozornost hostům a poděkují jim za jejich přítomnost. Hosté také mohou předat dary nevěstě a ženichovi.

Počet hostů je dohodnut společně rodinami. Vietnamské svatby jsou velké a zvou se na ně všichni členové rodiny, přátelé rodičů nevěsty a ženicha a jejich rodiny, což může představovat až 300 nebo více hostů. Před začátkem svatby stojí hlavy rodin s párem u vchodu a vítají hosty. Kdo chce, může se po příchodu vyfotit s nevěstou a ženichem.

Vietnamské svatby jsou plné tradic a symboliky, které jsou pro vietnamskou kulturu velmi důležité. I když se mohou lišit podle regionu nebo náboženství, všechny obřady jsou konány s úctou a respektem k předkům a k tradicím.

Po svatbě se nevěsta a ženich většinou přestěhují do nového domova nebo bytu. Často se také uskuteční další obřad, který se nazývá „návrat z chrámu“ (Le quan hoi). Tento obřad je obvykle spojen s prvním společným obědem nebo večeří nevěsty a ženicha po svatbě.

V průběhu několika týdnů po svatbě se nevěsta a ženich vydají na cestu zvanou „svatební cesta“ (Le ky niem). Tato cesta je tradičně plánována tak, aby zahrnovala navštívení chrámů a památek, kde se modlí za štěstí pro manželství.

Vietnamská kultura také počítá s tím, že nevěsta a ženich budou mít velký vliv na rozhodování v rodině. Oba jsou zodpovědní za rozhodování o důležitých věcech, jako je například financování, koupě nemovitostí nebo výchova dětí. Manželé také společně navštěvují předky a modlí se za štěstí a prosperitu pro celou rodinu.

Vietnamské manželství je tedy velmi důležité nejen pro nevěstu a ženicha, ale také pro celou rodinu. Obřady a tradice, které jsou součástí vietnamské svatby, jsou velmi respektované a jsou považovány za důležité pro udržení tradic a štěstí v manželství.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz